Tareks İle Tigem Arasında Hibrit Mısır ve Fidan Üretimi İçin İşbirliği Protokolü İmzalandı

Tareks İle Tigem Arasında Hibrit Mısır ve Fidan Üretimi İçin İşbirliği Protokolü İmzalandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Türkiye’nin 76 milyon insanının tükettiği, tüketeceği ürünün miktarının tamamını karşılayacak kadar elde şuanda ürün var.

Hiçbir endişeye gerek yok. Fiyat artışına yol açacak herhangi bir durum söz konusu değil” dedi.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, TİGEM Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen Tarım Ürünleri Araç ve Gereçleri İthalat İhracat (TAREKS) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında imzalanan protokol törenine katıldı.

Tören öncesi bir konuşma yapan Eker, Türkiye’yi kaosa sürüklemeye çalışan bir operasyonun olduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin ekonomisine, istikrarına, siyasetine kasteden ulusal ve küresel bir takım güç odaklarının birlikte çalıştığı, Türkiye’ye zarar vermeyi hedefleyen bir çabaya şahit oluyoruz. Bize de bir şey çıkar mı türünden tarım ve tarım ürünleri ile ilgili bir takım haberlerde çıkıyor. Patates, kuru fasulye, balık fiyatıydı gibi bu tür şeylerde yapılıyor. Biz zaman zaman açıklamalar yapıyoruz. Ama hala bunlarla ilgili bir takım çizmeye çalışanlar var. Size bir kez daha söyleyeyim. Sadece Nevşehir ve Niğde’de 700 bin ton depolarda biz sofralık patates tespit ettik. Diğer illerdeki ile birlikte bu 800 bin tonun çok üzerinde. Bu benim dediğim sofralık patates. 154 bin tonu sertifikalı toplam 400 bin ton da tohumluk var. Cumhuriyet tarihinde ilk defa 2013 yıl içerisinde Türkiye patates ihracatında rekor kırdık. 309 bin ton patates ihracatı gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

“850 BİN TON ÜZERİNDE ŞUANDA SOFRALIK PATATESİMİZ, 400 BİN TON DA TOHUMLUK PATATESİMİZ VAR”
Türkiye’nin aylık sofralık patates talebinin yaklaşık 250 bin ton olduğunu ifade eden Bakan Eker, şunları kaydetti:
“Bütün Türkiye’nin bir ayda kullandığı patates bu. Nisan ayı itibariyle yeni sezon açılıyor. Önümüzde 3 ay var. 250 bin ton, toplam eder 750 bin ton. Yeterinden daha fazla şu anda Türkiye’de depolarda sofralık patates var. İhtiyacımız aylık 250 bin ton civarında, bizim 850 bin ton üzerinde şuanda sofralık patatesimiz var. 400 bin ton da ayrıca tohumluk patatesimiz var.”
Kuru fasulye fiyatlarına da değinen Eker, “Geçen yıl, önceki yıl Türkiye 200 bin ton kuru fasulye üretti. Bun sene 2013 yılı içerisinde 195 bin ton, birisi çıktı televizyonda hayır diyor, bu diyor 90 bin ton. Bakıyoruz geçmiş yıllarda da bildiği böyle zamanlarda ithalat yapan ve fiyatları en çok artıran birisi. Birileri ben acaba bundan bana ne düşer, bu kaos yaratırsam ben ne sağlarım. Fasulyenin Türkiye’de yaklaşık 200 bin ton, mesela bunun yüzde 1 bile miktar olarak karşılamayan bir çeşidi ile ilgili bir fiyat yükselmesini, fasulyenin fiyatı şuraya çıktı diyor. Halbuki doğru değil. Ortalama fiyat, ortalama çeşit Türkiye’nin yüzde 90-95’inin kullandığı tüketicinin fasulye çeşidi başka. Bir semtin, bir marketin en uç fiyatını ortalama fiyat gibi gösteriyor. Bu da doğru değil. Ortalama fasulyede 7-8 lira arasında, 6,5 lira arasında satan marketler de var. Onu söylemiyor. 16 lira fiyat söylüyorlar. Birileri birde buradan kaos çıkarabilir miyiz derdi içerisinde” dedi.

“TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ 172 İŞYERİNDE 2,5 LİRAYA OSMANCIK PİRİNCURUR KİLOSU SATILIYOR”
AK Parti hükümeti göreve geldiğinde Türkiye’de 360 bin ton çeltik üretildiğini belirten Eker, “219 bin ton pirinç eder bu. Türkiye tüketimi 540 bin tondu, 219 bin tonu içerde üretiliyordu. Gerisi ithal ediliyordu. Biz tedbirler aldık. 900 bin ton çeltik üretimine çıkardık. 540 bin ton pirinç yapar bu. Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Bu gün Toprak Mahsulleri Ofisi 172 işyerinde 2,5 liraya Osmancık pirincinin kilosu satılıyor. Bir tona kadar da veriliyor. Hiçbir problem yok. Türkiye üretiminde sınırlı bir paya sahip olan en uç çeşit, en uç marketteki fiyatını söylüyor. Biz buna rağmen üretici-tüketici fiyatları arasında makası tüketici lehine dengeliyor. Türkiye’de 900 bin ton çeltik üretiliyorsa, bunun yüzde 85’i Osmancık. Bizim fiyatımız bu. Piyasa fiyatı elbette bu değil, öyle denildiği gibi fiyatlarda değil. Ne fasulyenin, ne de pirincin ne de patates üçünün de Türkiye’nin 76 milyon insanının tükettiği, tüketeceği ürünün miktarının tamamını karşılayacak kadar elde şuanda ürün var. Hiçbir endişeye gerek yok. Fiyat artışına yol açacak herhangi bir durum söz konusu değil” diye konuştu

“DÖNEM SONUNA KADAR 250 BİN TON HAMSİ ÜRETİMİ BEKLİYORUZ”
Balığın günlük olarak tutulduğunu söyleyen Eker, şunları söyledi:
“Her sezonun, her mevsimin balıkları ayrılır. Fiyatlarda günlük manada oluşuyor. Eylül, Ocak ayı arasında hamsiden bahsedildi. Bu sene hamsinin üretimi geçen senekinin çok üzerinde. Dönem sonuna kadar 250 bin tonu bekliyoruz. Hamsi üretimi geçen sene 160 bin tondu. Şuana kadar 200 bin ton üzerinde avlandı. Sezon sonuna kadar 250 bin ton olmasını bekliyoruz. Hava şartları, sezonla ilgili bir takım zaman zaman şeyler olabiliyor. Onun yarattığı etki. Günlük olarak ta fiyata yansıyor. Balık olmadığı, avlanmadığı veya kalmadığı gibi bir şekilde bunun yorumlanması doğru değildir. Avda, avlanmada yapılıyor.”

“BİZ SADECE TARIMSAL KURAKLIK İLE İLGİLİ ENDİŞE EDİYORUZ”
Meteorolojik kuraklık olduğunu belirten Eker, “Bu gerçek. Yağmur Türkiye’nin hemen hemen bütün bölgelerinde bir iki alt bölge hariç. Biz sadece tarımsal kuraklık ile ilgili endişe ediyoruz. Önümüzdeki haftalarda yağışlar bunun seyrini etkiler. Önümüzdeki haftalarda, aylarda ilkbahar yağışları inşallah olur. Olursa bu endişe geçer. Değilse de ona göre biz neyse alabileceğimiz tedbirleri alırız” dedi.

Daha sonra TAREKS ile TİGEM arasında hibrit mısır ve fidan üretimi alanlarında yapılacak işbirliği protokolü imzalandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile