Taner Yıldız'dan nükleer müzakere yorumu

Taner Yıldız'dan nükleer müzakere yorumu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'ın nükleer görüşmelerinin sonuçlanmasının ardından "P5+1 ülkeleriyle yapılan görüşmeler sonrası İran'a uygulanacak yaptırımların ve nükleerle alakalı kısıtlamaların sonuçları bölge açısından son derece olumlu olacaktır" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Artvin Cerattepe'de iyi niyetli, masum bir çevrecilik anlayışıyla eylem yapanların dışında manipülatif ve spekülatif davrananlar olduğunu, onların sözleriyle bölgedeki yatırımı bırakmanın mümkün olmadığını söyledi.

Yıldız, Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Yönetim Kurulu'nu kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Yıldız, bir gazetecinin, 'Artvin Cerattepe'de bakır madeni çıkarılmasını istemeyen çevrecilerin nöbet tuttuğu, bölgede maden çıkarılmaya devam edilip edilmeyeceği ve ağaçların kesilip kesilmeyeceği' sorusu üzerine, 'Enerji projeleri çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapılan projelerdir' dedi.

Cerattepe'deki ihale süreciyle ilgili bilgi veren Bakan Yıldız, bölgeyi gezip gördüğünü belirterek, 'Doğal güzellikleri çok iyi olan, Türkiye ortalamasının daha üzerinde olan bir yerimiz ama biz her zaman söylüyoruz, enerji projeleri çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapılan projelerdir' diye konuştu.

İhale sonucunda verilen ruhsatla yer üstü değil, yer altı madenciliği yapılacağını anımsatan Yıldız, 'Ne madenden ne çevremizden vazgeçmemiz lazım. Bu mümkün mü? Evet mümkün' ifadelerini kullandı.

Bölgedeki madenin çıkartılması gerektiğine işaret eden Yıldız, şu bilgileri verdi:

'O maden Türkiye'nin ithal ettiği kaynaklardan birisini ihraç etmeye dönük, kendi ihtiyaçlarımızı karşılamaya dönük bir çalışmadır. Bu konuda devletin işletmecilik anlayışı kendini özel sektöre bırakmıştır. On üç yıldır bunu yapıyoruz. Orada bir ruhsat verildi. O ruhsatla çıkartılan cevher orada işlenmeyecek, Samsun'a taşınacak. Gerek teleferikle, gerekse kamyonla beraber. O madenciliğin içerisinde herhangi bir kimyasal yapı bulunmayacak. Ne madenciliğin içerisinde ne de çevresinde. Sekiz tane açılan araştırma kuyusuyla beraber yer altı su seviyeleri ve yer altındaki suyun kalitesi her zaman kontrol edilecek. Bunun taahhüdünü Çevre Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı olarak veriyoruz. Orada herhangi bir kirlenmeye zaten biz de müsaade etmeyiz ama derseniz ki bütün bu tedbirler alınmış olmasına rağmen biz buradan maden çıkartılmasını istemiyoruz. Bu doğru bir yaklaşım değil.'

'Yeşile ve çevreye dikkat ediliyor'


Bölgede kaç ağaç kesileceğini özellikle sorduğuna dikkati çeken Yıldız, bölgede bir başka tesis için daha önce çok daha fazla ağaç kesildiğini, burada gerçekleşen projelerin Artvin'deki vatandaşların yararlanması adına yapıldığını vurguladı.

Yıldız, yeşile ve çevreye dikkat edildiğini ancak tüm bu hassasiyete rağmen 'Orada maden çıkartılmayacak' denmesinin doğru bir yaklaşım olmayacağını savundu.

Ülkenin yeşilinden de tabii kaynaklarından da vazgeçilmemesi gerektiğini belirten Yıldız, şöyle devam etti:

'Yurt dışında şehir merkezinin hemen yanı başında yapılan tesisler vardır. Ormanın içerisine yapılan tesisler vardır. Çünkü o madenin taşınma ihtimali ve imkanı yok. On bin yıl önce, 1 milyon yıl önce nerede o maden oluşuyorsa ancak orada çıkartabiliyorsunuz. Bulunduğu yerde çıkartabiliyorsunuz. O yüzden ben Cerattepe'de iyi niyetli, masum bir çevrecilik anlayışıyla karşı çıkanları istisna tutuyorum ama onun haricinde manipülatif ve spekülatif davrananlar var. Bizim onların sözleriyle oradaki yatırımı bırakmamız söz konusu olmaz. Türkiye'nin varlıklarını, değerlerini o arkadaşlarımızın bizler kadar düşündüğü kanaatinde değiliz. O yüzden hem maden çıkartılmalı hem de çevre hassasiyetleri dikkate alınmalı. Alınmıyor mu? Hayır alınıyor. Bütün bunlarla alakalı tedbirlerimizi aldık. Cevher çıkartılmasıyla alakalı oluşan boşluklar tekrar doldurulacak. Bunla alakalı herhangi bir görsel sıkıntı da inşallah oluşmayacak.'

İran'ın nükleer görüşmeleri

İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında Viyana'da süren nükleer müzakerelere de değinen Yıldız, 'P5+1 ülkeleriyle yapılan görüşmeler sonrası, İran'a uygulanacak yaptırımların ve nükleerle alakalı kısıtlamaların sonuçları bölge açısından son derece olumlu olacaktır' dedi.

İran önemli bir ülke olduğunu aktaran Yıldız, 'İran önemli bir rezervdir. Enerji sektörü açısından baktığımızda ciddi doğalgaz ve petrol kaynaklarına sahip olan bir ülkedir. O ülkenin kaynaklarını gerek öncelikle bölge daha sonra da dünya için sunmak dünyadaki petrol fiyatları açısından son derece önemli olacaktır. Ben orada yatırıma dönüşmeyen birçok kalem biliyorum. Özellikle batılı ülkelerin yaptırımlarıyla beraber onlar kısıtlanmıştı. Şimdi onların da önü açılmış olacak. O açıdan son derece olumlu bir gelişme olarak görüyorum' değerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile