Taksici Temsilcileri, IBB'nin Taksi Plakasi Tahsisine Iliskin Yeni Uygulamasini Yargiya Tasiyacak

Istanbul Taksiciler Esnaf Odasi Baskani Eyup Aksu: 'Onun için yaptiklari uygun bir sey degil, kanuna aykiri, yargiya tasiyacagiz. Burada sayin belediye baskani kaos yaratmaya çalisiyor. Biz de bunu kabul etmiyoruz' Yeni Nesil Taksiciler Kooperatifi Baskani Kiyasettin Telli: 'Biz bu plakalari, Ekrem Imamoglu'nun daire sattigi emlak ofisinden almadik. Devletimizden aldik. Alirken de her taksi plakasi sahibi, bugün yaklasik 100 bin lira civarinda alimsatim vergisi öder. Burada Sayin Imamoglu, sorunun kaynagi olarak nasil plaka sahiplerini görüyor. Oysa taksiler veya plakalar, ticari araç ve ekipmandir' 'Su zammi, DolmabahçeLevazim Tüneli ve otobüslerin arizalanmasi gibi konular gündeme geldiginde Imamoglu, hemen taksi konusunu gündeme getiriyor. Taksiciler, Imamoglu'nun basarisizliklarini örtecek bir esnaf grubu degil'

Istanbul Büyüksehir Belediyesinin (IBB), mevcut taksi plaka sahipleriyle ilgili inceleme yapacagini ve plaka satisinda "Soförlük Meslegi Geçim Kaynagi" sarti aranacagi seklinde yeni uygulamalara basvurmasini taksici temsilcileri, yargiya tasiyacak.

Istanbul Taksiciler Esnaf Odasi Baskani Eyup Aksu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, IBB'nin yaptiklarinin hukuka aykiri oldugunu savunarak konuyu yargiya tasiyacaklarini söyledi.

Kanunda durumun açikça ifade edildigini belirten Aksu,"Soförlükten geçimini saglayan kisiler, taksi plakasi alabilir. Burada hisseli veya ortakli alamazlar diye bir ifade yok. Onun için yaptiklari uygun bir sey degil, kanuna aykiri, yargiya tasiyacagiz. Burada sayin belediye baskani kaos yaratmaya çalisiyor. Biz de bunu kabul etmiyoruz." diye konustu.

IBB'nin, Ulasim Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantisinda 5 bin plakanin artisini yapamadigini hatirlatan Aksu, bunun için algi olusturmaya çalistigini öne sürdü.

- "Belediyelerin de taksi isletmeciligi yapmasi kanuna aykiridir"

Yeni Nesil Taksiciler Kooperatifi Baskani Kiyasettin Telli ise Imamoglu'nun seçim zamaninda kendilerini ziyaret ettiginde, tarife, korsan taksi gibi bir takim hukuk disi sorunlarin ortak masa kurularak çözülecegini söyledigine dikkati çekti.

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun da kendilerini ziyaret ettiginde, "Sizin bedel ve alim satim vergisi ödeyerek aldiginiz bu ticari plakalariniz, sizin emeklilik garantiniz. Muhatabiniz devletse devlet, belediyeyse belediye. Bunlara karsi muhakkak bu plakanizi koruyun arkadaslar" diye telkinde bulundugunu anlatan Telli, Imamoglu'nun da baska bir ziyaretinde, UKOME toplantisinda STK temsilcilerine yetki verilecegini söyledigini ama buna ragmen kendisi bir kooperatif baskani oldugu halde Imamoglu'nun talimatiyla 1,5 senedir UKOME toplantisina alinmadigini kaydetti.

Imamoglu'nun 81 ilde bir örnegi olmayan belediyelerin taksi isletmesi uygulamasini yapmak istedigini ifade eden Telli, "Bizim nasil vatandas olarak herhangi bir otobüs alip IETT hattinda ücretli yolcu tasimaciligi yapmamiz kanuna aykiri ise belediyelerin de taksi isletmeciligi yapmasi kanuna aykiridir." dedi.

- "Imamoglu, hemen taksi konusunu gündeme getiriyor"

"Su zammi, Dolmabahçe-Levazim Tüneli ve otobüslerin arizalanmasi gibi konular gündeme geldiginde Imamoglu, hemen taksi konusunu gündeme getiriyor. Taksiciler, Imamoglu'nun basarisizliklarini örtecek bir esnaf grubu degil" diyen Telli, söyle devam etti:

"Biz bu plakalari, Ekrem Imamoglu'nun daire sattigi emlak ofisinden almadik. Devletimizden aldik. Alirken de her taksi plakasi sahibi, bugün yaklasik 100 bin lira civarinda alin satim vergisi öder. Burada Sayin Imamoglu, sorunun kaynagi olarak nasil plaka sahiplerini görüyor? Oysa taksiler veya plakalar, ticari araç ve ekipmandir. Hiç yolcuya sikinti verebilecek bir soruna neden olmamaktadir. Sorunun kaynagi ise sofördedir. Soföre de taksi kullanma kartini veren Sayin Ekrem Imamoglu'dur. Bizim yönergemizde var olan zorunlu egitimleri, 2,5 yildir kasten durduran, sektörümüzün kötü olmasina gayret gösteren Sayin Ekrem Imamoglu'dur. Bizim yönergemizde bulunan 17'inci madde kisaca, 'Eger bir taksi soförü (yolcudan) fazla ücret alirsa taksimetreyi de açmazsa veya yolcuya baska türlü bir sikinti verirse ben belediye olarak onun soför kartini süresiz iptal ederim' diyor. Demek ki Sayin Imamoglu isterse bu kötü kisilerin, soför kartini iptal etse bu kisiler bizim sektörümüzde barinamayacak."

Imamoglu'nun bugün itibariyla taksi plaka tahsis belgelerine kisitlama ve sinirlandirma getirdigini söyledigini aktaran Telli, "Ayni seyi minibüs odalarina da yapti mi yapmadi mi merak ediyoruz. Çünkü minibüs sahibi olmak da bizim taksicilerin sahip oldugu 10553 sayili Bakanlar Kurulu çerçevesinde yasal alanda hayata geçmektedir. Burada sirf taksicilere bir mobbing uygulayan veya bir zulüm politikasi uygulayan bir belediye baskaniyla karsi karsiyayiz." diye konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile