Tarihi İpek Yolu üzerindeki Hacı Atıf Hanı, Osmanlı ahşap mimarisinin özgün örneklerini oluşturan evleri, bozulmamış tarihi dokusu, doğal anıt olarak tescillenmiş 7 asırlık çınar ağacı, tahta kaşık ve Taraklı bezinden yapılan hediyelik eşyayla tanınan ilçe, bayramda da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekti.
İş ve şehir yaşantısının stresinden uzaklaşmak ve doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenlere çeşitli alternatifler sunan Taraklı'daki tarihi konaklar, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde yerli ve yabancı turistlerin konaklamak için tercih ettiği mekanlar arasında yer aldı.
Her mevsim panoramik görüntüsüyle amatör ve profesyonel fotoğrafçıların uğrak mekanı olan ve çeşitli reklam filmlerine ev sahipliği yapan Taraklı, iklimi, termal suları, gölleri ve doğal ürünleriyle de öne çıkıyor.
- 150 yıllık tarihi konaklar butik otele dönüştürüldü
Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, AA muhabirine yaptığı açıklama, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin en çok turizm işletmecilerine yaradığını, ilçeye gelen çok sayıda yerli ve yabancı turistin, konaklamak için Osmanlı dönemine ait tarihi konakları tercih ettiğini söyledi.
Yaklaşık 100-150 yıllık Osmanlı dönemine ait konakların restore edilerek aslına uygun hale getirildiğini ve butik otele dönüştürüldüğünü belirten Özkaraman, ilçenin adının duyulmasıyla başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere yakınlığı, temiz havası ve sahip olduğu tarihi ve kültürel değerler sebebiyle Taraklı'nın son yıllarda turizm açısından büyük ilgi görmeye başladığını söyledi.
- Bayramda turistler tarihi konaklarda konakladı
Özkaraman, bayram tatilinde yerli ve yabancı turistlerin konaklamak için butik otele dönüştürülen tarihi konakları tercih ettiğini aktardı. Özkahraman, bayram tatili boyunca ilçenin 5 bin kişiye yakın misafiri ağırladığını belirterek, şunları ifade etti:
"Hafta sonu ve bayram tatillerinde konaklarda büyük yoğunluk yaşanıyor. Mevcut 5 konak ve belediyemize ait olan konukevi yoğunluk nedeniyle bazen taleplere cevap veremiyor. Mülkiyeti belediyemize ait olan tarihi Hacı Atıf Hanı ve Hacı Rıfatlar Konağı yakında kiralanarak, faaliyete girecek. İki tesisteki toplam 34 yatağın hizmete girmesi ile biraz daha rahatlama sağlanacağını umuyoruz."
Taraklı'da butik otel işletmeciliği yapan Banu Tuğsavul ise yaklaşık 8 yıldır bu işi yaptıklarını, 9 günlük bayram tatilinde doluluk oranının yüzde 100 olduğunu bildirdi.
Konağı, ortağı ve arkadaşı Pembegül İnamlı ile işlettiklerini, kendisinin bankacılıktan emekli olduğunu belirten Tuğsavul, "Emekli olduktan sonra evde oturmayalım diye bir iş yapmaya niyetlendik. Taraklı'yı gezmeye gelmiştik. Satılık konak gördük. Öylesine fiyatını sorduk. Daha sonra arkadaşımla konuşup konağı satın almaya ve butik otelcilik yapmaya karar verdik" dedi.
Konağın 1907'de yapıldığını, 2-3 ailenin oturduğunu öğrendiklerini ifade eden Tuğsavul, "Konak harabeydi şeklindeydi. Aslına uygun olarak restore ettirdik. Osmanlı mimarisine uygun, ahşap konakta butik otel işletmeciliği yapıyoruz. Köy kahvaltımız ve yöresel yemek çeşitlerimiz var. Müşterilerimiz genelde yakın olduğu için İstanbul, Ankara ve Bursa'dan geliyor" diye konuştu.
Tuğsavul, artık insanların tatil amacının yavaş yavaş değiştiğini, sadece deniz, güneş ve kumsal değil doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi ve kültürel yerlere yöneldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Yabancı turistler değişik yerler, farklı kültürler görmek istiyor. Kendi insanımız da kendi kültürünü tanımak, yaşamak istiyor. Beypazarı'na kadar olan bölge daha çok rağbet görmeye başladı. Turistler doğa ve kültür turizmine yönelmeye başladı. Bu doğrultuda uzun süren Kurban Bayramı tatilinde yoğun bir talep oldu. Konağımız tamamen doluydu. Hiç boş kalmadı. En son Hollandalı turistleri ağırladık. İşlerimiz iyi, Allah'a şükür biz memnunuz. Misafirlerimiz de gayet memnun ayrılıyorlar. Misafirlerimiz tarihi bir mekanda kalmanın ayrıcalığını yaşıyorlar."
Taraklı Konakları Turistlerin İlgi Odağı Oldu
Taraklı ilçesindeki tarihi konaklar, Kurban Bayramı tatilinde turistlerin uğrak mekanı oldu.