"Taraflarla Görüşmelerimizi Sürdüreceğiz"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya‘daki ilgili taraflarla görüşmelerini sürdürmeye devam edeceklerini belirterek, ülkede barışçıl bir geçiş sürecinin bir an önce tamamlanması, siyasal süreçte yol haritasına bağlı olarak bir neticeye ulaşılması ve Libya halkının meşru taleplerinin karşılanmasının önemli olduğunu söyledi.

Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile Dışişleri Konutu‘ndaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Türkiye ve Libya haklarını arasında tarihi bir kardeşlik ve dostluk köprüsü olduğunu, bu dostluğun ebediyete kadar süreceğini ifade etti.

Bu dostluğun kardeşliğe dayalı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Türkiye‘nin Libya‘daki gelişmeler sürecinde ilkesel bir tutum sergilediğini, bu ilkesel tutumu daha önce Mısır ve Tunus‘ta da izlediklerini dile getirdi.

Türkiye‘nin tutumunun üç ana ilkesi olduğunu anımsatan Davutoğlu, birinci ilkenin Libya halkının taleplerinin meşru talepleri doğrultusunda Libya‘nın artık bir siyasi sisteme kavuşması olduğunu söyledi.

İkinci ilkenin bu siyasi sisteme geçişin barışçıl yollarla olması, bu geçiş sürecinde Libya halkının can kaybına uğramaması olduğunu kaydeden Davutoğlu, Libya‘nın toprak bütünlüğünün korunması ve güçlü, birleşik bir Libya‘nın uluslararası toplumda saygın konumunu sürdürmesini de üçüncü ilke olarak ifade etti.

Bunun gerçekleşmesi için de açık ve gizli her türlü diplomatik yolu denediklerini ifade eden Bakan Davutoğlu, bundan sonra da Türkiye‘nin hiç bir fedakarlıktan kaçınmayacağını söyledi.

Bütün bu çabalara rağmen, Kaddafi‘ye bağlı güçler tarafından sivillere karşı şiddetin sürmesi nedeniyle BM kararlarına destek verdiklerini dile getiren Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın Libya için kapsamlı bir yol haritasını ilan ettiğini, bu süreçte şiddetin son bulması için ellerinden gelen her türlü çabayı gösterdiklerini, bu çerçevede bütün taraflarla görüşmeleri sürdürdüklerini ve bu temasların devam edeceğini kaydetti.

Davutoğlu, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile kapsamlı bir görüşme yaptıklarını belirterek, ‘‘Biz, ulusal Geçiş Konseyi‘ni Libya halkının meşru ve muteber bir temsilcisi olarak görüyoruz ve diğer ilgili taraflarla görüşmelerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bizim için önemli olan barışçıl bir geçiş sürecinin bir an önce tamamlanması, siyasal süreçte yol haritasına bağlı olarak bir neticeye ulaşılması, Libya halkının meşru taleplerinin karşılanması" diye konuştu.

-KADDAFİ‘NİN YÖNETİMİ TERK ETMESİ-

Davutoğlu, kapsamlı geçiş sürecini içeren bu yol haritasının ateşkesin sağlanması, Kaddafi‘nin yönetimi terk ederek kapsamlı bir siyasi geçişin önünü açmasını içerdiğini ifade etti.

Abdülcelil ile görüşmelerinde Libya‘daki insani durumu ve yapabilecekleri de ele aldıklarını kaydeden Davutoğlu, Türkiye‘nin, özellikle Tunus‘taki mültecilerin ihtiyaçları başta olmak üzere hastane, altyapı gibi halkın her türlü insani ihtiyacını karşılamak üzere elinden geleni yapacağını söyledi.

Bu çerçevede bütün kurumsal girişim, altyapı çalışmaları ve insani çalışmalar konusunda işbirliği yapmaya devam edeceklerini ifade eden Davutoğlu, Türkiye ve Libya halkının tarihte kaderlerinin ortak olduğunu ve ebediyete kadar birlikte olacaklarını belirtti.

-"YOL HARİTASINA DESTEK VERİYORUZ"

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile