Talat Brüksel'e Hristofyas Atina'ya gidiyor

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla dün 60'ıncı kez bir araya gelen liderlere sonunda yolculuk göründü.

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında yapılan görüşmelerin 60’ıncısı dün tamamlandı.
2010 yılının ilk görüşmesi sonrası açıklama yapan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Ocak ayında 2 bölüm halinde yapılacak yoğunlaştırılmış görüşmelerin ikinci bölümünün tarihlerinin, 18, 19 VE 20 Ocak’tan 25, 26 ve 27 Ocak’a alındığını duyurdu.

Görüşmelerden sonra açıklamalarda bulunan liderlerden Talat, 6 Ocak Çarşamba günü, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso ile görüşmek üzere Brüksel’e, Hristofyas ise, Yunanistan’a giderek Yunan Hükümetiyle görüşme yapacağını açıkladı.

Talat ile Hristofyas arasında dün yapılan görüşme yaklaşık iki saat sürdü. Görüşmenin ardından basına açıklama yapan Downer, yoğunlaştırılmış görüşmelerin ikinci bölümünün ileriye alınmasının, yoğun görüşmelere verilen aradaki süreçte temsilcilerin görüşmelerine daha fazla fırsat tanımak amacı taşıdığını söyledi.
Downer, iki liderin dünkü görüşmede Yönetim ve Güç Paylaşımı ve AB konularını ele aldıklarını dile getirdi ve yarın her iki liderin temsilcileri Özdil Nami ve Yorgo Yakovu’nun yeniden AB konularını ele alacakları bir görüşme olacağını açıkladı.

Downer, “Ban Ki-Moon’dan yakın tarihte bir ziyaret bekleyelim mi? Mesela Şubat” şeklindeki soruya, “Bekleyelim ve görelim, programı nasıl, burada neler olacak görelim ondan sonra. Bu bizim ajandamızda var tabii ki, böyle bir fırsatı yaratmak istiyoruz” cevabını verdi.

Downer, liderlerin bundan sonraki toplantılarda neler konuşacağı yönündeki sorulara da, “Ben gündemlerinin nasıl oluşacağına girmek istemiyorum ama, yoğun görüşmelerde Yönetim ve Güç Paylaşımı, Ekonomi, AB ve mal-mülke ağırlık verecekler” dedi.

Talat: 3 günlük toplantıya hazırlık yaptık

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise, görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde yaptığı açıklamada, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso ile görüşmek üzere Çarşamba günü Brüksel’e gideceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Talat, 7 Ocak’ta ise Brüksel’den ayrılarak İstanbul üzerinden Ankara’ya geçeceğini, Ankara programını ise henüz bilmediğini, ancak bir dizi görüşme yapacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Talat, dünkü görüşmede gündemlerindeki AB konularının yanı sıra, üç günlük toplantıya hazırlık bakımından Yönetim ve Güç Paylaşımı konusundaki bazı görüşlerini Rum tarafı ile paylaştıklarını söyledi.

Yoğunlaştırılmış müzakereler çerçevesinde planlanan ikinci üç günlük toplantıların planlanandan bir hafta sonraya ertelendiğini de belirten Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, arada temsilcilerinin görüşmeleri sürdüreceğini; temsilcilerinin yarın da bir araya geleceğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile