Engin Yılmaz’ın katılımı ile Sakarya’nın Taraklı İlçesi Karagöl Yaylasının çeşitli mevkilerinde süzülerek göçen kuşların rotaları sayıları ve türleri araştırılıyor. Yapılan çalışma hakkında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Biyoloji Bölüm hocalarından Doç. Dr. Tamer Albayrak; “Yedi gündür süre gelen çalışmada, 60 adet şahin, 20 adet Küçük Orman Kartalı, 5 adet Kızılşahin, 1 adet Yılan Kartalı, 1 Adet Kızılcaylak, 30 adet tanımlanamayan yırtıcı kuş ve 70 adet ise Leylek’in göç esnasında Taraklı Karagöl Yaylasını kullandığını tespit ettik. Çalışma sırasında çeşitli, mevkilerde bulunan göletler ise hem su kuşları hem de diğer kuş türleri için önemli. Burada 10 adet Angıt ve birçok ötücü kuş tespiti de yaptık” dedi.
Leylek, kartal, şahin gibi geniş, büyük kanatlı ve iri kuşlar göç sırasında sürekli kanat çırpma (aktif uçuş) yerine süzülerek uçuşu tercih ettiğini, bu uçuş şeklinin aktif uçuşa göre daha az enerji gerektiriyor olması bu iri kuşların niye süzülerek göç ettiğini açıkladığını söyleyen Albayrak, “Güneş ışığının yeryüzünü ısıtmasıyla birlikte yerden yükselen sıcak hava akımları (termaller) içine giren kuşları hızla yukarı kaldırıyor. Bu yükselme sırasında dönerek sıcak hava sütunu içinde kalmayı başaran kuşlar termalin gücüne göre zaman zaman kilometrelerce yüksekliğe ulaşıyor ve bir sonraki termale kadar göç rotası üzerinde süzülerek ilerleyen kuşlar çok az kanat çırparak termallerin uygun olduğu zamanlarda bir günde yaklaşık 400 kilometrelik mesafeleri katedebiliyor. Termaller sadece gündüz saatlerinde ve karalar üzerinde oluşur. Bu sebeple süzülen göçmen kuşların rotaları karalar üzerinde ve büyük su kütlelerini en dar noktadan geçen güzergahlardan oluşuyor. Doğu Avrupa ve Afrika arasındaki en kısa karasal bağlantı Türkiye üzerinden geçtiği süzülen kuşlar denizi geçmek zorunda oldukları durumlarda Boğaziçi, Çanakkale Boğazı gibi en dar noktaları tercih ediyor. Bu sebeple Sakarya kuş göç yolu güzergahı üzerinde bulunduğundan göçmen kuş çeşitliliği bakımdan da oldukça zengin” şeklinde konuştu.
Taraklı'daki Kuşların Rota, Tür ve Sayıları Hakkında Çalışma Yapılıyor
Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Ali Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı uzman bir ekip ile beraber Sakarya Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğünden Orman Mühendisi İ.