Tarih Kokan Müze

Tarih Kokan Müze

Erzincan’in turizmde öncü ilçelerinden biri olan Kemaliye’deki Etnografya Müzesi, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Kemaliye ilçe merkezindeki tarihi bina içerisinde bulunan Etnografya Müzesi’nde etnografik esya ve folklorik kiyafetler sergileniyor. Kemaliyeli vatandaslarin bagislari ile toplanan tüm etnografik esyalar, müze ziyaretçilerine ilçenin engin kültürü hakkinda izlenimler birakarak, geçmisi günümüze tasiyor.

Kemaliye Müzesinin bulundugu tarihi binanin yapilis tarihi ise tam olarak bilinmiyor. Dis cephenin kesme büyük taslardan yapilmis olmasi, binaya estetik ve ihtisam kazandiriyor. Firat Nehrine bakan arka cephe ahsap malzemeyle yapilirken binanin pencereleri ve pencere kollari da özgün mimariyi yansitan önemli kisimlar olarak göze çarpiyor.

Uzunca bir süre binanin alt kati Ceza ve Tutukevi olarak kullanilsa da 1999 yilinda tamamini Kemaliyelilerin sagladigi maddi imkanlarla Kaymakamlik Köylere Hizmet Götürme Birligi kanaliyla, restorasyon yapildi. Binanin orta katinin girisinde bulunan oda, sedirle kaplanarak, Kemaliye Kültür Turizm ve Folklor Dernegi’ne fasil ve folklor gösterileri için ayrildi. Orta katin girisinden sonra bulunan büyük salon, ara holler, bir büyük ve üç küçük odadan olusan bölümleri etnografik esya ve folklorik kiyafetler sergileniyor.

Kemaliye Etnografya Müzesinde toplanan 600’e yakin tarihi esya ve folklorik kiyafetler, bagislayanlarin isimleriyle birlikte isikli camekanlar içerisinde, açikta ve cansiz mankenlerin üzerinde sergileniyor.

Ilçeye gelen yerli ve yabanci turistlerin ziyaret ettigi Kemaliye Etnografya Müzesi, ziyaretçilerini geçmiste yolculuga çikariyor.

Müzeyi ziyarete gelen Sevval Öz, Kemaliye halkinin buraya bagisladigi esyalar sayesinde binanin tarih koktugunu belirterek, müzeye olan hayranligini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile