Cern'de Büyük Hadron Çarpıştırıcısı adlı dev cihazda yapılan deneyler sonunda, fiziğin en derin sırlarından birinin aydınlatılması yönünde önemli bir mesafe katedildi. Bilimciler, 'Tanrı parçacığı' olarak da adlandırılan Higgs bozonunun varlığına ilişkin 'ipuçları' elde ettiklerini açıkladı.
CERN'deki basın toplantısında gelinen noktayı kamuoyuyla paylaşan bilim ekibi, Higgs bozonunun kesinlikle keşfedildiğini söylemek için henüz erken olduğunu, ancak bugine kadar yürütülen deneylerde buna ilişkin önemli işaretlere rastlandığını açıkladı.
Atlas Deneyinin Başkanı Fabiola Fianotti, "Tanrı parçacağı"nın izlerine rastlandığını ancak varlığıyla ilgili kesin açıklama için daha fazla deney yapılması gerektiğini söyledi.
Modern fizikte varlığına inanılan, ancak kanıtlanamamış olan Higgs bozonu, ilk defa Edinburg Üniversitesi'nden Peter Higgs tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atıldığı için bu fizikçinin adıyla anılıyor.
Higgs bozonu günümüz fiziğinde elektronları ve kuramsal zerrecikleri anlamada kilit öneme sahip. “Evreni inşa eden tuğla”, “yaradılışın meleği” ve “Tanrı parçacığı” olarak adlandırılan Higgs bozonu, modern fizikte maddenin nasıl oluştuğu anlamaya yardım edecek. 13.7 milyar yıl önce yaşanan Büyük Patlama’da oluştuğu düşünülen Higgs bozonunun, galaksilerin, yıldızların ve gezegenleri ortaya çıkaran uzay enkazının kaynağı olduğu düşünülüyor.
Maddenin kütlesinin oluşumunda kayıp halka olarak nitelendiriken Higgs bozonunun keşfi, pek çok bilimciye göre modern fiziğin önünde duran en büyük ve önemli bilmece.
'Tanrı parçacığı' dünyaya göz kırptı
Yüzyılın en büyük fizik deneyini yürüten bilimciler, peşinde oldukları Higss bozonunun varlığına ilişkin önemli işaretler tespit etti.