Tandırda Kaz Damak Çatlatıyor

Kars ve Ardahan bölgesinin geleneksel lezzetleri arasında yer alan kazın, unutulmaya yüz tutan ekmek tandırlarında pişirilmiş hali damak tadına önem verenlere ayrı bir lezzet sunuyor.

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı köylerde yaşayan kadınlar, kar yağmasıyla sofralardaki yerini almaya başlayan kazı mevsimde birkaç kez tandırlarda pişiriyor.
İlk olarak tandırın üzerine konulan derin kazanın içinde yaklaşık olarak 2 saat haşlanan kaz, daha sonra demire takılarak tandırdan aşağı sallandırılıyor.
Köylü kadınlar, ısının vurmasıyla kızarmaya başlayan kazın yağının ziyan olmaması için de tandırın alt kısmına köylerde "kabılca" olarak bilinen pilavı da koyuyor.
İlçeye bağlı Büyükçatma köyünde yaşayan Gülhan Birdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazın yemek kültürlerinde ayrı bir yere sahip olduğunu belirterek, kaza diğer besin maddelerine göre daha çok önem verdiklerini söyledi.

Kazların Cumhuriyet Bayramı'ndan sonra kesilmeye başlandığına değinen Birdal, "Kaz lezzet açısından çok farkılı. Tadı burada yaşayanlar tarafından çok iyi biliniyor. Kazın hiç bir şeyi yabana gitmiyor. Her şeyinden faydalanıyoruz. Yağıyla kızartmaları ve hamur işi yapıyoruz. Tüyünden yastık yapıyoruz" dedi.

Birdal, kaz etinin daha çok yanına yapılan patates ve bulgur pilavıyla tüketildiğine değinerek, şunları kaydetti:
"Bu sene 20 kazımız bulunuyor. Tandırda kaz da yapıyoruz. Tandırı yakıyoruz. Daha sonra kazı suda haşlıyoruz. Tandırın altına pilavını koyuyoruz. Kazın yağı alttaki pilava damlıyor ve güzel bir lezzet oluyor. Pişme süresi kaza göre değişiyor. 1-2 saatte pişiyor. Kaz tandırda daha lezzetli oluyor. Bunu her kış yaparız."
Köy muhtarı İbrahim Birdal da kazın protein değeri yüksek olan bir besin maddesi olduğunu ifade ederek, kabılcayla birleştiği zaman besin değerinin daha da yükseldiğini kaydetti.

Kabılcanın kendileri için pirincin alternatifi olduğunu vurgulyan Birdal, "Kars'a has bir bitki. Yüzde 70 oranında Büyükçatma Köyü'nde yetiştiriliyor. Çölyak hastalığına iyi geliyor. Lifli bir buğdaydır. Özellikle kazın yağıyla birleşince de harika bir tat ortaya çıkar" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile