Yüksek et fiyatları besin değeri yüksek mantarı da yukarı çekiyor. Geçen yıl üretim fiyatı 2 lira olan mantar, bu yıl ise 2,5 liradan alıcı buluyor. Göreceli olarak üretiminde önceki yıllara göre artış gözlenen mantarda fiyatların yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde tırmanışa geçmesi bekleniyor. Üreticiden 2,5 liradan satın alınan mantar paketlemesi yapıldıktan sonra başta İstanbul olmak üzere alış veriş merkezlerinin reyonlarında 3,5 liradan satılıyor.
Türkiye'de son 3 yılda tüketimi artan kültür mantarında bu yıl et fiyatlarına endeksli olarak Kurban Bayramı öncesi fiyat düşüşü olmayacağı belirtti. Kişi başında tüketimi 250 gramdan 330 grama çıkan kültür mantarının iç piyasa hareketliliğinden dolayı önümüzdeki günlerde 3 liraya yükselebileceği bildirildi.Korkuteli Mantar Üreticileri Birliği(KOMÜB) Başkanı Mehmet Ölmez, yurt genelinde yıllık tüketilen 35 bin ton mantarın 25 bin tonunun Antalya'nın Korkuteli ilçesinde üretildiğini belirtti. Ölmez, bunun yüzde 70 tekabül ettiğini ifade etti. Geçen yıl Korkuteli'nde 25 bin ton mantar üretimi gereçekleştiğini belirten Ölmez, bu sene ise 2010 yılın sonunda 26 bin ton olmasını tahmin ettiklerini ifade etti. Ölmez, "Kültür mantarına karşı halkımızdan yoğun talep var. İç piyasa çok hareketli. Mantarın üreticiden alış fiyatı 2,5 lira.Sonbahar ve kışın mantar talebi fazla oluyor. Yüksek talebin Kurban Bayramı öncesi mantar fiyatını 3 liraya çıkarmasını bekliyoruz." diye konuştu.
Ölmez, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere iç piyasa talebinin yüksek olmasının halkta kültür mantarı tüketme kültürünün gelişmesinden kaynaklandığını kaydetti. Kültür mantarı üretiminde pilot bölge olan Korkuteli'nde günlük 71 ton mantar üretiminin gerçekleştiğini belirten Ölmez, 2009 yılında ilçeye mantar üretiminde 73 milyon ekonomik girdi oluşturduğunu, 2010 yılında 77 milyon olmasını beklediklerini ifade etti.
Mantar üreticisi Murat Güner, üreticinin belinin bükenin ise elektrik fiyatlarının çok yüksek olması olduğunu belirtti. Yazın üretimde hava sıcaklığına bağlı olarak klima kullandıkları için dahaz fazla elektirik tükettiklerini belirten Güner, fiyatın 3 liraya çıkmasıyla birlikte üreticinin rahatlayacağını kaydetti. Güner, "Mantar üretimini ailecek yapıyoruz. Tek sıkıntımız elektirik fiyatının pahalı olması. Ayrıca komposta(kültür mantarının hammaddesi) KDV oranın yüzde 18'den 8'e düşürülmesini istiyoruz. Üretici elektrikte rahatlatılırsa Korkuteli'nde yıllık 30 bin ton mantar rahatlıkla üretilir." diye konuştu.
Ankara Haymana'da kültür mantarı üretimi yaptığını belirten Şakir Yücedağ, Korkuteli gibi yılda 4 değil, 3 defa üretim yapabildiklerini belirtti. Yıllık mantar üretiminden ailecek 16 bin lira para kazandıklarını belirten Yücedağ, bölgede üretimin az olmasında ötürü yurt genelinde fiyat belirlemeyi Korkuteli mantarının belirlediğini kaydetti.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Orhan Özçatalbaş, 2001 ve küresel ekonomik krizini evlerinin bodrum katlarında mantar üreterek yenen Korkuteli'nin kırsal alanda kalkınmaya örnek model olduğunu söyledi. Özçatalbaş, üreticinin, üretim imkanları daha da rahatlatılırsa rekoltenin daha da artacağını kaydetti.
Manavgat Aşçılar Derneği(MAD) Başkanı İsmail Karataş, otellerde yaptıkları mantarlı yemeklere turistlerin ilgi gösterdiğini söyledi.
Protein deposu olan mantarı dünyada en fazla iskandinav ülkeleri tüketiyor. Mantar alımını İtalya'dan yapan Norveç'te kişi başı mantar tüketimi 3,8, İsveç'te 3,4, Belçika 3,1 ve Almanya'da 2,8.
çııÖÖçşıÜüTürkiye