Tapu ve Kadastro Teskilati’nin 175. kurulus yildönümü etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu’da program düzenlendi.
Tapu ve Kadastro Kastamonu 19. Bölge Müdürlügü konferans salonunda gerçeklestirilen programda konusan Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardimcisi Adil Hakan Ayber, Tapu Kadastro Genel Müdürlügü’nün geçmisi Selçuklular’da pervanecilere, Osmanli’da ise nisancilara dayanan bin yillik bir kurum olduguna isaret ederek, “Onun için Tapu Kadastro Genel Müdürlügü teknolojiyi en iyi kullanan kamu kurulu ödülü almistir. 2022 yilinda en kaliteli hizmet veren kurum ödülü aldi. Türkiye’de en iyi marka ödülü aldi ve bunlar bizi onurlandirdi. Bunlar bütün çalisanlarimizin sayesinde ve bize teveccüh eden bütün sayesinde gerçeklesti. Tapu Kadastro Genel Müdürlügü 175 yil içerisinde bir yili öbür yilina uymayan gelismelerle bugünlere geldi. Biz bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde kadastrosu bitmemis birimi olmayan bir kurulusuz ve arkadaslar biz kadastro hizmetlerini dünyaya ihraç eden bir duruma gelmisiz. Bu çok önemli bir sey. Su anda 14 ülke bizimle kadastro hizmetlerini paylasmak için gerçekten hemen hemen siraya girmis vaziyettedir ve biz destek veriyoruz. Azerbaycan’in kadastrosunu biz bitirdik, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ni biz bitirdik, Suriye’de kadastro çalismalari bugün bile bizim sayemizde yürütülüyor ve gerçekten Somali’den, Cubuti’den, hatta Rusya’daki diger Türk Cumhuriyetleri’nden ve Rusya Devleti’nin destek talepleri devam ediyor. Büyük bir kurum olmanin onurunu yasiyoruz. Gerçekten 175’inci yilda kurumumuza layik olan sizlere biz mütesekkiriz. Gelen vatandaslara en iyi hizmeti en seri sekilde ve en dogru sekilde verdik. Tabii ki hatalarimiz oldu, tabii ki noksanlarimiz oldu, yanlislar oldu. Bunlari minimum seviyede tutmak için çok çaba sarf ettik ve tapu sistemiyle vatandasi teknolojiyle bulusturduk. Bütün sistemlerimizi online yaptik. Biz artik kadastroda iki boyutlu kadastroyu çoktan geçtik. Biz deniz kadastrosu düsünüyoruz, hava ve yer alti kadastrosu düsünüyoruz. Adimlar atiyoruz ve çalismalar yapiyoruz. Bütün müdürlüklerimiz ISO kalite belgesine sahiptir ve bütün müdürlüklerimiz bu kaliteye layik arkadaslarimiz mevcuttur. Biz bu arkadaslara mütesekkiriz. Biz büyük bir camiayiz, biz büyük bir ekibiz. Biz bu ekiple çok isler basardik, çok isler de basaracagiz buna eminiz” dedi.
“Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü artik dünyada örnek gösterilen kurum”
Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi mezunu oldugunu anlatan Karabük Valisi Fuat Gürel ise, “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü örnek bir kurum haline geldi. Yaptigimiz görev itibariyla Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüklerini yakinen takip etme imkani yasadik. 1980’lerden günümüze Tapu Kadastro Genel Müdürlügü ya da teskilatlari büyük devinim ve gelisim gösterdi. Dijital, elektronik sistemleri kullanma noktasinda belki de ülkemizin en önemli kurulusu. 2003 milattir. Onun öncesinde bir teknisyen bir köye giderdi, 2 seneden fazla bir köyde kadastro için ugrasirdi. Muhtarlarimizin vermis oldugu bos evlerde belki sadece bir yatak, bir iki tencere tabakla kit imkanlarla görev yaparken sonraki yillarda çok büyük bir zihniyet degisimi de yasandi. Bu süreçte ayni zamanda da ülkemiz de çok büyük degisimler gösterdi. Hem zihniyet hem de teknolojik degisimler gösterdi. Sükürler olsun ki günümüze geldigimizde Tapu Kadastro Genel Müdürlügü artik dünyada örnek olacak kurumlar arasinda basa oturmus durumda. Bir bölgenin kadastrosunu yapamazsaniz, onu eger uygun ortamlara aktaramazsaniz bir belediyecilikten de bahsedemezsiniz. Diger kurumlarin hizmetlerini de gelistirebilecek ya da aksatabilecek bir alt yapiya sahip. Bu manada çok hizli bir gelisim gösterdi ve günümüzde sükürler olsun ki göz bebegimiz, çok önemli bir kurulusa sahibiz” diye konustu.
