Yoğun güvenlik önlemi alan polisler, meydanda bulunan basın mensupları ve vatandaşları bir yere toplayarak arama yapmaya başladı. Aranan şahıslar tekrar meydana alındı.
İşçi ve memur konfedarasyonlarının bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayacakları Taksim Meydanı'ndaki hazırlıklar tamamlandı.
Taksim Meydanı'nda alınan önlemler kapsamında, özel eğitimli polis köpeklerinin de katılımıyla genel güvenlik taraması gerçekleştirildi. Meydana bakan yüksek binaların çatılarına da polisler yerleştirildi.
Geniş bir şekilde bariyerlerle çevrilen meydana çıkan tüm yollar, araç trafiğine kapatıldı.
Alana girişler için 3 ayrı yerde güvenlik noktası oluşturuldu. Bu noktalarda ve alanda polislerce üst aramaları yapıldı.
Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi de bariyerlerle kapatılırken, buradaki bayrak direğinin tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandığı dikkat çekti.
Bu arada, 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi önünde konuşmaların yapılması amacıyla bir platform oluşturuldu.
Öte yandan, sabah saatlerinde Taksim Meydanı'na İzmir'den gelen TEKEL işçileri, Cumhuriyet Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirip, slogan attı.
Hak-İş üyeleri, Dolmabahçe'de kutlamaya başladı
Hak-İş Konfederasyonu üyeleri, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Dolmabahçe'de kutlamaya başladı. Sabahın erken saatlerinde toplanmaya başlayan konfederasyon üyeleri, davul zurna eşliğinde oyunlar oynadı.
DİSK, TAKSİM'E YÜRÜYOR
Disk Genel Merkezi'nde toplanan gruplar, 32 yıl aradan sonra Taksim Meydanı'nda yapılacak ''1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'' kutlamalarına katılmak üzere yürüyüşe geçti.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile konfederasyon yöneticileri ve Tarık Akan, Rutkay Aziz, Genco Erkal, Eşber Yağmurdereli, Halil Ergün ve Cem Özer'in de aralarında bulunduğu sanatçılar, kortejin başında yer aldı.
Yürüyüşe başlamadan önce gazetecilere açıklama yapan Çelebi, 1 Mayıs'ı kutlamanın sevincini yaşadıklarını ifade ederek, ancak bir burukluk içinde olduklarını da kaydetti.
Çelebi, bugün yaşamını yitiren şehit askerlere bir kez daha rahmet dilediğini belirterek, yaralananlara da geçmiş olsun dileklerini iletti.
Süleyman Çelebi, şunları kaydetti:
''Bu burukluk olmasaydı daha iyiydi ama barışın simgesi, örgütlü gücün ve demokrasi gücünün bütünlüğünde verilecek mücadelededir. Bu ne kadar örgütlü olursa, gücümüz ne kadar büyürse o kadar örgütlü gücümüzle biz bu sorunu aşarız, demokrasi sorununu aşarız. Barışı böyle egemen kılarız. Bugün hep beraber halaylarımızla, coşkumuzla 1 Mayıs alanında bunları haykıracağız. İşçi sınıfına yönelik saldırıları ve önümüzdeki engellerin kaldırılması mücadelesini, şiarını bugün Taksim'de başlatacağız. Şairin dediği gibi 'Güzel günler göreceğiz çocuklar'. Güzel günleri, bugün bir kez daha Taksim'de göreceğiz ve umutlarını yitirenleri, umutsuz kalanların coşkusu, yeniden herkese, Türkiye'ye moral verecek. Bu moral ve cesaretimizle bu engelleri aşacağız.''
RAHŞAN ECEVİT, BÜLENT ECEVİT'İ İŞÇİLERE HATIRLATTI
DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit, eşi merhum Bülent Ecevit için hazırlanan bir çelenkle Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliğine geldi.
Rahşan Ecevit, araç trafiğine kapalı olan Taksim Meydanı'ndan bir ambulansla Gümüşsuyu'na kadar geldi. Polis kontrol noktasında araçtan inen Rahşan Ecevit, beraberindekilerle birlikte Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliğine girdi.
Rahşan Ecevit'in yanında, eşi Bülent Ecevit'in ismi ve fotoğrafının bulunduğu bir çelenk olduğu görüldü.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile görüşen Rahşan Ecevit, kutlamalar sırasında bırakılmak üzere eşi için bir çelenk hazırlattıklarını söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliğine geldi.
İŞÇİ VE MEMURLAR TAKSİM'E GİRMEYE BAŞLADI
DİSK ve KESK'in başını çektiği kortej, Taksim meydanı'na yaklaşık 200 metre kala oluşturulan ilk polis güvenlik noktasından üst araması yapılarak geçmeye başladı.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Başkanı Sami Evren'in, bazı sanatçı ve aydınlarla en önde yer aldığı kortejin, Cumhuriyet Caddesi boyunca yaptığı yürüyüş sırasında, çeşitli sloganlar atıldı. Alkışlar ve davul zurna eşliğinde ellerinde pankartlarla yürüyen işçi ve memurlar, Taksim Meydanı'na yaklaşık 200 metre mesafede oluşturulan ilk polis güvenlik noktasından üst araması yapılarak geçmeye başladı.
Bu arada, elinde bir kukla ve üzerinde ''Katillerin de bayramı kutlu olsun'' yazılı dövizle DİSK kortejine katılmak isteyen bir kişi, konfederasyon görevlileri tarafından, söz konusu yazı konsepte uygun olmadığı gerekçesiyle uzaklaştırıldı.
KEMAL TÜRKLER'İN EŞİ SABAHAT TÜRKLER-
Bu arada, DİSK Genel Merkezi önünde toplanan grupların, Taksim'deki kutlamalara katılmak üzere başlattıkları yürüyüş devam ediyor.
''Aydınlar, emekçiler kol kola'' yazılı pankartın arkasında DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve bazı sanatçılarla beraber kortejde yer alan DİSK'in kurucusu merhum Kemal Türkler'in eşi Sabahat Türkler, ''Çok mutluyum. Kemal Türkler'in 1976'da yaptığı 1 Mayıs yine aynı yerinde kutlanacak'' dedi.
Çok heyecanlı olduğunu ifade eden Türkler, ''Mezarına gittim, 'başkan' dedim, 'Yine orada olacağız, senin keşfettiğin yerde olacağız' dedim'' şeklinde konuştu.
-UFUK URAS-
Öte yandan, Taksim Meydanı'na gelen BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da gazetecilere yaptığı açıklamada, işsizliğe, yoksulluğa karşı dünyanın her yerinde karnaval biçiminde bir dayanışma bulunduğunu, kendilerinin de şimdi o dayanışmanın bir parçası olduklarını söyledi.
Bu konuda katkısı olan herkese teşekkür eden Uras, ''Ben de kanun teklifi vermiştim ama bu esas, sade işçilerimizin başarısı. 1 Mayıs'ta bu alanda daha insanca bir yaşamı savunmak için yan yana geleceğiz. Çok önemli bir tabu geride kaldı. Şimdi sıra diğerlerinde'' diye konuştu.
-EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDE KRİZ MERKEZİ-
Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kapsamında emniyet müdürlüğünde kriz merkezi oluşturuldu.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında oluşturulan kriz merkezinde, emniyet, jandarma, MİT, belediye, sağlık ve ilgili diğer kuruluşlardan yetkililer yer alıyor.
Merkezde, kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı'na çıkan yollar ve güzergahlar ile diğer bazı bölgelerdeki katılım noktaları ''MOBESE'' ve gezici emniyet araçlarından elde edilen kamera görüntüleri izleniyor. Ayrıca, uçuş yapan bir polis helikopteri de elde ettiği bilgileri bu merkeze iletiyor.
Bu arada, Harbeyi Askeri Müzesi bahçesinde de askeri birlikler takviye kuvvet olarak hazır tutuluyor.
MECİDİYEKÖY'DE ARBEDE KISA SÜREDE YATIŞTIRILDI
İşçi ve memur konfederasyonlarının bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla, Taksim Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına katılacak bir grup arasında kısa süreli arbede çıktı.
DİSK ve KESK kortejinin ilerleyişini sürdürdüğü Şişli ile Taksim Meydanı arasındaki korteje katılmak için Mecidiyeköy'den Şişli'ye doğru ilerleyen ve kendilerini ''Halk Cephesi'' olarak nitelendiren grup arasında yaşanan tartışma, daha sonra yumruklaşmaya dönüştü.
Olay, aynı grupta bulunan bazı kişilerin araya girmesiyle büyümeden yatıştı.
1 MAYIS ANITINA KARANFİLLER BIRAKILDI
Türk-İş'in de aralarında bulunduğu 6 memur ve işçi konfederasyonunun başkanları, Taksim'de 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenleri, Kazancı Yokuşu'nun başındaki 1 Mayıs anıtına karanfiller bırakarak andı.
Konfederasyon başkanları adına açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, şunları kaydetti:
''Bugün yıllardan beri 1 Mayıs'larda yaptığımız gibi yine Taksim'deyiz, yine Kazancı Yokuşu'na karanfiller bıraktık. Yine 1977'de kaybettiğimiz arkadaşlarımızı en içten duygularımızla anıyoruz, ama bu anmanın geçmiş 33 yıldaki anmalardan çok büyük farkı var. Biz bugün emekçilere Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamaları için açılmasının sevincini ve onurunu yaşıyoruz. Bu yolda mücadele eden herkese, kaybettiğimiz canlara bir borcumuz daha vardır ki o da 1977'de yaşanan acı olaylara sebep olanların belirlenip adalete teslim edilmesidir.''
Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, Taksim'de 1 Mayıs şehitlerini saygıyla andıklarını ifade etti.
Kumlu ve diğer konfederasyon başkanları ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi'nin de aralarında bulunduğu bazı AK Parti İstanbul milletvekilleri de Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı.
Karanfil bırakanlar arasında, eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit'in eşi, DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit de yer aldı.
Konfederasyon başkanları, daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na gelerek, üzerinde karanfillerle ''1 Mayıs'' yazılı çelengi bıraktı.
Bu sırada bazı grupların anıta çıkarak pankartlar açtıkları görüldü. Anıta çıkanlar, ''İşte 1 Mayıs, işte Taksim'' sloganları attı.
Bu arada DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, anıta çelenk bırakılması sırasında yaşanan düzensizlik ve karmaşa dolayısıyla saygı duruşunda bulunamadığını ifade ederek, sendika üyeleriyle birlikte bir süre saygı duruşunda bulundu.
MECİDİYEKÖY'DE ARBEDE
İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarına katılım için Mecidiyeköy'den Taksim Meydanı'na doğru ilerleyen grup arasında arbede çıktı. 16 kişi gözaltına alındı.
ONFEDERASYONLARIN ''1 MAYIS BİLDİRİSİ'' OKUNDU
İstanbul Taksim Meydanı'nda 32 yıl aradan sonra izinli olarak yapılan ''1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'' kutlamalarında, 6 işçi ve memur konfederasyonu tarafından hazırlanan ''1 Mayıs Bildirisi'', Türk-İş ve DİSK'in belirlediği birer işçi tarafından okundu.
Bildiride, emeğin bayramında barış, özgürlük, demokrasi, emek, daha güzel bir dünyada sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için birlikte olunduğu vurgulanarak, ''Her türlü baskıya inat, haklarımız ve özgürlüklerimiz için dayanışma içindeyiz. Sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve sendikal haklarımız için 1 Mayıs 2010'da başta Taksim olmak üzere alanlarda omuz omuzayız. Emekçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününü, emeğin bayramı 1 Mayısı hep birlikte barış içinde kardeşçe kutluyoruz'' denildi.
Emekçilerin 1 Mayıs 2010'u, güvencesiz, kuralsız çalışmanın yaygınlaştığı koşullarda karşıladığı dile getirilen bildiride, emekçilerin yarısının kayıt dışı çalıştığı, esnek, güvencesiz ve kuralsız çalışmanın kural haline geldiği, 4-C uygulamasına, kölelik düzenine mahkum edildiği, sendikasızlaştırmanın yaygınlaştığı, sendikal örgütlenmenin önüne engellerin çıkarıldığı, örgütlenen işçilerin işten atıldığı, başta madenler olmak üzere iş kazası adı verilen cinayetlerin durmak bilmediği belirtildi.
Bildiride, ''Biz, sosyal adalet, eşitlik ve demokrasi istiyoruz. Özgürlükçü, eşitlikçi sivil demokratik bir anayasa ve yasalar istiyoruz. Tüm çalışanların grevli toplu sözleşmeli sendikal haklara sahip olduğu bir Türkiye için sesimizi yükseltiyor, demokrasiden ve sosyal devletten vazgeçmeyeceğimizi bildiriyoruz'' denildi.
Bildiride, şu talepler dile getirildi:
''1 Mayıs 1977'de kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını ve adalet önüne çıkarılmasını, işsizliğin önlenmesini, kiralık işçilik düzenlemesinden vazgeçilmesini, kıdem tazminatı hakkımıza dokunulmamasını, 4-C ve benzeri uygulamalardan vazgeçilmesini, İşsizlik Sigortası Fonu'nun işsizlik için daha etkin kullanılmasını, vergi adaletsizliğinin giderilmesini, sağlık ve sigorta haklarımızdaki mağduriyetin giderilmesini, asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını, antidemokratik yasaların değiştirilmesini, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, taşeronlaşma ve kayıtdışı ekonominin engellenmesini, özelleştirmelerin durdurulmasını, sosyal devletin daha etkin olmasını, emekçilerin sesine kulak verilmesini istiyoruz.
İşçiler, kamu emekçileri, emekliler, işsizler, yoksullar, kadınlar, gençler, emek, barış, özgürlük için haydi 1 Mayısa, haydi mücadeleye. 1 Mayıs uluslararası birlik mücadele ve dayanışma günü kutlu olsun.''
Taksim 1 Mayıs'a hazır -CANLI-
İşçi ve memur konfedarasyonlarının bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayacakları Taksim Meydanı'ndaki hazırlıklar tamamlandı.