Gazi Yasargil Egitim ve Arastirma Hastanesi bünyesindeki 2 uyku odasi, uyku sorunu yasayan hastalara hizmet veriyor.
Uyku merkezinde teshis konulmasi için hastalar ilk önce teste yönlendiriliyor. Uyku bozuklugu teshisi konulduktan sonra hastaya çesitli sensörler içeren kablolar, bas, boyun ve gögüs bölgelerine takiliyor. Geceyi bu odada geçiren hastalarin uyku esnasinda vücut degerleri teknisyen tarafindan izleniyor. Olabilecek herhangi olumsuz bir karsilasmada hasta ilgili klinige yönlendiriliyor.
Diyarbakir Gazi Yasargil Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde Gögüs Hastaliklari Uzmani Sinan Bodur, uykuda solunum bozukluklarinin kisinin yasam kalitesini bozan, beraberinde tasimis oldugu hastaliklarin siddetini arttirabilen seker ve tansiyon gibi hastaliklarin oldugunu söyledi.
Uyku probleminin kronik olarak hastanin fiziksel kondüksiyona etki edebildigini ifade eden Bodur, “Uykuda solunum bozukluklari ayni zamanda gündüz hareketliligini azaltmasi nedeniyle hastalarda trafik kazalarina neden olmakta. Bu da maddi ve manevi kayiplara neden olabilmektedir” dedi.
Uykuda solunum bozukluklari sorunu üzerinde son 20 yildir çalisildiginin vurgusunu yapan Bodur, “Fakat hala yeterli ve farkindalik düzeyine erismis degiliz. Bu konu hakkinda bizim merkezimizde özellikle Diyarbakir’a ve çevre illere hizmet vermekteyiz. Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde de bu tedavi yapilmakta. Fakat çok fazla talep var. Bu hastalar genelde ortada farkinda olmadiklari için tansiyon ve seker hastasi, kilo fazlasi olarak karsimiza çikiyor” ifadelerinde bulundu.
“50 yasinda tani almis hasta, önündeki 10-20 yilini daha kaliteli geçirebilmektedir”
“Hastalarin kardiyovasküler ve metabolik sorunlari da, biraz daha agreve eder ve yasam kalitelerini bozmaktadir” diye konusan Bodur, “Uykudaki solunum bozuklugu tespit edilip tedavi edildigi takdirde eger çok ilaç kullanan bir tansiyon hastasiysa ilaç sayisi azaltilmakta. Gece uykusu düzene girdigi için gündüz hareketliligi artan hastalarin kilo vermesi kolaylasmakta ve 50 yasinda tani almis bir hastanin önündeki 10-20 yilini daha kaliteli bir sekilde geçirebilmektedir” ifadelerine yer verdi.
Uykuda solunum bozuklugunun boyun kismindaki kaslarin uyku esnasinda hava yolunun açikligini koruyamamasindan kaynakli oldugunu söyleyen Bodur, “Bu nedenle gece horlamalari, uykuda nefes durmalari, gündüz vakti uykusuz kaldigi için uyuklamalarin olmasi ve trafikteyse sikintilar yasanmasina sebep olmaktadir. Bizim amacimiz bunu tespit edip boyun bölgesindeki havayolunun açikligini saglayacak bir pozitif havayolu basinci cihazinin en uygun basinçlarda tespitini yapip hastaya vermektir. Uyku apnesi sendromu olan bir hasta, uyku cihazini taktigi zaman uykusu tek bir defada düzelmektedir ve yasam kalitesi artmaktadir” dedi.
Geceleri rahatsiz eden horlama ve bunun sonucunda olusan uykusuzluk sikayetiyle gögüs hastaliklari bölümüne basvuru yapan 53 yasindaki Yusuf Baki, uzman doktorlarin tani koymasiyla uyku bozukluklari bölümüne sevk edildigini söyledi.
Baki, “Horlama sorunu ve gündüzleri uyuklamalarim mevcut. Bu tür sikayetlerimden dolayi uyku merkezine basvurdum. Bir hafta içerisinde randevumu olusturdular. Bu randevu neticesinde çikan sonuçlara göre doktorum tedaviye baslayacak” ifadelerinde bulundu.
Tansiyon Ve Seker Hastaliklarinin Kaynagi Uykusuzluk Olabilir
Diyarbakir’da çesitli nedenlerden dolayi uyku bozukluklari olan hastalar, Diyarbakir Gazi Yasargil Egitim ve Arastirma Hastanesi bünyesinde yer alan Uyku Bozukluklari Merkezinde sifa buluyor.