“2003 yili devletimizin dijitallesmede devrim yilidir”
32 yildir devletin geçirmis oldugu süreçleri gözlemleme imkani buldugunu söyleyen Kastamonu Valisi Avni Çakir, “Fiziki sartlar yetersizdi, demirbaslar yetersizdi. Içerisinde bulundugumuz sartlar da olumsuzdu. Kaymakamliklarimiz, lojmanlarimiz, diger kamu kurum ve kuruluslarimizin hepsi yetersizdi. Devletimizin gelistirdigi hizli ilerleme ile tüm kamu kurum ve kuruluslarimizda gelismeler yasandi. Insanlarin önce ayniyet kimlikleri çok önemli ama mülkiyet ile alakali kimlikleri de önemli. Bunlar savaslarin sebebi, aileler içerisinde kavgalarin sebebi, ölümlerin sebebidir. O yüzden bizler bu sistemi ne kadar saglam dört dörtlük yaparsak o kadar düzeni, aile huzurumuzu o kadar güçlü hissederiz. Insanlik var oldugunda hemen sinirini çekmis ve burasi benim demis. Devlet kurulmadan öncede. Hayvanlar dahi bunu yapiyor, belgesellerde izliyoruz. Devletimizde mülkiyet hakkini amma kamu amma sahis olarak bir kayit altina almaya devam ediyor. 2003 yili devletimizin dijitallesmenin baslangici oldu. Ardindan tüm kurumlarimizi sardi, Allah’a sükür geldigimiz su anki noktada ise 26’dan fazla ülkeye teknik destek verdigini, elindeki tapu kayit bilgilerini paylasiyor, ayrica diger ülkelerde de devam eden kadastrol çalismalara da destek vermeye devam ediyor. Eskiden 15-20 metrekare mülkiyet hakkimiz için Istanbul’a, Hakkari’ye, Kars’a giderdik. Bugün ise bulundugumuz yerden dijitallesme ile yurtdisina dahi bu hizmetleri veriyoruz. Son derece süratli, son derece kolay, son derece ehemmiyetli bir sekilde bu hizmetleri veriyoruz. Eskiden siraya girerdik. Simdi ise telefon ile randevunuzu aliyorsunuz. Hiç bekleme yapmadan saatiniz geldiginde hemen islemlerinizi yapiyorsunuz. Ben, devletimiz adina bu online ve dijitallesmeyle gurur duyuyorum. Allah çok daha güzel hizmetleri nasip etsin” seklinde konustu.
“Cephede süngü savaslari bitti, teknoloji savaslari basladi”
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü’nün kurulusunun 175’inci yilini kutlayan Kastamonu Belediye Baskani Rahmi Galip Vidinlioglu da, “Türkiye’nin son 40 yillik süresine baktigimizda çok ciddi sekilde tüm kurumlarimizda teknolojinin bütün nimetlerinden faydalanir hale geldigimizi görüyorum. Bunu tapu ve kadastro alaninda da görebiliyoruz. Çünkü yer çok önemli. Dünyada su anda en önemli sey bilgi. Bilgiyi de kullanabilmek için onu hemen hizli bir sekilde hayata adapte etmek lazim. Bunun da yolu teknolojiyi kullanmaktan geçiyor. Bir üçüncü unsur var ki o da tecrübe. Çok sükür hayatin her alaninda bilgi ve birikime sahip kadrolarimiz var, hem teknolojiyi kullanan gençlerimiz var, hem de bilgiyi bu sekilde edinebilecek potansiyele sahip bir millet haline geldik. Dünya bir anlamda her daim gelisime ve degisime mecbur. Bunu da hayatin her alaninda hissediyoruz. Bir yasadigimiz Ukrayna-Rusya savasi var. Orada bile görüyoruz ki teknolojinin kullanimi ne kadar önemli. Artik cephede süngü savaslari bitti, teknoloji savaslari basladi” dedi.
“Sunulan hizmetlerle kalitenin arttirilmasi amaçlaniyor”
Tapu ve Kadastro Kastamonu 19. Bölge Müdürü Serdar Yücel, “Türk hukuk sisteminde yer alan mülkiyet olgusunun temelleri 21 Mayis 1847 tarihinde bundan tam 175 yil evvel Osmanli Devlet teskilatinin ana unsurlarindan sayilan Defterhane-i Amire kalemiyle atilmistir. 175 yillik köklü bir kurulus olan, geleneklerine bagli oldugu kadar yenilik olusturan, dikkatleri üzerine çekebilen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü degisen ve sürekli gelisen teknolojik yeniliklere aninda adapte olabilen personel yapisiyla her türlü alanda tüm devlet kurumlarinin ve vatandaslarimizin ihtiyaç duydugu mülkiyet bilgilerini muhafaza etmeyi, güncellemeyi ve hizmete sunmayi kendisine misyon edinmistir. Hep beraber 175’inci kurulus yil dönümünü kutladigimiz bugün Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügünce yürütülen projelerin basinda entegrasyon çalismalari yer almaktadir. Entegrasyon çalismalari ile tasinmaza iliskin mülkiyet bilgilerinin kara kapli defterlerden elektronikte ortama tasinmasi, tasinan bilgilere veri özelligi kazandirilmasi, verilerin sicil ve elektronik ortam uyumunun saglanmasi, uyumu saglanan tüm verilerin gerek Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü birimlerinin gerekse de tüm kamu ve kuruluslariyla vatandaslarin hizmetine sunulmasi hedeflenmektedir. Bu hedef stratejik temelli olusturulmus olup sunulan hizmetin kalitesini arttirilmasi amacini tasimaktadir. Kaliteli bir hizmet sunma, vatandas devlet iliskilerini farkli bir boyuta tasimakta, kamu kaynaklarinin etkin kullaniminin saglanmasi yaninda devlete olan güven ve sadakati de arttirmaktadir. Bu güven ve sadakat ortamini saglamak devletlerin asil varolus amacidir. Diger önemli projeler ise tesis kadastrosunun ülke genelinde tamamlanmasinin ardindan kadastro haritalarinin güncellenmesi, sayisallastirlmasi, tescil disi alanlarin kadastrolarinin yapilmasi, orman siniri disarisina çikarilan 2B alanlarinin kullanim kadastrosunun yapilmasi ve 3 boyutlu kadastro gibi çalismalara devam edilmesidir. Genel Müdürlügümüzce uygulamaya konulan projelerin tümü vatandaslarimiz ile diger devlet kurumlarinin ihtiyaçlarini dogru, güvenilir ve kisa zamanda karsilama temeli üzerine insa edilen hizmet odakli bakis açisi ile hayata geçirilmistir” diye konustu.
Konusmalarin ardindan müzenin açilisi yapildi. Açilisin ardindan davetliler, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügünce daha önceden kullanilan araç ve gereçler sergilendi.
Tapu Ve Kadastro Genel Müdür Yardimcisi Ayber Açiklamasi 'Kadastro Hizmetlerini Dünyaya Ihraç Eden Bir Duruma Geldik'
Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardimcisi Adil Hakan Ayber, kadastro hizmetlerini dünyaya ihraç eder duruma geldiklerini belirterek, su anda 14 ülkenin Türkiye ile kadastro hizmetlerini paylasmak için siraya girdigini kaydetti.