Taliban Sözcüsü Açiklamasi 'Tüm Ülkelerden Özellikle De Türkiye'den Halkimiza Ve Ülkemize Yardim Etmelerini Istiyoruz'

Taliban'in Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Muhammed Naim Vardak: 'Halkimiz 40 yildir savasin içinde ve yardima ihtiyaci var. Tüm dünya ülkelerinden özellikle de Türkiye'den halkimiza ve ülkemize yardim etmelerini istiyoruz' 'Birisine seni pasaportsuz ABD'ye götürecegiz dersen tabii ki gider. Bizi ve mücahitlerimizi öldüren pek çok kisiyi yakaladik sonra serbest biraktik. Bunun pek çok örnegi var. Biz su an onlar için durumu güvenli hale getirdik ve onlari koruyoruz. Bu kisilere herhangi bir zarar verilmiyorsa halka neden verilsin. Isin asli, bu insanlari ülkeden çikmaya tesvik ettiler ve sonra da onlara kapilari açtilar' 'Biz sorun ve savas istemiyoruz. Savasin sona ermesi Afgan halkinin hayaliydi ve biz de bunu sagladik. Herkese bir kez daha birlikte yasamayi tavsiye ediyoruz. Elimizden geldigince tek bir damla kan akitilmamasi ve kursun sikilmamasi için çalisiyoruz'

SERDAR BITMEZ - Taliban'in Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Muhammed Naim Vardak, basta Türkiye olmak üzere tüm ülkelerden Afgan halkina ve Afganistan'a yardim etmelerini istediklerini söyledi.

Taliban'in Afganistan'in baskenti Kabil'de kontrolü saglamasinin ardindan AA muhabirine konusan Vardak, Türkiye'nin rolü, Taliban'in yurt içine ve disina verdigi mesajlar, kadinlarin ve azinliklarin haklari, yönetimin alacagi sekil, ülkeden kaçanlar gibi pek çok meseleye iliskin degerlendirmede bulundu.

"Türkiye önemli bir ülke, Türk halki Müslüman ve kardes halk. Türkiye ile tarihi, sosyal ve kültürel iliskilerimiz var." diyen Vardak, ileride iliskileri gelistirmek istediklerini ve Taliban'in Türkiye ile iletisim içinde oldugunu belirtti.

Vardak, Taliban'in Türkiye'nin destegine ihtiyaci olup olmadigina iliskin soruyu ise, "Bunda süphe yok. Bunu (destegi) istiyoruz. Halkimiz 40 yildir savasin içinde ve yardima ihtiyaci var. Tüm dünya ülkelerinden özellikle de Türkiye'den halkimiza ve ülkemize yardim etmelerini istiyoruz." seklinde yanitladi.

Türkiye'nin Afganistan'da ve ülkenin yeniden imarinda önemli, yapici ve pozitif bir rol oynayabilecegini ve bu role ihtiyaçlari oldugunu vurgulayan Vardak, iki ülke arasindaki iliskilerin yapisina iliskin sunlari kaydetti:

"Iliskilerimizde iki temel husus var. Birincisi Islam dininin prensipleri, ikincisi ise ülkenin ve halkin yüksek menfaati. Bu iki husus nedeniyle özellikle Türkiye ile iyi, yapici ve olumlu iliskiler kurmak istiyoruz. Bizim Türkiye ile sorunumuz yok."

- Iç ve dis cepheyi yatistirma amaçli mesajlar

Vardak, Taliban'in yurt içinde ve uluslararasi camiada yasanan endiseyi yatistirmak ve güven ortami olusturmak için verdigi mesajlara da degindi.

Taliban sözcüsü, "Sözler çok faydali olabilir de olmayabilir de. Ama içeriye ve disariya asil güven verecek olan fiillerdir. Biz, içeride çok fazla sorunla karsilasmiyoruz, çünkü biz halkin yanindayiz, halk da bizim yanimizda ve birbirimizi taniyoruz." dedi.

Ülkedeki en büyük sorunun savas oldugunu kaydeden Vardak, "Savas nedeniyle hayatin her alaninda aksakliklar yasaniyor ama biz 20 yildir halkimiza dayatilan bu savasa son vermeyi basardik. Halkimizin her bir ferdinin hayali, savasin olmadigi bir gün görmekti. Biz de bu firsati degerlendirebilir ve halkimizin ülkesini imar edebilecegine güvenebiliriz." diye konustu.

Vardak ülke disina verdikleri mesajlara iliskin ise yurt disinda, ister komsu ülkeler isterse digerleri olsun pek çok ülke ve kurum ile on-on bes yildir titiz bir sekilde temaslarda bulunuldugunu ifade etti.

Taliban'in bu süre zarfinda, aralarinda bazi anlasmazliklar olsa da taraflar arasinda uzlasma sagladigina isaret eden Vardak, "Pek çok sorun olacagina süphe yok. Ancak birbirlerine yaklasir ve oturup anlasirlarsa bu, pek çok yanlis anlasilmanin çözülmesini saglar. Biz bazi ülkelerle bunu tecrübe ettik. Onlarla oturup bir müddet iletisim kurunca saskinliklarini gizleyemediler ve 'Biz sizin hakkinizda baska seyler duyuyorduk ama sizinle oturunca duyduklarimizin dogru olmadigini gördük' dediler." ifadeleri kullandi.

Pek çok ülkeyle temas halinde olduklarini söyleyen Vardak, uyusturucu meselesi gibi bazi konularin gündeme gelebilecegini, kendilerinin daha önce oldugu gibi bu sorunun üstesinden gelecegini ancak bunun için uluslararasi toplum basta olmak üzere tüm taraflarin yardimina ihtiyaç oldugunu dile getirdi.

- Kadinlarin ve azinliklarin haklari

Kadinlarin ve azinliklarin haklarinin Islam dini ve inanç tarafindan korundugunun altini çizen Vardak, "Biz, kadinlarin haklarina bagliyiz. Kadinin egitim, çalisma, mülkiyet ve kendi hayatini seçme hakki var. Bu açidan herkesin içi rahat olsun. Fakat biz durumun bir-iki günde düzelecegini de söylemiyoruz. Biz sadece sorunlarin çözümü için firsat verilmesini istiyoruz." dedi.

Siyasi Büro Sözcüsü Vardak, Taliban'in 20 yildan bu yana medya tarafindan hedef alindigina ve son 3 yil disinda kendini ifade etme firsati bulamadigina isaret etti.

- Yönetim sistemi

Yönetim sisteminin Islami olmasi gerektigini belirten Vardak, "Islami yönetim halkin, örf ve adetlerine göre yönetilmesiyle olur. Afganlarin yüzde 99'dan fazlasi Müslüman. Isgal sürecinde halkin inanç ve gelenekleri degistirilmeye çalisildi ama bunda basarili olamadilar çünkü geleneklerimize, toplumumuza ve halkin inancina uygun düsmeyen fikirler getirdiler." degerlendirmesinde bulundu.

Vardak, Islam dünyasinda, yönetime gelis biçimi ve Islam'in uygulanisi bakimindan tek ve belirli bir yol olmadigini, seçimler ya da bunun disindaki yollarin ise hedef degil birer araç oldugunu aktardi.

Taliban sözcüsü, "40 yildir halkin yasadigi duruma ve topluma uygun düsecek sistemi bulmak için Afgan halki olarak oturup düsünecegiz. Afganistan diger ülkelerden farkli ve söz konusu hususlarin göz önüne alinmasi gerekiyor. Bizi asil ilgilendiren sey ise halkimizin istikrari ve özgürlügü." dedi.

- Afganistan'dan kaçanlar

Afganlarin ülkeden kaçmasiyla ilgili de konusan Vardak, bu durumla hiçbir ilgilerinin olmadigini, ABD basta olmak üzere yabanci ülkelerin insanlari Afganistan'dan çikmaya tesvik ettigini dile getirdi.

Muhammed Naim Vardak sözlerini söyle sürdürdü:

"Biz toplumlarimizi taniyoruz. Birisine seni pasaportsuz ABD'ye götürecegiz dersen tabii ki gider. Bizi ve mücahitlerimizi öldüren pek çok kisiyi yakaladik sonra serbest biraktik. Bunun pek çok örnegi var. Biz su an onlar için durumu güvenli hale getirdik ve onlari koruyoruz. Bu kisilere herhangi bir zarar verilmiyorsa halka neden verilsin. Isin asli, bu insanlari ülkeden çikmaya tesvik ettiler ve sonra da onlara kapilari açtilar."

- Sorunlari diyalog ve uzlasma yoluyla çözme politikasi

Taliban'in Afganistan'daki sorunlari diyalog ve uzlasma yoluyla çözmeyi istedigini vurgulayan Vardak, baslangiçtan beri izledikleri bu siyasetin ülkenin tamaminda meyvesini verdigini ve dünyanin da bunu gördügünü söyledi.

Vardak, "Tabii ki bir süre savas oldu. Ama diger vilayetlerde de uzlasma saglandi. Bu nedenle Kandahar'da eski vali geldi, iki gün sonra yeni valinin yanina oturdu. Diger vilayetlerde durum bu. Bu basarili ve akillica bir politika." diye konustu.

Kan akitilmadigini ve anlasma yoluyla ülkede kontrolü ele geçirdiklerini kaydeden Vardak, "Biz sorun ve savas istemiyoruz. Savasin sona ermesi Afgan halkinin hayaliydi ve biz de bunu sagladik. Herkese bir kez daha birlikte yasamayi tavsiye ediyoruz. Elimizden geldigince tek bir damla kan akitilmamasi ve kursun sikilmamasi için çalisiyoruz. Herhangi biri yeniden sorun çikarmada israrci olursa bu, halkin ve ülkenin yararina olmaz." dedi.

- Eski memurlar

Hükümetteki memurlar ve Taliban’in onlara karsi muamelesine de deginen Vardak, sunlari dile getirdi:

"Biz yeni bir gelecek istiyoruz. Ülkemizi insa etmek arzusundayiz. Bu nedenle af çikarildi ve 13 maddelik bir bildirge yayimlandi. Bu maddelerden birinde asker olsun ya da olmasin tüm memurlarin, yeniden halka ve ülkeye hizmet etme firsatlari olacaginin teminatini verdik."

- Havalimaninin idaresi

Vardak, Kabil Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nin durumuna iliskin ise, "Havalimani, Afganistan topragidir ve topraklarindan, kurumlarindan ve namuslarindan Afganlilar sorumludur. Bu bir egemenlik meselesidir. Yardim baska ancak ülkenin idaresi bizim görevimiz ve bunu yapabilecek güçteyiz. Simdi niye korkuyorlar. Siz de gördünüz, yabanci güçler havalimanindaydi, ne yaptilar, uçaklardan insanlar yagdi. Ama simdi havalimani çevresini güvenli hale getirdik. Burasi bizim ülkemiz, evimiz. Evimizin girisini çikisini ve neyin yararimiza oldugunu biz biliriz. Dünyada hiçbir ülke kendi havalimaninin güvenliginin baskasi tarafindan saglanmasini kabul etmez. Biz de herkesten ülkeyi ziyaret kurallarina ve egemenligine saygi duymalarini istiyoruz." ifadelerini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile