Yenice ilçesine bagli Akçakoyun köyünde Sehitler mevkiinde bir tarlanin içindeki 450 metrekarelik alanda bulunan mezarlik, geçen yil Kültür ve Turizm Bakanligi Çanakkale Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kulunca tescil edildi. Akçakoyun köyünden çilek üretici Mehmet Emin Çiftci “Mezarligin geçen bakimini biz yaptik. Boyadik, tertemizlik yaptik. Agaçlari, gülleri suladik, yikik telleri kaldirdik” dedi.
Afganli çilek isçisi Amanullah Serifi, “Bu mezarligi bos kaldikça patron ve ben temizliyoruz. Bütün agaçlari kireçledik. Gülleri her gün suluyoruz. Burada yatanlar zamaninda bizim gibi insan idi. Simdi biz de bunlara hizmet ediyoruz. Bunlar memleket için hizmet etmisler, canlarini feda etmisler. Biz de hayir için elimizden geleni yapiyoruz” diye konustu.
Tarihi mezarliga 2004 yilinda baskanken sahip çiktigini söyleyen eski Akçakoyun Belediye Baskani Feyzullah Ergün (73), “Ilk baskan oldugum yillarda bahsi geçen yerde mezar taslari vardi. Tarihî önemi olan 20 civarinda mezar vardi. Herhangi bir düzenleme yoktu, ama bölgenin halki çok manevi telkinlerde bulundu. Buna kayitsiz kalmadik. Zaman içerisinde bugünkü sekline dönüstügü biçimde orada yeni bir düzenleme yapma ihtiyaci hissettik. Ve bunu kendi imkanlarimizla yaptik. Bakimini köylüler severek yapiyor” dedi.
Yunanlilarin militan soyundan olanlarin bölge halkina saldirdigini ve bu mezarlikta yatan sehitlerin onlarin katlettikleri oldugunu anlatan Feyzullah Ergün, “Sultan 2. Abdülhamid Han zamaninda bu bölgede yasayan ve kursun madeni isleten Yunanlilarin bazi militan soyu bölge halkina saldirmis. Köy halki ayaklanmis. Çevre köylerden de destek alarak orada büyük bir çatisma çikmis. Her iki taraftan ölümler olmus. Bu ölenlerden Türk asilli olanlarin buraya gömüldügü ifade ediliyor” seklinde konustu.
Tarihî Sehitligin Bakimini Çilek Tarlasi Isçileri Yapiyor
Çanakkale’nin Yenice ilçesine bagli Akçakoyun köyünde bulunan tarihî sehitligin bakimi, çilek tarlasi sahibi ve isçisi tarafindan yapiliyor.