Talas'ta, '1 Kazanda 3 Kepçe' Kitabi Tanitildi

Talas'ta, '1 Kazanda 3 Kepçe' Kitabi Tanitildi

Talas Belediyesi ve Isviçre Büyükelçiligi’nin katkilariyla, Talas Tanitim Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi tarafindan hazirlanan ‘1 Kazanda 3 Kepçe’ kitabinin tanitim toplantisi gerçeklestirildi.

Talas Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen etkinlik, Isviçre’nin Ankara Büyükelçisi Jean Daniel Ruch’un yani sira Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, siyasi parti temsilcileri, rektörler ile çok sayida davetli ve dernek üyelerinin katilimiyla gerçeklesti. Talas’ta yapilagelmis Türk, Rum ve Ermeni yemek tariflerinin yer aldigi kitabin tanitim toplantisina Büyükelçi Ruch’in Kayseri ve Talas için söyledi övgü dolu sözler damga vurdu.

Organizasyonun açilis konusmasini yapan Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, “Talas Belediye Baskanimiza böyle anlamli ve güzel bir çalismayi yaptiklari için tesekkür ediyorum. Kayseri, kültürel zenginligiyle dünyada adindan söz ettiren bir sehirdir. Talas’a burada ayri bir parantez açmak istiyorum. Talas, degisik medeniyetlere ev sahipligi yapmis olarak zengin bir medeniyetin bölgesi olarak tanimlanir.” dedi.

Daha sonra konusan etkinligin ev sahibi Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin, Kayseri ve Talas’in tarihi zenginliginden bahsederek gastronominin de bu zenginligin bir parçasi olarak yer aldigina vurgu yapti. “Talas’imiz tarih boyu sosyo-kültürel zenginlige sahip olmus bir yerdir. Bunun yaninda ticaret hayatinin canliligi ve farkli etnik unsurlarin bir arada bulunmasi Talas’in yasam kültürüne de etki etmis. Talas, bu konuda iyi bir ev sahipligi yapmistir“diyen Baskan Yalçin sunlari söyledi:

“Talas’in geçmisi 2 bin yila dayaniyor. Kadim bir yer. Su an da Ermeni ve Rum vatandaslar olmasa da onlardan kalan kilise ve tarihi yapilar halen varligini devam ettiriyor. Tarihi eserler ve gastronomi bizim en önemli zenginligimiz. Geçtigimiz yil Kayseri Büyüksehir Belediyesi de bir gastronomi çalismasi yapmisti, bizim bu çalismamizda büyüksehir belediyemizin yaptigi çalismanin bir parçasi niteligindedir. Buradaki ‘1 Kazanda 3 Kepçe’ farkli medeniyetlerin yemeklerini bir araya getirdigimiz bir kitap olmustur. Sayin büyükelçiye, göreve baslayali kisa süre olmasina ragmen bu birliktelik ortamina katkida bulundugu için tesekkür ediyorum.”

Daha sonra söz alan ve yemek kitabinin çikis serüveni hakkinda kisaca bilgi veren Talas Tanitim Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Necla Erkara, “Talas’ta unutulmaya yüz tutmus yemeklerin tariflerini topluyorduk, bu fikir yaslilarimizla yapilan röportajlarin sonucunda dogdu ve arastirma çalismamiz baslamis oldu. Hem yurt içinden hem de yurt disindan bu yemekleri bilenler iletisime geçtik ve böyle ce kitabimiz olusmaya basladi.

Isviçre Büyükelçiliginin de proje çagrisiyla kitabimiz olustu. Kitabimizdaki yemekler Talas’ta günlük olarak pisirilen ve çesitli etkinliklerde sunulan yemek çesitlerindendir. Bu kitabin olusumunda Isviçre’nin Ankara Büyükelçiligine, Baskan Yalçin ve ekibine tesekkürlerimi sunuyorum” diye konustu.

Son olarak konusan Büyükelçi J. Daniel Ruch, Kayseri’deki ve Talas’taki hosgörü ortamina dikkat çekerek, bu ortam karsisinda kendisinde çok büyük bir saygi uyandigini söyledi.

“Bu kadar tarihi zenginligi olan bir yere geldigimiz için çok mutluyuz. Giptayla bakiyoruz sizlere. Sizden ögrenecegim ve ögrenecegimiz çok sey var” diyen Büyükelçi Ruch, Kayserili ve Talaslilarin geçmisine sahip çikan insanlar oldugunu söyledi.



“Çok büyük ve hosgörüye dayanan bir kültürünüz var” ifadelerini kullanan Büyükelçi, sözlerine söyle devam etti:

“geçmisinize bu kadar sahip çikip deger vermenizden çok etkilendim. Söyle bir deyimle sözlerime devam etmek istiyorum: ‘Bir agacin büyümesi için köklerine sahip çikmasi lazim.’ Bu yemek kitabi 3 farkli kültürün yemeklerini bir araya getiriyor. Ben de bunu görünce Isviçre’de de bunu yapmaya çalissak diye düsündüm. Çünkü Alman, Italyan ve Fransiz kültürü bizim ülkemizde bir arada bulunuyor.”

Hosgörü kültürünün önemine dikkat çeken Büyükelçi Ruch, “Burada Talas’ta nasil ki Rum, Ermeni ve Türk mutfaklarini bir arada görebiliyoruz. Farkli kültürlerin yemeklerini denemek hosgörüdür. Bu hosgörünün devam etmesi aslinda sunun içinde önemli, dünyanin her yerinde yeni dalga göçler oluyor. Bizim ülkemize de oluyor ve hosgörü kültürünün olusmasi gereklidir” dedi.

1 Kazanda 3 Kepçe kitabinin bir benzerini Isviçre’de yapabileceklerini ifade eden Ruch, “Aslinda bizde bir kitap çikarak içinde kebap da olurdu, baklava da. Çünkü bizim de bir kültürümüz haline geldi” sözleriyle konusmasini tamamladi.

Konusmalarin ardindan Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin tarafindan Büyükelçi Ruch’a el dokumasi hali ve Dernek Baskani Necla Erkara tarafindan Yaman Dede Camii’nin görseli bulunan çini tabak hediye edildi. Son olarak kitapta yer alan yöresel yemeklerin tadimina geçildi ve burada el yapimi yemekler ikram edildi. Yemek ikrami sirasinda Büyükelçi Ruch tencerenin basina geçerek etkinlige katilanlara hazirlanan yemeklerden ikram etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile