Taksiciler IBB'nin Taksi Plakasi Tahsisine Iliskin Yeni Uygulamasina Tepki Gösterdi

Istanbul Taksiciler Esnaf Odasi Baskan Vekili Veli Yurt: 'IBB bu karardan vazgeçmez ise konuyu kesinlikle yargiya tasiyacagiz' 'Taksiyi plaka sahibinin sürmesi gerektigi sartini uygulamak isterlerse 15 bine yakin soför arkadasimizin issiz kalacagi asikardir'.

Istanbul Taksiciler Esnaf Odasi Baskan Vekili Veli Yurt, Istanbul Büyüksehir Belediyesinin (IBB) taksi plakasi tahsisine iliskin yeni uygulamasina iliskin, "IBB bu karardan vazgeçmez ise konuyu kesinlikle yargiya tasiyacagiz." dedi.

Istanbul Taksiciler Esnaf Odasi Baskan Vekili Veli Yurt, oda binasinda düzenledigi basin toplantisinda, IBB'nin soförlük belgesi sarti ile yarin yeni bir kuralla dönem baslatmak istedigini hatirlatti.

Türkiye'de ticari taksilerin 10553 sayili "Ticari Plakalarin verilmesine uyulacak usul ve esaslar hakkinda karar" ismiyle anilan Bakanlar Kurulu kararina göre tesis edildigini animsatan Yurt, ilgili kararin hala yürürlükte oldugunu ve pek çok ticari plakanin da temel hakkini olusturdugunu anlatti.

Yurt, taksici esnafinin plakalarini 10553 sayili Bakanlar Kurulu kararina göre aldigini vurgulayarak, söyle devam etti:

"Alirken de devlet bize ihale yolu ile parasi ile satti ve biz de satin aldik. Bu karar yeni bir karar degil 1986 yilinda alinan bir karar. 10553 sayli Bakan Kurulu kararinda ortakli olamaz veya satilamaz sarti olmadigi halde IBB Baskanin böyle bir açiklama yapmasi 10553 sayili Bakanlar Kurulu kararina da aykiri. IBB yeni bir taksi sistemi getirecegini açikladi. Geçim kaynagi soförlük olmayan kisilere taksi plakasi satilamayacak. Mevcut taksi plakasi sahiplerinin geçim kaynagi incelenecek, kosullari tasimayanlarin plakasi askiya alinacak. Hissedarlik sona erecek, ticari plakalarin tek sahibi olacak."

Karar alinirken kendilerine danisilmadigini ifade eden Yurt, "Daha önce de taksi plaka sayisi ile ilgili bize danisilmadan bir karar alinmisti. Biz 17 bin 395 taksi, 52 bin soför, dolayisiyla 300 bin kisilik aileyiz. Biz, IBB Baskani Imamoglu göreve geldigi günden bugüne kadar, sektörümüzde bir rahatlama, düzelme hissetmeyi birakin, ekonomik zorluklara mücadele ederken, bir yandan da pandeminin de etkisi ile sektör evine ekmek götürme derdine düsmüsken, bize danisilmadan alinan bu kararlarin kime neye hizmet edecegini anlamakta zorlaniyoruz. Artik tamamen sektörümüzü düzeltmek yerine, yipratmak istediklerinden eminiz." seklinde konustu.

Yurt, sektördeki taksi plaka sahiplerinin her seye ragmen bu isi bir girisim olarak gördügünü ve birçogunun 3 soförü istihdam ettigini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Yine sektörümüzde taksi plaka sahipligini yatirim olarak gören ve gurbette kazandigini ülkemize yatiran, her ay vergisini ülkemize ödeyen üyelerimiz de bulunuyor. Sektörümüz her anlamda yatirim çekmeyi sürdürürken 2 yildir bu zorluklarla mücadele ediyor olmamiz, bunu bir de zor ekonomik sartlar altinda yürütüyor olmamiz, belediye tarafindan empati ile karsilanir saniyorduk ancak her aldiklari kararla tam aksine bizi yipratmak için planlar yaptiklarini görüyoruz. Taksiyi plaka sahibinin sürmesi gerektigi sartini uygulamak isterlerse 15 bine yakin soför arkadasimizin issiz kalacagi asikardir. Bunu da özellikle vurgulamak istiyorum. Biz her zaman, gelin birlikte sektörümüzün sorunlarina çözüm arayalim, tartisalim diyoruz. Üniversitelere genis kapsamli arastirmalar yaptiriyoruz. Ancak IBB bizi dinlememekte israr ediyor. Bunu üzülerek izlemeye devam ediyoruz. IBB bu karardan vazgeçmez ise konuyu kesinlikle yargiya tasiyacagiz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile