Halk oylamasında 'evet' çıkma ihtimalinin artması Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) uykularını kaçırıyor. 12 Eylül'de anayasa değişikliği paketinin kabul edilmesi halinde HSYK'nın yapısı değişecek ve mevcut kurul ortadan kalkacak. Bu nedenle Kurul'un bazı üyelerinin nasıl tarafsızlığını yitirdiğini, siyasi parti gibi çalıştığını belgeleyen bir ses kaydı ortaya çıktı.
Bir internet sitesine düşen ve HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun'a ait olduğu iddia edilen ses kaydında, Ertosun 'bazı davalara el attık' diyerek Ergenekon'a müdahale edilmek istendiğini itiraf etti. Habervaktim.com internet sitesinde yayınlanan ses kaydında Ertosun, 2010 yılı adli hakim ve savcı atama kararnamesinin neden uzadığı ile ilgili şu bilgileri veriyor: 'Niye? Dediğim gibi, biz bazı davalara el attık, bazı davalardaki hakim ve savcıları değiştirmek istemeye kalkıştık, sanki kuyruklarına basılmış gibi, tabiri caizse, efendim, feveran ediyorlar. Ama iddia ediyorum, mesela, Antalya Başsavcısını değiştireceğiz deyin, vallahi kavga etmezler. Etmezler! Ama kalkıp da İstanbul'daki filan yer (Beşiktaş) savcısı filan savcı deseniz birbirine giriyorlar.'
SKANDAL İFADELER
Ses kaydında Ertosun, HSYK'yı, Ergenekon savcıları ve özel yetkili mahkemelere ilişkin yeterli çabayı göstermemekle suçluyor. Gerekli değişiklikleri yapmak için mücadele edeceklerini söyleyen HSYK Üyesi Ertosun, Anayasa değişikliği halk oylamasında 'evet' çıkması durumunda yapısı değişecek Kurul'da istedikleri kararı alamayacaklarını, 'Yani bilmiyorum bu saatten sonra ne yapılır ne yapılmaz. Tabi mücadele etcez yani' dediği skandal ifadeler:
Ali Suat Ertosun: Yani burada yargının derken HSYK'nın kabahati var. Çünkü HSYK daha ziyade şeylerle uğraştı, Yargıtay Üye seçimleriyle, Başsavcılarla, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlarıyla, Ticaret Mahkemesi Başkanlarıyla uğraştı.
Ali Suat Ertosun: Ama şimdi... kendimize pay çıkarttığımızı zannetmeyin. Mesela biz şimdi, kararname önümüze geliyor, dikkat ederseniz, birbuçuk-iki ay inceliyoruz. İnanın rahatsız oluyorlar. Rahatsız oluyorlar. Yani bu kadar incelenmez diyorlar. Ne oluyor yav diyor, bize güvenmiyor musunuz diyorlar. İlk laf bu. İkinci laf, efendim, 'Beş gün geçti, getirin imzalayı verelim ya. Ne var bunda yani. Adam alt tarafı filan yer savcılığından filan yer savcılığına gidiyor.' Böyle basit şeyler, yakıştırmalar. Ama dediğim gibi, olayın A'sından başlayıp, Z'sine kadar inceleyeceksin.
Ali Suat Ertosun: Niye? Dediğim gibi, biz bazı davalara el attık, bazı davalardaki hakim ve savcıları değiştirmek istemeye kalkıştık, sanki kuyruklarına basılmış gibi, tabiri caizse, efendim, feveran ediyorlar.
Ali Suat Ertosun: Ama iddia ediyorum, mesela, Antalya Başsavcısını değiştireceğiz deyin, vallahi kavga etmezler. Etmezler! Ama kalkıp da İstanbul'daki filan yer (Beşiktaş) savcısı filan savcı deseniz birbirine giriyorlar.
Ali Suat Ertosun: Yani bilmiyorum bu saatten sonra ne yapılır ne yapılmaz. Tabi mücadele etcez yani.
HSYK'dan üç aşamalı plan
Yaz kararnamesinde kriz peşindeki HSYK'nın, görüşmelerde üç aşamalı plan kapsamında hareket ettiği belirlendi. Kurul'un kendilerine 'seçilmiş' ismini verdiği üyeleri, Ergenekon davalarına bakan mahkemelerdeki hakim ve savcıların yerlerini değiştirmek, bunu başaramaması durumunda 'takviye hakim' modeliyle davalara müdahale etmek istiyor. Planın 1. aşamasını oluşturan bu evresinde sorun çıkması durumunda hemen ikinci aşamaya geçilecek. Kurul, 138 unvanlı hakim ve Cumhuriyet savcısının atamasına ilişkin görüşmeleri tamamlamadan yaklaşık bin 300 hakim ve savcının merakla beklediği adli yargı kararnamesini görüşmeyecek. Bu durumdaki hakim ve savcıların eş ve çocuklarının mağduriyeti konusunda ise sorumlunun Adalet Bakanı olduğu izlenimi oluşturulacak. Başkanvekili Kadir Özbek ve Üye Ali Suat Ertosun'un; bu kararnamede 'ya özel yetkili mahkemeler de halledilecek ya da hiçbir atama yapılmayacak' tavrında olduğu belirtiliyor.
HSYK'nın kendilerini seçilmiş üye diye nitelendirdiği üyelerin planlarının üçüncü aşamasını ise tüm bu gayretlerin sonuç vermemesi durumunda Yargıtay ve Danıştay'ı da krizin içine çekerek derinleştirme gayreti oluşturuyor. HSYK'nın yargı kökenli üyelerinin devam etmekte olan Ergenekon davaları ve bazı kiritik davalara keskin bir müdahale için bu kararnameyi son fırsat olarak gördükleri de belirtildi. Özellikle Ergenekon davalarını kapatmak için olağanüstü bir çaba sergileyen HSYK, bu amacına ulaşmak için her yolu deniyor.
Taraf olmanın kaydı internette
Yaz kararnamesini delme ve Ergenekon davalarını bitirecek hamle peşinde olduğu belirtilen HSYK'nın siyasi parti gibi çalıştığını ortaya koyan ses kaydı çıktı. HSYK Üyesi Ertosun'a ait olduğu belirtilen ses, 'Bazı davalara el attık' diyerek, tarafsızlığını yitirdiklerini belgeliyor.