Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bulaşıcı hastalıklara ilişkin tanı testlerinin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Dünya Sağlık Örgütünce 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yayımlanan Avrupa raporunda vurgulanan nokta, herkesin HIV testini yaptırmaya erişebilmesi konusudur. Raporda, 'HIV testine evrensel erişimin sağlanması hayat kurtarır ve HIV bulaşmasını azaltabilir' denilmektedir. Dünyada tarama testleri bu kadar önemseniyor" diye konuştu.
ABD'de Hepatit C testinin zorunlu hale getirildiğini anlatan Köksal, şöyle devam etti:
"Herkes taranmaktadır çünkü klinik olarak hastalık erken dönemde hiçbir belirti vermemektedir. Bu vakaları ancak yapacağınız tanı testleriyle ortaya koyabilir, erken teşhis ve takip edebilme şansına kavuşursunuz. Verilerimize bakıldığında, HIV pozitifliği tespit edilen olguların büyük kısmının tanı testleriyle tesadüfen ortaya çıktığını görüyoruz. Bu da tanıda ameliyat, doğum, evlilik öncesi taramaların ve dişe ait işlemler yapılacağı zaman gerçekleştirilen taramaların ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor."
Köksal, sağlık çalışanlarının bütün hastalara, kendilerine kanla bulaşan herhangi bir hastalık bulaştıracakmış gibi yaklaştığını ve ona göre önlem aldığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bir de önlenemeyen kazai yaralanmalar vardır ki hastanın durumunun bilinmesi, sağlık personeli açısından da son derece önemlidir. Bu nedenle tanı testlerinin mutlaka yapılması gerekir. Tanı testlerine ulaşmak herkesin hakkıdır. Sağlık personelinin de karşısındaki kişinin durumunu bilmesinin hakkı olduğunu düşünüyorum. Önlenemeyen kazalarda yapılacak davranışların ortaya konulması ve koruyucu önlemlerin alınması bakımından bu durum çok önemli."
-"Tanı testleri hem hasta hem de sağlık personeli açısından çok önemli"
Türkiye'de tarama testlerinin bir süre öncesine kadar ücretsiz yapıldığını ancak SGK'nın son zamanlarda performans kapsamı içinde tarama testlerini ödemeyi bıraktığını dile getiren Köksal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak bu tasvip ettiğim bir şey değil. Biz her hastayı HIV pozitif veya hepatit hastasıymış gibi yaklaşarak kanla bulaşabilecek hastalıklara karşı önlemlerimizi alıyoruz ama ifade ettiğim gibi bir de önlenemeyen yaralanmalar var. Karşıdaki hastanın durumunu bilmezsek biz sağlık personeline profilaksiyi, koruma amacıyla aşılamaları veya tedavileri nasıl verebiliriz? Bu nedenle tarama testleri bizi rahatlatan bir şey. Hastanın, taşıdığı hastalığı çevresine bulaştırmaması açısından da erken tanı çok önemli. Maalesef ülkemizdeki kişiler hala birtakım riskli davranışlarda neler yapması gerektiğini bilmiyorlar. Keşke toplumumuz eğitim olarak bu düzeye gelmiş olsa da tanı testlerini tarama amaçlı yapmaya gerek olmasa ama maalesef o durumda değiliz."
Köksal, tanı testlerinin hem hasta hem de sağlık personeli açısından çok önemli olduğunu düşündüğünü vurgulayarak, "Tarama testleri toplum sağlığı bakımından çok önemli ve bu nedenle maliyet nedeniyle kalkmaması lazım. Testlerin ücretli olması nedeniyle kayıtlı vaka sayısı azalacak ama vaka tespit edilmemiş olduğu için başkalarına bulaştırma riski artacaktır" dedi.
'Tarama Testleri Hem Hasta Hem De Sağlık Çalışanları Açısından Önemli'
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, verilere bakıldığında, HIV pozitifliği tespit edilen olguların büyük kısmının tanı testleriyle tesadüfen ortaya çıktığını gördüklerini belirtti.