'Tarih İçinde Karadeniz Bölgesi Ve Ordu' Konferansı

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, Türk kavimlerinin binlerce yıldır Karadeniz'de olduğunu belirterek, "Karadeniz'de bozacının şahidi şıracı gibi her şeyde Pontus izi arayanlar, hezeyan içindedir" dedi.
Ordu Kültür Derneği tarafından düzenlenen 'Tarih İçinde Karadeniz Bölgesi ve Ordu' konulu konferans Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu (OBKT) salonunda gerçekleştirildi. Kalabalık bir topluluğun takip ettiği konferansta konuşan Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, Karadeniz Bölgesi'nin tarihinin topluma hep yanlış aksettirildiğini belirtti. Karadeniz Bölgesi tarihi ile ilgili hep yabancı isimlerin referans alındığına dikkat çeken Necati Demir, bu durumu 'bozacının
şahidi şıracı misali' olarak değerlendirdi. Demir, "Yabancı isimler, bozacının şahidi şıracı misali hep birbirlerinin görüşünü destekleyerek, bölgenin tarihini istedikleri gibi şekillendirmeye çalışıyorlar. Bölgenin tarihi topluma hep yanlış aksettiriliyor" diye konuştu.

"MESUDİYE'DEKİ KİTABE SİBİRYA'DA DA VAR"
Türklerin Karadeniz Bölgesi'nde binlerce yıldır bulunduğunu, en basit örneğinin Mesudiye ilçesi Esatlı köyündeki Göktürk yazıtlarının olduğunu vurgulayan Demir, "Yaptığım araştırmalarda Esatlı'daki kitabelerdeki yazıtlar, şekiller, alfabeler Sibirya'da, Azerbaycan'da, Moskova'nın yakınlarında da bulunuyor. Türkler binlerce yıldır Karadeniz'deydi. Bu bölgeyi Pontus ile ilişkilendirenler, bu konuyu allayıp pullayarak sunuyorlar. Bazı kesimler nedense Pontus hezeyanına fazla kapılmışlar" şeklinde konuştu.

"ORDU 'KOTYORA" DEĞİL, 'KUT'LARIN YURDUDUR"
Yine bazı kaynaklarda Ordu'nun Rumca isminin 'Kotyora' olarak lanse edildiğini hatırlatan Demir, bunun yanlış olduğunu söyledi. Demir, M.Ö. 4. yüzyılda Türkistan'dan batıya göç eden Türk boylarından olan Kut'ların Doğu Karadeniz Bölgesi'ne hakim olduğunu, Ordu ve çevresine yerleştiklerini kaydederek, "Ordu ilinin ismi Kotyora değil, Kutyora'dır. Yani "Kut'ların yöresi, yurdu" anlamındadır. Ordu yöresinde bir çok köy ve yörenin ismi 'Kutluca'dır. Ordu hiçbir zaman Rum olmamıştır" açıklamasında bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile