Taliban Ilk Kez Bir Vilayetin Baskentini Ele Geçirdi

Taliban Ilk Kez Bir Vilayetin Baskentini Ele Geçirdi

Afganistan’daki ilerleyisini sürdüren Taliban, Nimroz vilayetinin baskenti Zaranc’ta kontrolü saglayarak ilk kez bir vilayetin baskentini ele geçirmis oldu.

Afganistan’daki ilerleyisini sürdüren Taliban, ilk kez bir vilayetin baskentini ele geçirdi. Ülkenin güneybatisindaki Nimroz vilayetinin baskenti Zaranc kentinin Taliban’in eline geçtigi bildirildi.

Nimroz’da bir polis sözcüsü, hükümetin, vilayetin yönetim merkezi Zaranc’a yeterli takviye saglamadigini öne sürdü. Yerel kaynaklar ise Taliban’in bölgede valilik ofisi, polis merkezi ve Iran sinirina yakin bir kampi ele geçirdigini söyledi.



Taliban, 8 Temmuz’da ülkenin Iran sinirinda yer alan Islam Kale’yi, 14 Temmuz’da da Pakistan sinirindaki Spin Boldak Sinir kapilarini ele geçirmis, Badahsan, Tahar, Gazne, Herat, Kandahar ve Badgis vilayetlerinde de baskisini artirmisti.

Iran, Afganistan ile sinir kapisini kapatti

Iran devlet televizyonu, Afganistan’in Iran sinirinda bulunan Zerenc sehri ve çevresinde Taliban ile hükümet güçleri arasindaki çatismalarin artmasi nedeniyle Sistan-Belucistan eyaletinde yer alan Milak sinir kapisinin kapatildigini duyurmustu. Sistan-Belucistan Eyaleti Vali Yardimcisi Muhammed Hadi Meresi yaptigi açiklamada, Zerenc sehrinin Taliban tarafindan ele geçirildigini belirtmisti. Milak sinir kapisinin artan çatismalar nedeniyle kapatildigini ifade eden Meresi, sinir bölgelerinde Afgan mülteci yogunlugunun olustugunu söylemisti.

Hükümet Medya ve Bilgi Merkezi Baskanina suikast

Hükümet Medya ve Bilgi Merkezi (GMIC) Baskani Dawa khan Menapal, baskent Kabil’de Taliban militanlari tarafindan gerçeklestirilen suikast sonucu hayatini kaybetmisti. Afganistan Içisleri Bakanligi Sözcüsü Mirwais Stanekzai yaptigi açiklamada, "Ne yazik ki vahsi teröristler bir korkakça eylem daha gerçeklestirerek düsman propagandasina direnen Dawa Khan Menapal’i cuma namazi sirasinda öldürdü" ifadelerini kullanmisti. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mujahid ise Taliban militanlarinin Dawa Khan Menapal’i öldürdügünü dogrulamis, Menapal’in "yaptiklarinin cezasini çektigini" belirtmisti.

ABD çekiliyor, Taliban saldirilarini arttiriyor

Afganistan’daki güvenlik durumu, ABD birliklerinin ülkeden geri çekilme sürecinin baslamasinin ardindan Taliban’in hakimiyet alanini genisletmesiyle giderek kötülesti. Su anda hiçbir vilayet merkezinin kontrolünü ele geçiremeyen Taliban militanlari, bazi vilayetlerin merkezlerine saldirilarini arttirdi. Geçtigimiz 3 Agustos’ta Savunma Bakani Bismillah Khan Mohammadi’nin baskent Kabil’deki konutunun önünde bombali ve silahli saldiri gerçeklestirilmisti. Bakan Mohammadi’nin hedef alindigi saldirida 8 sivil hayatini kaybederken, 4 Agustos’ta Taliban saldiriyi üstlenmisti. Taliban, üst düzey hükümet yetkililerine karsi daha fazla saldiri planladiklarini belirtmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile