Histeroskopinin; tipki laparoskopi, bronkoskopi, sistoskopi, kolonoskopi gibi giderek yayginlasan minimal invaziv endoskopik yöntemlerden biri oldugunu belirten Dr. Anil Kulaksiz, yöntemdeki amacin rahim içerisini gözlemlemek ve gerekirse tedavi etmek oldugunu ifade etti.
Kulaksiz, “Sik görülen rahim polipleri, rahim içine yerlesmis myomlar, rahimde perde, dogustan gelen rahim anormallikleri, tani konulamayan adet düzensizlikleri ve fazla kanamalar, tekrarlayan gebelik kayiplari, gebe kalamama, ipi görülemeyen rahim içi araç çikarilmasi, poliklinikte çikarilirken RIA’nin bir kisminin rahim içerisinde kalmasi tani veya tedavi amaciyla en sik histeroskopi uygulanma nedenlerini olusturur" dedi.
"Islem sonrasi hekim tarafindan bir sorun görülmezse birkaç saat sonra hasta taburcu edilebilir"
Yöntemin uygulama sekli hakkinda da açiklamalarda bulunan Kulaksiz, “Adet geçtikten uzun süre sonra yapilmamasinin nedeni ise, o dönemde rahim duvarinin kalin olmasi, buna bagli optimal degerlendirme yapilmasinin zorlasmasi, kalin olan normal rahim dokusunun da polip gibi patolojilerle karismasi ve buna bagli gereksiz islem yapilma riskinin artmasidir. Menopoz döneminde kanama olmadigi ve rahim duvarinin hep ince oldugu için herhangi bir zamanda yapilabilir. Islem vajinadan ve rahim agzindan geçip rahim içi görülmesi ile yapilir. Su ile basinç saglanip görüntü netlestirilir. Bu suyun bir kismi tüplerden karin bosluguna geçtigi için uzun süren histeroskopi islemleri iki seans seklinde yapilmalidir. Islem hastanede yatmayi gerektirmez, herhangi bir kesiye gerek duyulmaz ve çok agrili bir islem degildir. Islem sonrasi hekim tarafindan bir sorun görülmezse birkaç saat sonra hasta taburcu edilebilir ve agizdan agri kesiciler yeterli olur" seklinde konustu.
Tani Ve Tedavide Histeroskopi Yönteminin Önemi
Eskisehir Özel Ümit Visnelik Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Anil Ibrahim Kulaksiz, rahim hastaliklarinin tani ve tedavisinde kullanilan histeroskopi yöntemine iliskin bilgilendirmelerde bulundu.