Taksit Sınırlandırılmasının Fayda Sağlamayacağı İddiası

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, kredi kartında taksitlendirme süresiyle ilgili, "Devlet önlem almak için ithalatı sınırlandırsın. Tabiki dövizin yurt içinde kalmasını istiyoruz ancak temel ihtiyaçların sınırlandırılmasına karşıyız" dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik''te yapılan değişiklikle kredi kartıyla yapılan tüm harcamalarda taksitlendirme süresinin 9 ayla sınırlandırıldığını hatırlattı.
Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksitlendirme uygulanmayacağını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Söz konusu tedbirler cari açığa yönelikse devletin doğrudan ithalatı kısıtlaması yerine dolaylı olarak tüketiciyi kısıtlamasını doğru ve yerinde bir tedbir olarak görmüyoruz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bu sınırlandırmayı hükümet politikası olarak yapmaktadır. Devlet önlem almak için ithalatı sınırlandırsın. Tabiki dövizin yurt içinde kalmasını istiyoruz ancak temel ihtiyaçların sınırlandırılmasına karşıyız. Artık cep telefonu, ulaşım için akaryakıt lüks tüketim değil, temel ihtiyaçtır. Tüketici taksitlerle yaşamını sürdürüyor, ihtiyaçlarını karşılıyor. Yıllarca bu yola zorlandı. Yaşam tarzı haline geldi. Şimdi tüketici ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak?"
Yılmaz, vatandaşların ihtiyaçlarını zorunlu olarak taksitlerle giderdiğini vurgulayarak, yeni düzenlemeyle tüketicilerin mağduriyetinin arttığını savundu.
"Düzenleme kaçakçılara ve kayıt dışı çalışanlara yarayacak" diyen Yılmaz, tüketicilerin kaçak ürünlere ve "merdiven altı" diye tabir edilen kayıt dışı iş yapanlara yöneleceğini iddia etti.
Bütün tüketicileri aynı kabul ederek böyle bir değişiklik yapılmasını yanlış bulduklarını dile getiren Yılmaz, "Yönetmelikte 'Kart limiti birinci yıl 2, ikinci yıl için 4 katını aşamaz diyor. BDDK'nın bunu denetlemesi daha doğru olur. BDDK denetlemediği için bu çılgınlıklar var" diye konuştu.

Söz konusu değişikliğin 1 Şubat'tan itibaren uygulanmasıyla ekonominin sıkıntıya gireceğini öne süren Yılmaz, "Bu nedenle ilerleyen süreçte harcama yapılmasını sağlamak amacıyla taksitlerin önünün yeniden açılacağını düşünüyorum" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile