Tanganyika Gölü Bölgesini Kalkındırma Projesi

Afrika'da Tanganyika Gölü'nü çevreleyen ülke temsilcileri, Dünya Bankasının desteğiyle bölgeyi kalkındırma konusunda kararlı Burundi Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden Nakumuryango: 'Göl üzerindeki taşımacılığın gelişmesi, bölge ülkeler arasındaki ikili ilişkilere hız katacak' Dünya Bankasının Burundi Temsilcisi Coffi: 'Taşımacılık faaliyetleri kolaylaşacak ve bölgede yaşayan insanların ulaşım ihtiyacı giderilecek'.

JEAN BOSCO - Doğu Afrika'da yer alan Tanganyika Gölü'nü çevreleyen ülkeler, bölgeyi kalkındırmak amacıyla taşımacılık sektörüne yatırım yapacak.

Tanganyika Gölü bölgesinde bulunan Burundi, Tanzanya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Zambiya, Dünya Bankası temsilcileriyle ulaşım ve taşımacılık altyapısını geliştirmek amacıyla geçen hafta Burundi'nin başkenti Bujumbura'da buluştu.

Dünya Bankası, Tanganyika Gölü üzerindeki taşımacılığı geliştirmek için 600 milyon dolarlık fon ayırma kararı aldı.

Uzmanlar, Tanganyika Gölü bölgesini kalkındırma projesinin sadece çevresindeki ülkelere değil bölgedeki diğer ülkelere de etki yapacağını savunuyor.

- "Proje, bölge ülkeler arasındaki ikili ilişkilere hız katacak"

Burundi Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden Salvator Nakumuryango, AA muhabirine açıklamasında, "Göl üzerindeki taşımacılığın gelişmesi, bölge ülkeler arasındaki ikili ilişkilere hız katacak." ifadesini kullandı.

Nakumuryango, kalkındırma projesinin Doğu Afrika Topluluğu (CAE), Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA) ve Güney Afrika Ülkeleri Kalkınma Topluluğu (SADEC) gibi önemli ekonomik toplulukları birleştirmek için de faydalı olacağını kaydetti.

Bu projenin etkilerinin halklara da yansıyacağına işaret eden Nakumuryango, ulaşım ücretlerinin yüzde 30 oranında düşmesinin planlandığını ve bu sayede insanların daha çok hareket halinde olacağını söyledi.

- "Bölgedeki ulaşım ihtiyacı giderilecek"

Dünya Bankasının Burundi Temsilcisi Nestor Coffi, "Bölgedeki taşımacılığın gelişmesiyle ticaret ve yük taşımacılığı faaliyetleri kolaylaşacak ve bölgede yaşayan insanların ulaşım ihtiyacı giderilecek." dedi.

Coffi projeyle ayrıca, Tanzanya'da Kigoma kentinde, Zambiya'da Mpulungu kentinde ve Bujumbura'daki limanlarının kapsamlı bir şekilde daha çok kullanıma açık olacağını vurguladı.

CAE'nin Genel Sekreteri Liberat Mpfumukeko da Dünya Bankasının ayırdığı fonla ulaşım altyapısının hem modernleşeceğini hem de büyüyeceğine işaret etti.

İki bölüme ayrılacak bu finansmanın bir kısmını ulaşım altyapısını iyileştirmek diğer kısmını ise bölgedeki ikili ilişkileri kolaylaştırmak amacıyla kullanacaklarını açıklayan Mpfumukeko, sanayi gelişimi ve nüfus artışı nedeniyle tehlike altındaki Tanganyika Gölü'nün bakımını da yapmayı planladıklarını söyledi.

Dünyanın en büyük tatlı su kaynaklarından biri olan Tanganyika Gölü, 32 bin kilometre yüzölçümü ve 676 kilometre uzunluğa sahip. Birçok canlı çeşidini bünyesinde barındırması, suyunun tatlı ve temiz olmasından kaynaklanıyor. Göl havzasında 12 milyondan fazla kişi yaşıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile