Eurosemillas ve Future Fruit Türkiye işbirliğinde düzenlenen tanıtım toplantısına yoğun ilgi gösterildi. Söz konusu etkinlikte Türkiye’de ilk defa bir patentli narenciye çeşidinin de tanıtımı yapılmış oldu. Etkinliğe katılanlar arasında; Adana Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru, Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Ener, Halid Milli ve Prof. Dr. Bülent Özekici, ADATUB Yönetim Kurulu Başkanı Remziye Karabucak, Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan ile Yenigök Sulama Birliği Başkanı Osman Gökçe de yer aldı.
“İSPANYA İLE BİRLİKTE AYNI ANDA ÜRETİME BAŞLAYACAĞIZ”
Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ener, Türkiye’nin ilk defa narenciye üretimindeki en büyük rakibi olan İspanya ile aynı anda patentli bir narenciye çeşidini üretmeye başlayacağını, bunun da Türk tarımı açısından önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Tango mandarinin adına doğru bir şekilde Türkiye’de tescilinin yapıldığını anlatan Ener, Türkiye’nin Ortadoğu, Rusya Romanya ve Ukrayna’nın dışında ilk defa Avrupa’daki kıymetli pazarlarda değer arz edecek bir ürün kazandığını belirtti.
Ener, Amerika’da kendini kanıtlamış olan tango çeşidinin, Türk üreticisine de artı değer sağlaması gerektiğini dile getirdi.
“DÜNYADAKİ TOPLAM ÜRETİM 90 MİLYON TON”
İspanya’da fidanlık sahibi olan Carlos Carracosa da, bugün dünyada genelinde toplam narenciye üretiminin 90 milyon ton civarında olduğunu vurgulayarak, söz konusu üretimin de başta Türkiye olmak üzere Çin, Brezilya, Amerika, Hindistan, Japonya, İtalya, Mısır, Güney Afrika ve Fas gibi ülkelerde üretildiğini anlattı. Carracosa, narenciye ekim alanlarının dünya ölçeğinde daralması ile sektörün zora düştüğünü, bu durumdan çıkış noktasının da; yeni çeşitlere yönelme, talep ve değeri yüksek ürünlere yönelmek olduğunu anlattı.
“6 MİLYON DOLARLIK BİR YATIRIM YAPILDI”
Eurosemillas S.A. İspanya ve Eurosemillas Ltd. Şti. Adana Genel Müdürü Manuel Pecci de, Şirket olarak California Üniversitesi’nin, dünyadaki patent çeşitlerinin sahibi olduklarını hatırlatarak, ‘tango mandarin’ hakkında katılımcılara bilgi verdi. Işınlama tekniği ile mutasyona uğrayarak üretilen ‘tango mandarinin elde edilmesinin yaklaşık altı milyon dolara mal olduğunu vurgulayan Pecci, ortaya konulan çalışmaların da 1998-2004 yıllarını kapsadığı bilgisini verdi. 2002-2010 tarihleri arasında Califrornia Riverside kampüsündeki demeler bittikten sonra ürünün dünyaya arz edildiğini söyledi.
“TANGO MANDARİNİN ÇEKİRDEKSİZLİK ORANI BİNDE 2”
Pecci, tango mandarinin çekirdeksizlik oranının binde 2 olduğunu ve bu özelliğiyle benzer hasat dönemindeki narenciye çeşitleri arasında benzersiz olduğunu da sözlerine ekledi. Eurosemillas S.A. İspanya Turunçgil Teknik Uzmanı Jose Pellicer de ‘tango mandarin’ konusunda açıklamalarda bulunup, kendisine yöneltilen sorulara yanıt verirken, Jose Sanches de ‘Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadele’ konusunda sunum yaptı. Eurosemillas ve California Üniversitesi Türkiye Temsilcisi Adil Karcı da toplantıda çevirmenlik görevini üstlendi .
‘tango Mandarin’ Üreticilere Tanıtıldı
California Üniversitesi Patentli Narenciye Çeşidi Olarak öne çıkan; ‘Tango Mandarin’, Adanalı üreticilere tanıtıldı.