Taliban Yönetimi Ile Iran Arasinda Ticaret Anlasmasi Imzalandi

Afganistan'da yönetimi devralan Taliban hükümeti ile Iran arasinda, sinir kapilari üzerinden gerçeklesen ticareti gelistirmek amaciyla anlasma imzalandi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabindan, anlasmaya iliskin bir açiklama yapti.

Açiklamada, taraflari temsilen bir araya gelen heyetlerin, sinir kapilari üzerinden gerçeklesen ticari akisin kolaylastirilmasi için bir dizi konuda anlasmaya vardigi belirtildi.

Anlasmanin 16 maddeden oldugu kaydedilen açiklamada, anlasmayla ekonomik baglarin güçlendirilmesi ve ticari zorluklarin asilmasinin hedeflendigi vurgulandi.

Açiklamaya göre anlasma, Islam Kale Sinir Kapisi'nda çalisma süresinin 8 saate çikarilmasi, her iki ülkeye açilan yollarin genisletilmesi, gümrük tarifelerinin güncellenmesi, taraflarca belirlenen sorunlari incelenmesi, akaryakit konularinin görüsülmesi, Afgan sürücülere saglik hizmeti ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin yapilmasi, araç geçislerinin kolaylastirilmasi, saglik ve turizmin gelistirilmesi gibi konulari kapsiyor.

Ayrica yol insaatlari, madenler ve rayli sistemlerin gelistirilmesi konularinda Iran'dan danismanlik hizmetlerinin alinmasi üzerinde de anlasildigi belirtildi. ?

945 kilometre uzunlugundaki Afganistan-Iran sinirinda Islam Kale, Ebu Nasr Ferahi Mahirud ve Zerenc sinir kapilari bulunuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile