Tanrıverdi Oruç İle İlgili Merak Edilen Soruları Cevapladı

Elazığ İl Müftü Yardımcısı Şehmuz Tanrıverdi, Ramazan ayında tutulan oruç ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Tanrıverdi, zekat ve fitreyle ilgili de açıklamalarda bulunarak, hangi durumlarda orucun bozulup bozulmayacağına açıklık getirdi.
Ramazan ayında oruç tutmanın mükellef olan, aklı bahir olan Müslüman erkek ve sağlıklı olan her Müslüman’a farz olduğunu belirten Tanrıverdi, oruca akşam güneş battıktan sonra niyet edildiğini söyledi.

Kişinin güneş batmadan önce niyet etmemesi gerektiğini vurgulayan Tanrıverdi, "Güneş battıktan sonra niyet etmesi gerekiyor. Eğer kişi akşam niyet etmeden yatmışsa uyandığında imsak vakti girmemişse yiyip içebilir. Ve o saatten sonra da niyet edebilir. Kişinin o saatte kalkıp yemek yemesi alışkanlık olmadığı için o saatte bile kalkıp yemek yemesi niyet olarak kabul edilir. Dolayısıyla niyetin kalbe ait olması önemlidir. Kişinin yarınki orucumu tutmaya niyet ettim şeklinde kalbinden geçecek şekilde niyet etmesi gerekiyor. Unutarak yemek içmek orucu bozmaz" dedi

Ramazan ayında bu yıl fitre fiyatlarının asgari 10 lira olduğunu belirten Tanrıverdi, "Oruç fidyesi oruç tutamayan, oruç tutma gücü olmayan yaşlılar ve hastalığı sürekli olan, iyileşme ümidi olmayan hastaların bir fitre miktarı fidye vermesi üzerine bir vazifedir, bir borçtur. Fitreyi de Müslüman fakir, yoksul, yolda kalmış olan kendilerine sadaka verilmesi geçerli olan kimselere fitresinin verilmesi gerekir. Fitre bir kişiye verilir ve bölünemez. Birkaç fitreyi bir kişiye verebilir. Bu seneki Ramazan fitresi 10 liradır. Kişinin sofrasına, varlığın ve zenginliğine göre bu fitre miktarı yükselebilir. Bu yüzden asgarisi 10 liradır" diye konuştu.

Hangi hastalıklarda oruç tutulamayacağını da açıklayan Tanrıverdi, "Yediği esnada aklına oruç geldiği zaman hemen yemeyi içmeyi terk etmesi lazım, ağzındakini atması lazım, yutmaması lazım. Eğer oruç olduğunu hatırlayıp ve yemek yemeye devam ederse orucu bozulur ve buna karşılık da kefaret gerekiyor, yani kasten bilerek bozulan bir orucun 60 gün kefareti 1 gün kazası olmak suretiyle 61 gün oruç tutması gerekmektedir. Kişi yolculuk esnasında oruç tutamayabilir. Yolculuk kişiden kişiye değişebiliyor. Kimi insan yolculuk esnasında çok sarsılıyor, yıpranıyor, tahammülü çok azalıyor. Bu vesileyle yolculukta müsaade vardır. Fakat oruç tutabiliyorsa Cenab-ı Allah ayet-i kelimesinde 'Eğer yolculuk sırasında oruç tutarsanız sizin için daha hayırlı olur' deniliyor. Ayrıca Ramazan ayında oruç tutulamayacak günlere baktığımızda gebe olan, emzikli olan, yaşlı olan kişi oruç tutmayabilir. Hastalığı geçiciyse hastalığı bittikten sonra tutamadığı günler sayısınca orucunu tutar. Eğer hastalığı daimiyse şeker hastasıysa, kalp hastasıysa sürekli ilaç alması gerekiyorsa bu kişi oruç tutmaz, daha sonra Ramazan ayı içerisinde tutamadığı günler sayısınca bayram namazı gelmeden önce bu oruçların fitresini bir fakire vermesi gerekir. Oruçluyken boy abdesti almak orucu bozmaz. Ancak ağzına burnuna su çekmesi icap ettiğinde burnundan veya ağzından boğazına su kaçmamasına dikkat etmeli. Aksi halde oruçluyken banyo yapmanın oruca bir zararı yoktur" ifadelerini kullandı

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile