Tan'ın ABD'ye dönüşünün 4 gerekçesi

Önümüzdeki hafta Amerika'daki görevine dönecek olan Washington Büyükelçisi Namık Tan ABD'ye dönüşünün 4 gerekçesini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu zirveye gidecek. ABD yönetimine karşı bir protesto gibi algılanmaması için zirveye üst düzey katılım sağlanması ve Tan’ın da görevinin başında bulunması gerektiği vurgulandı.

Washıngton Büyükelçisi Namık Tan’ın önümüzdeki hafta yeniden görev yerine dönecek olması önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındı. Kabine, Tan’ın dönmesine yeşil ışık yaktı. Bakanlar Kurulu’nda Tan’ın dönmesinin yanı sıra 12-13 Nisan’da Washington’da yapılacak Uluslararası Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılım da görüşüldü. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçen pazar ABD’li mevkidaşı Hillary Clinton’la yaptığı telefon görüşmesine ilişkin kabineye bilgi verdi.

Davutoğlu’nun nükleer zirveye katılması kesinleşti. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ilgili nihai karar henüz verilmemiş olsa da Dışişleri, Erdoğan’ın zirveye gitmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak Ak Parti kulislerinde Erdoğan’ın, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önceden yaptıkları “Erdoğan, ABD’ye gidecek” açıklamaları nedeniyle siyasi açıdan sıkıntıya girebileceği konusu da gözardı edilmiyor.

Diplomatik kaynaklar Tan’ın dönmesi ve zirveye Türkiye’den üst düzeyde katılım olması gerektiğinin gerekçelerini şöyle sıraladılar:

1- PROTESTO GİBİ ALGILANIR

Clinton telefonda hem Davutoğlu’na, hem de Başkan Barack Obama adına Erdoğan’a zirveye katılmaları için resmi daveti iletti. ABD Dışişleri Sözcüsü de Tan’ı en kısa süre içinde Washington’da görmeyi arzuladıklarını açıkladı. Tan geri dönmez ve zirve davetine katılım olmazsa bu ABD yönetimine karşı sert bir protesto olarak algılanır.

2- TASARIYA KARŞI SİNYALLER

Clinton tasarının Genel Kurul’a gelmeyeceği ve Obama’nın 24 Nisan’da ‘soykırım’ ifadesini kullanmayacağına dair güçlü sinyaller verdi.

3- ERMENİSTAN’A KOZ VERİLİR

Başkan Obama, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ı da davet etti ve Sarkisyan Washington’a gitmeyi kabul etti. Obama 13 Nisan günü Sarkisyan ile Erdoğan’ı buluşturmayı planlıyor olabilir. Ermenistan’la sorunlar dahil Kafkasya’daki meselelerin bir bütün olarak ele alınmasını dile getiren Türkiye zirveye katılmadığı takdirde, masadan kaçan taraf durumuna düşer.

4- İRAN POLİTİKASINA TERS

Zirvede ağırlıklı olarak İran’ın nükleer faaliyetleri görüşülecek. İran konusunda sürekli diplomasiye şans verilmesinden yana tavır koyan Türkiye, zirveye katılmadığı takdirde bu teziyle ters bir duruma düşer.

BAŞBAKAN’IN KARARI BUGÜN

Bu arada Başbakan Erdoğan, ABD’ye gidip gitmeyeceğine bugün karar verecek. Erdoğan, “Şu anda arkadaşlarımla değerlendiriyorum. Gitme kararını vermem halinde Büyükelçimizi hemen göndereceğim” dedi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile