Tamir Masraflari Cep Yakan Dronlarin Bakimi Önem Arz Ediyor

Tamir Masraflari Cep Yakan Dronlarin Bakimi Önem Arz Ediyor

Eskisehir’de Eskisehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Pilotaj Bölümü Dr. Ögretim üyesi Dr. Tamer Savas, dron bakiminin önemine deginerek, muhtemel bir hasar veya düsmede cihazda 3 bin liradan 20 bin liraya kadar tamir maliyeti çikabilecegi konusunda uyardi.

Son yillarda kullanimi oldukça artan dron, basta görüntü ve tarimda sundugu imkanlarla oldukça ilgi görüyor. Henüz yeni bir teknoloji olmasi nedeniyle sahipleri tarafindan yanlis kullanimlarinda ise cihazlarda ciddi hasar veya düsme gibi birçok sorunla karsilasilabiliyor. 1 milyon TL ile bin lira arasinda degisen fiyatlara sahip olan dronlari kullanirken yapilan bir anlik hatalar, tamiri 3 bin lira ile 250 bin TL arasinda degisen maliyetlere neden olabiliyor. Buradan hareketle dronu uçurmak kadar bakimini ve kontrollerini yapmak da cihaz için hayati önem arz ediyor.

Dron tamiri ve bakimi yapan Eskisehir Teknik Üniversitesi Pilotaj Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Tamer Savas, sik karsilastiklari ihmaller ile sorunlar hakkinda konustu.

Kullanicilari uyaran Savas, 20 bin liralik ortalama bir dronun en küçük masrafinin dahi 3 ila 5 bin TL arasinda maliyete sahip oldugunu belirtti.



“Son olarak kus çarpmasi gibi olaylar yasayabiliyoruz”

Dronlarin neden düstügünü ve kullanici hatalari hakkinda bilgi veren Tamer Savas, “Dron egitimi, satisi ve servis hizmetleri sunmaktayiz. ‘Dronlar neden düser’ sorusunun cevabina gelecek olursak, dronlar zamaninda bakim ve onarim yapilmadigi için büyük bir ihtimalle düsebilir. Özellikle son zamanlarda kisin dronlarimizi kullanmiyoruz, bataryali kendilerini kapatiyor ya da performanslari düsüyor; yazin dronlarimizi kullanmak istedigimiz zaman batarya enerjiyi birden kesebiliyor ve dronlarimiz düsebiliyor. Bunun yaninda, kanat, pervane ve gövde gibi görsel kontrolleri yapmadigimiz için ve donanimsal hatalardan dolayi da dronlarimiz düsebiliyor. Son olarak kus çarpmasi gibi olaylar yasayabiliyoruz. Özetleyecek olursak, yazilim ve bir hayvan tarafindan düsme olaylari yasadigimizi söyleyebiliriz. Aslinda uzakligin çok önemi yok çünkü cihazlarimiz çok hassas, 1 metreden düsse 100 metreden de düsse dronlarimiz muhakkak zarar görecektir. Özellikle ‘gimbal’ ya da kamera dedigimiz sistem genellikle ilk hasar alan kisimlar oluyor. Bu bölümler zaten sistemin en maliyetli parçalari oluyor o yüzden zamaninda bakim ve onarim yaptiracagiz, yazilimlarini zamaninda güncelleyecegiz ve uçus öncesi ile sonrasinda kanat, gövde ve motor kontrolü yapmamiz gerekecek” dedi.



“Yaklasik 20 bin TL’ye yakin bir maliyetle karsilasabiliriz”

Dronlarin bakimlari konusunda da bilgi paylasan Dr. Tamer Savas söyle devam etti:

“Tüketici tarafinda küçük yani 25 kilogram altinda dron kullaniyorsak, bunlarin yillik genel kontrollerini yaptigimiz bakimlar var. Bunlar genel donanimsal ve yazilimsal kontrollerdir çünkü bazen uçus sirasinda cihazin hasarli oldugunu anlayamiyoruz, bunu sadece serviste anlayabiliyoruz. Bunun yaninda tarim dronlari var, yani 25 kilogramin üzerinde olan dronlar. Bunlarin ise saat ve belirli zaman süreli bakimlari var. Motor, pompa ve pervane bakimlari var. Bunlarin muhakkak yapilmasi lazim çünkü özellikle pompa ve motorda bir sikinti olursa dronumuz muhakkak düsecektir ve bu cihazlar düstügü zaman ciddi derecede maliyetler olusabilir. Atiyorum bir cihazin sifir fiyati 20 bin TL ise, hasardan hasara göre degisebilir ama küçük bir hasar aldiysa 3 ila 5 bin TL arasinda bir maliyet çikabilir. Eger daha büyük bir hasar aldiysa neredeyse sifir fiyatina yakin bir maliyet çikabilir. Yani yaklasik 20 bin TL’ye yakin bir maliyetle karsilasabiliriz. Bu durum tamamen dronun sifir fiyati ile alakali, genellikle bakim ve onarim ya da tamir dronun kendi fiyatini asmiyor. Tarim dronuna bakacak olursak, mesela 500 bin liralik dron kullaniyorsaniz, kazanin durumuna göre maksimum 200-250 bin lira civarinda maliyet ile karsilasabilirsiniz. O yüzden küçük ya da büyük fark etmeksizin, bakim ve onarimlarini tam yaparsaniz bu tarz maliyetlerle karsilasmazsiniz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile