Tarih Öncesi Dönemlerin Geçit Alani Latmos, Bilim Dünyasinin Dikkatini Çekiyor

Tarih Öncesi Dönemlerin Geçit Alani Latmos, Bilim Dünyasinin Dikkatini Çekiyor

Neolitik ve kalkolitik dönemlerin geçit alani olma özelligine sahip Latmos Daglari, insan iliskilerinin resmedildigi tarih öncesi kaya resimleriyle de bilim dünyasinin dikkatini çekiyor.



Geçmisinde birçok medeniyete ev sahipligi yapan ve adeta açik hava müzesi özelligi tasiyan Aydin, her geçen gün cazibesini artirmaya devam ederken, dogal güzellikleri ve tarihi yapisiyla dikkat çeken yerlerden olan Latmos bölgesi de tarihin gizemini kesfetmek isteyen yerli ve yabanci turistlerin rotasina giriyor. Bölgenin korunmasi ve tarihi öneminin ortaya çikarilmasi adina yürütülen arastirmalar da araliksiz devam ederken, Latmos’un sahip oldugu önemli kaya resimleri de tarih öncesi dönemlere isik tutuyor. Dönemindeki baska kaya resimlerinde hayvan figürlerinin agirlikta oldugu görülürken, Latmos bölgesinde kesfedilen kaya resimlerinde ise kadin-erkek iliskilerinin resmedilmesi, bilim dünyasinin da dikkatini çekiyor.

Alman Arkeolog Dr. Anneliese Peschlow tarafindan 1994 yilinda kesfedilen Bati Anadolu’da bilinen ilk tarih öncesi kaya resimlerinin sayisi ise o günden bu yana bulunan yeni resimlerle birlikte 200’e ulasti. Konu ve üslup açisindan benzersiz özelliklere sahip Latmos kaya resimlerinin ana konusu ise kadin-erkek iliskisi, aile ve ailenin sürekliligi, ilkbahar senlikleri, dügün törenleri, özellikle genç kizlarin yetiskinler dünyasina giris törenleriyle iliskili oldugu görülürken birçok resimde bezemelere ve dokuma desenlerini andiran figürlere de rastlanmaktadir. Bölgede yapilan arastirmalar sonucunda da her geçen gün yeni kaya resimleri kesfedilirken, özellikle dönemindeki diger kaya resimlerine göre farkli üslubu ve figürleriyle dikkat çeken Latmos kaya resimleri, bilim dünyasinin da radarina girdi. Prof. Dr. Harald Hauptmann esiz bir dili oldugunu söyledigi Latmos kaya resimlerinin, hayatlarini tarim ve hayvancilikla sürdüren yerlesik hayattaki bu insanlarin yeni dini semboller dünyasini temsil ettigini söyledi.



Latmos’un ayni zamanda önemli bir kültür merkezi oldugunu ifade eden Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskanni Bahattin Sürücü; “Latmos kaya resimleri, insani toplumun bir parçasi olarak resmetmistir. Bu da tüm dünya üzerinde ayni dönem resimlerinden buradaki resimleri ayiran bir özelliktir. Diger bölgelerde hayvan resimleri agirlikla çizilirken, Latmos’da kadin erkek iliskisi ve aile baglarini konu alan pek çok çift resmedilmistir. Prof. Dr. Harald Hauptmann esiz bir dili olan, hayatlarini tarim ve hayvancilikla sürdüren yerlesik hayattaki bu insanlarin yeni dini semboller dünyasini temsil ettigini söylemektedir. Ona göre, olusturduklari yasam tarzi Bereketli Hilal’in dagli kiyilarindan, Levant ve Mezopotamya’dan ve Iç Anadolu üzerinden Ege’ye, Avrupa’ya dek uzaniyor. Resimleri, sembolleri ve biraktiklari sanat eserleri tüm bu alanlara yayiliyor. Böylece neolitik ve kalkolitik dönemlerde sadece bir geçit alani degil, ayni zamanda önemli bir kültür merkezi olmustur” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile