Elazig’da yasayan 4 çocuk babasi 57 yasindaki emekli ögretmen Hasan Sahin, yüksek tansiyon sikayetiyle Elazig Mediline Hastanesi’ne basvurdu. Yapilan tetkiklerde Sahin’in anjiyo olmasi gerektigi belirlendi. Fakat Sahin, böbreginde de agri oldugunu söylemesi üzerine ultrason çekildi. Çekilen ultrasinda Sahin’in böbreginde 2 santimetrelik tümör tespit edildi. Hastane doktorlari arasinda yapilan görüsmede öncelik, tümörün alinmasina yönelik oldu. Üroloji uzmani operatör Dr. Serhat Yentür ve ekibi Laparoskobik Parsiyel Nefrektomi ile kapali bir sekilde böbreklerdeki tümörü temizledi. Anjiyo olup stent takilmasi durumunda hastaya bir yil dokunamayacaklarini ve bu yüzden ilk olarak tümörü temizleme çalismasi yaptiklarini belirten Op. Dr. Yentür, aksi taktirde tümörün vücuda yayilma riskinin olabilecegini kaydetti.
Ayrica operasyonun ürolojinin en zor ameliyatlarindan biri oldugunu vurgulayan Op. Dr. Yentür, basarili bir sekilde yapildigini ve hastanin sagliginin iyi oldugunu söyledi.
Iki hafta önce yüksek tansiyon nedeniyle kardiyoloji bölümüne basvurdugunu kaydeden Hasan Sahin “Uzman Dr. Murat Harman tedavi yapti. Özellikle tansiyonun kalbi etkiliyor ve bunun için gerekli tetkikleri yapti. Filmler çekildim ve sonucunda kalp damarlarimda kalinlasma ve kireçlenme oldugu sonucunu söyledi.
Ben özellikle son birkaç senedir susuzluktan dolayi böbreklerimde sorun oldugunu söyleyince beni ultrasona yönlendirdi. Ultrason sonucunda üroloji uzmani operatör Dr. Serhat Yentür ile birlikte geldiler ve ’Böbrekte ciddi bir sikinti görünüyor açikçasi bir tümör var. Bu varken anjiyo yapamayiz, kalbi birakacagiz tamamen böbrege yönelecegiz. Gördügümüz kadariyla bu tümörün baslangici. Bunu mutlaka önlememiz gerekiyor. Eger önüne geçilemez ve Allah muhafaza kötü huylu olursa bu yayilabilir’ dediler. Oturup birlikte karar verdik. ‘Parça alip patolojiye göndermektense oldugu gibi müdahale edip o bölgeyi alacagim. Parçayi temizledikten sonra gönderecegim. Bu zor bir ameliyat. Yapacagim yöntem yeni bir yöntem. Eger sonuç kötü gelirse biz zaten isimizi yapmis olacagiz’ dedi.
Ben de kabul ettim. Kendileri gün verdi ve biz de geldik. Sag olsun ekibiyle birlikte güzel bir operasyon gerçeklestirdi. Ameliyat güzel geçti. Op. Dr. Serhat Yentür ve ekibine, Murat Harman beye tesekkür ediyorum, sag olsunlar. Gerçekten bu konularda uzman doktorlarimiz var" dedi.
Operasyon hakkinda bilgi veren Op. Dr. Serhat Yentür, "Hasan bey 57 yasinda bize sag böbrekte 2 santimetrelik tümörle geldi. Tetkiklerimizi yaptik. Hasan beyin biraz sikintilari var. Sikintilari ise seker hastasi olmasi, kalple ilgili sikintilari var. Anjiyo olmasi gerekiyor. Böyle riskli bir hasta ama böbregini korumak istedi. Kapali yöntemle Parsiyel Nefrektomi dedigimiz sadece tümörü alip böbregi korudugumuz bir ameliyat teknigi uyguladik. Bu ameliyat ürolojinin en zor ameliyatiydi ama ameliyatimiz güzel geçti. Kalp ve seker hastaligi disinda hastamizin anatomisini inceledigimizde böbregi besleyen üç tane atardamar vardi. Bu isimizi daha da zorlastiriyordu tabi ki. Ama Allah’a sükür hastamiz basarili bir ameliyat geçirdi. Bugün ameliyattan sonraki üçüncü günü. Bugün taburcu edecegiz insallah" diye konustu.
Böbrek tümörlerinde erken taninin önemine deginen Op. Dr. Yentür, "Geç dönemde yapildigi zaman tedavisi çok zor. Bizim sikintimiz hastamizin seker hastaligi ve kalp hastaligi olmasiydi. Kalpten anjiyo olmasi gerekiyor. Anjiyo olsa stent takilsaydi hastamiza bir yil dokunamayacaktik. Riskli göze aldik ve durumu anlattik. Çünkü bir yil içinde tümör ilerleyip büyüyüp parsiyel asamayi kaybedebilirdi. Ya da vücuda yayilip tedavi sansimizi kaybettirebilirdi. Hastamizla oturduk riskleri konustuk, hastamiz da bu riskleri göze aldi. Bizde ona her türlü konuda yardimci olacagimizi söyledik. Allah’a sükür herhangi bir sikinti yasamadik. Güzel bir kapali ameliyat oldu. Böbrekteki tümörü temizledik ama böbrek saglikli bir sekilde çalismaya devam ediyor. Buradaki riskler su 3 tane atardamar olunca üçünü ayri ayri ortaya çikarmak ve onlari geçici olarak kapatip tümörü çikarip daha sonra yine o kapattigimiz damarlara kan akimini saglamamiz lazimdi. Buradaki süremizde yarim saat. Yarim saatten daha uzun oldugunda buradaki böbrek artik fonksiyonunu kaybediyor. O da basarili geçti, böbregimizde güzel çalisiyor. Suanda kan tahlillerimizin hepsi çok iyi, idrar çikislarimiz çok iyi, hastamiz da gayet iyi. Sikintiyi atlattik. Önümüzdeki süreçte hastamiz kardiyolojiye gidip kalple ilgili tedavilerini tamamlayacak" seklinde konustu.
Tansiyon Sikayetiyle Gittigi Hastanede Böbreginde Tümör Oldugunu Ögrendi, Kapali Yöntem Ile Sagligina Kavustu
Elazig’da yüksek tansiyon sikayetiyle hastaneye giden 4 çocuk babasi Hasan Sahin’in böbreginde 2 santimetrelik tümör çikti. Sahin, Laparoskobik Parsiyel Nefrektomi (böbrek koruyucu cerrahi) ile böbrek tümöründen kurtularak sagligina kavustu.