Takım Çantasıyla İşe Başladı, Wıkıleaks Belgelerine Girdi

Takım Çantasıyla İşe Başladı, Wıkıleaks Belgelerine Girdi

Ermaksan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erol Özkayan, tecrübelerini Bursa Teknik Üniversitesi öğrencileriyle paylaştı.

Özkayan, iş hayatına takım çantasıyla seyyar tamircilik yaparak başladığını, bugün ürettikleri makinelerle "Wikileaks belgelerine" bile girdiklerini söyledi.

Mudanya yolundaki geçici yerinde faaliyetini sürdüren Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), yabancı dil eğitimindeki kaliteli uygulamasının ardından iş dünyası ile buluşmaya başladı.

BTÜ, Bursa'da yaptığı makineleri 90'dan fazla ülkeye ihraç eden Ermeksan'ın sahibi Erol Özkayan'ı ağırladı. Ermaksan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erol Özkayan, 48 yıl önce imtihanı kazanıp Almanya'ya işçi olarak gitmekten ailesinin baskısı ile vazgeçerek bir takım çantasıyla iş hayatına atıldığını söyledi.

İş yerlerine, atölyelere bakım ve onarımlara giderek işe başladığını belirten Özkayan, "Seyyar olarak dolaşıp dokuma tezgahlarını tamir ediyordum. Biriktirdiğim parayla bir mekan tuttum ve atölye açtım. Mengene ve zımpara taşıyla çalışmaya başladım. Testere, mobilya marangoz makineleri, dokuma tezgahları, deri makineleri yaptım, pres imal ettim. 45 yıl önce başladığım makine imalat sektöründe bugün büyük bir tesisin, fabrikanın sahibiyim. Çok zorluklar atlattım ancak Türkiye'ye hizmet sevdasından aslavazgeçmedim" diye konuştu.

İlk ihracatını yolundan döndüğü Almanya'ya yaptığını anlatan Özkayan, "Aradan 48 yıl geçti. Bugün 90'dan fazla sanayileşmiş ülkeye makine ihraç ediyorum. Sac işleme sektörüne yön veren bir firmayız. Modern tezgahlarla donatılmış ana fabrikamızda 750 kişilik mühendis ve kalifiye personel kadromuzla yıllık 3 bin adet makine üretiyoruz" dedi.

Üretimlerinin yüzde 80'ini Avrupa ve ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelere gönderdiklerini kaydeden Erol Özkayan, şöyle devam etti: "17 yıl önceki ilk ihracat kolay olmadı. Adım adım ilerledim, bu noktaya geldim. Gözüm hep ihracattaydı. 'Yabancı ülkelere nasıl satış yaparım?' diye düşündüm. Sac makinelerine girince Almanya'ya elimde küçük bir çantayla gittim. Almanca bilmeden gittiğim bu ülkeye ilk makinemi sattım. Bunun arkası geldi ve bu noktadayım. Boeing firmasına bile makine verdim. Yüzlerce kişiye iş veriyorum, makinelerimin üretim yaptığı yerler ve parça aldığım firmaları da katarsanız sayemde binlerce kişi ekmek yiyor.Kalitemiz, yaptığımız isim ve ABD ağır sanayiine verdiğimiz makinelerle Wikileaks belgelerine bile girdik. Biz ülke ve insanlık adına üretim yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile