Takip Edilen Caretta Caretta Ölü Bulundu

Yaşamını izlemek ve hangi rota ile derinlikte bulunduğunun tespiti için 2014 yılında İtalya'da üzerine takip cihazı takılan caretta caretta, İçel açıklarında öldükten sonra kıyıya vurdu MEÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ergene: 'Kafasında bir kırık vardı. Ölümünün ondan kaynaklanabileceğini düşünüyoruz'

MUSTAFA GÜNGÖR - Bulunduğu rota, derinlik ve yaşam alanıyla ilgili bilgiler almak için 2014 yılında İtalya'da üzerine takip cihazı takılan caretta caretta, İçel kıyısında ölü bulundu.

İçel Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üzerinde takip cihazı bulunan caretta caretta cinsi bir deniz kaplumbağasının ölü olarak Davultepe sahilinde karaya vurduğunu söyledi.

Yapılan incelemede, caretta carettaya İtalya'nın Napoli şehrindeki bir araştırma enstitüsünde üzerine uydu cihazının takıldığını belirlediklerini ifade eden Ergene, şöyle konuştu:

'Santo Stefano Adası'ndan 9 Ekim 2014 tarihinde FB 1305 numaralı marka ve uydu takılarak gönderilen genç bir bireydi. Üzerinden yaklaşık 3 yıl geçmiş. İtalya ile haberleştik. Kaplumbağanın ne zaman nerede olduğunu onlardan öğrendik. Biz markasından da kime ait olduğunu anlamıştık. Kaplumbağa izlemelerini takip eden bir internet sitesi var. Orada bilgilerine ulaştık. İtalya'dan buraya kadar bir geliş söz konusu.'

Ergene, caretta carettanın 15-20 yaş arasında olduğunu bildirerek, 'Kafasında bir kırık vardı. Ölümünün ondan kaynaklanabileceğini düşünüyoruz. Kafada kırıklar deniz içerisinde balıkçılardan da olabilir ama net değil. Tekne çarpması da olabilir. Onunla ilgili kesin yargıya varamadık. Kafasındaki kırık oldukça kötü bir kırıktı. Bu darbeden ölmüş.' dedi.

Caretta carettadan takip sırasında izlediği rota, bulunduğu sıcaklık gibi çok sayıda faydalı bilgi alındığını aktaran Ergene, takip edilen canlıların bilimsel katkısının büyük olduğunu da sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile