BBC'nin üst düzey bir Taliban yetkilisine dayandirdigi haberine göre, cumhurbaskanligi sarayinda yeni hükümetin olusturulmasi ele alindi.
Taliban'in önde gelen liderlerinden olan ve geçici hükümette, basbakan yardimciligina getirilen Birader, geçici hükümetin yapisindan memnun degil.
Birader, diplomasiye agirlik verilmesini isterken geçici hükümette, Mülteciler Bakanligi vekilligine getirtilen Hakkani ve destekçileri ise Taliban'in zaferi savasla kazandigini savundu.
Birader ve Hakkani, bu anlasmazlik nedeniyle sert sözlerle tartisti.
BBC'ye göre, ikilinin destekçileri, tartisma sirasinda kavga ederken olayin ardindan Birader Kabil'den ayrilarak Kandahar'a gitti.
BBC'ye açiklama yapan kaynaklar, Kabil'e dönmesi beklenen Birader'in, kamera karsisina çikip bir tartisma yasandigini yalanlayabilecegine dikkati çekti.
Bu gelismenin ardindan, Afgan sosyal medya hesaplarinda bir süre kamuoyu karsisina çikmayan Birader'in, hayatini kaybettigi yönünde iddialar yayildi.
Ancak Birader'in öldürüldügü iddialarinin hemen ardindan Kabil'de 5 Eylül'de Birlesmis Milletler (BM) Insani Islerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi ve Acil Yardim Koordinatörü Martin Griffiths ile toplantidan fotograf yayimlanmisti.
- Abdulgani Birader
Birader, ABD ve diger ülkelerle yürüttügü diplomatik iliskiler nedeniyle öne çikmisti. Bu nedenle geçici hükümete Birader'in öncülük etmesi bekleniyordu. Ancak Birader, Taliban geçici hükümetinin Basbakani Molla Muhammed Hasan'in yardimciligina getirildi.
Birader, eski hükümet döneminde savunma bakani yardimciligi görevini yürütüyordu.
ABD isgaliyle Taliban hükümetinin düsmesinden sonra grubun baslattigi saldirilarda Birader, önemli bir figür oldu.
Taliban'in 4 kurucusundan biri olan Birader, Taliban'in kurucusu Molla Ömer'in en çok güvendigi kisilerden biri olarak kabul ediliyor.
Birader'in Molla Ömer'in kiz kardesiyle evli oldugu ve Ömer'in kendisine "kardes" anlamina gelen "Birader" unvanini verdigi belirtiliyor.
Pakistan'in güneyindeki Karaçi kentinde 2010'da güvenlik güçlerince yakalanan Birader, ABD ile sürdürülen baris görüsmelerine katkisi olacagi düsüncesiyle eski ABD Baskani Donald Trump'in talebi dogrultusunda, 2018'de serbest birakildi.
ABD ile Taliban arasinda imzalanan baris anlasmasina Taliban adina Molla Birader imza atarken müzakerelerde birçok devlet adamiyla üst düzey görüsmeler gerçeklestirdi.
Ocak 2019'dan bu yana Taliban'in Doha'daki siyasi ofisinin baskanligini yürüten Birader, ABD-Taliban baris anlasmasi kapsaminda 3 Mart 2020'de Trump ile telefonda görüserek bir ABD baskaniyla görüsen ilk Taliban yöneticisi oldu.
Birader, Kabil'in Taliban'in kontrolüne girmesinden kisa süre sonra diger üst düzey grup üyeleriyle kameralar karsisina geçmis, Afganistan'i yönetirken izleyecekleri politikalara dair ilk basin açiklamasini yapmisti. Birader, burada yaptigi açiklamada, Afganistan'i kontrol altina alma hedefine bu kadar çabuk ulasacaklarini beklemediklerini söylemisti.
- Halil El-Rahman Hakkani
Hakkani, Taliban'in önemli kanatlarindan olan Hakkani Grubu'na mensup.
Pakistan-Afganistan siniri boyunca Taliban'in ekonomik ve askeri varliklarini yöneten Hakkani Grubu, ülkedeki birçok bombali eylemden sorumlu tutuluyor.
Hakkani'nin yegeni ve Hakkani grubunun lideri olan Siraceddin Hakkani de geçici hükümette "içisleri bakani vekili" olmustu.
Taliban'in Üst Düzey Yöneticileri Arasinda Görüs Ayriligi Iddialari Artiyor
Taliban'in kurucularindan Molla Abdulgani Birader ve geçici hükümette "Mülteciler Bakanligi vekilligine" getirtilen Halil El-Rahman Hakkani'nin, Afganistan'in baskenti Kabil'deki cumhurbaskanligi sarayinda tartistigi öne sürüldü.