Tarih Sempozyumunda Osmanlı Dönemindeki Rum Ve Ermeni'ler Anlatıldı

Tarih Sempozyumunda Osmanlı Dönemindeki Rum Ve Ermeni'ler Anlatıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda Osmanlı’nın son dönemlerinde İzmit nüfusunun yüzde 12’sinin Rum ve Ermeni olduğu ifade edildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği “Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu” üçüncü gününde devam ediyor. Pertev Mehmet Paşa salonunda gerçekleşen günün ilk oturumunda Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi, “Balkan Savaşı Günlerinde İzmit ve Çevresi” başlıklı bildirisini sundu. Haluk Selvi, bildirisinde Balkan Savaşları döneminde Karamürsel, Kandıra ve Gebze’de yaşanan olayları dinleyicilerle paylaştı. Çalışmasında Tanin Gazetesi ve Türk Yurdu Dergisi’nde dönemle ilgili yazıları inceleyen Selvi, basın gözüyle döneme nasıl bakıldığını aktardı.

İzmit ve çevresinden yaşayan Gayrimüslimlerin sayısın hakkında bilgi veren Prof. Dr. Haluk Selvi, “Balkan savaşında en çok etkilenen şehirlerden biri İzmit ve çevresidir. Bu dönemde nüfusun yüzde 12’si Rum ve Ermeni’ydi. Akmeşe Manastırı önemli bir dini merkezdi. Ayrıca bölgede 2 adet Protestan Mektep vardı. Savaşa kadar sorunsuz yaşayan halk Balkan Savaşıyla birlikte sorun yaşamaya başladı.

İttihatçılar sorun çıkaran Ermenileri dönemin şartlarından dolayı görmezden geldi. Hatta Dahiliye Nazırı, tutuklu bazı Ermeni siyasi mahkumları serbest bıraktı. Mahmet Şefket Paşa’ya suikast düzenleyen bazı Ermeniler İzmit’e bağlı olan Sapanca ormanlarında saklandı” dedi.

Osmanlı Devleti’nin Balkan savaşıyla kaybettiği topraklarda yaşayan Müslüman halkın Anadolu’ya doğru göç ettiğini ifade eden Prof. Dr. Haluk Selvi, “Bu göçten en çok etkilenen şehirlerden biri İzmit’tir. Göç ile birlikte İzmit’te kolera ve çiçek hastalığı salgını görülmüştür. Yaşanan olaylar üzerine Hilali Amber Cemiyeti, 1911 yılında İzmit’te kuruldu. Cemiyet kurulduğu andan itibaren yardım faaliyetlerine başladı.

1911 yılından toplanan yardımlar diğer yılların üç katı oldu” diye konuştu.

Daha sonra gerçekleşen oturumda da Ankara Üniversitesinden Dr. Çağla Tağmat "Milli Mücadele" döneminde Yunan Ordusunun İzmit’te yaptığı katliam hakkında çarpıcı bilgileri Yunan ve İngiliz yayınlarından sundu. Milli Mücadele döneminde Yunan Ordusunun İzmit’te yaptığı katliamı, Yunan ordusu 11. Tümen’in yaptığını dile getiren Dr. Çağla Tağmat, Yunanlar’ın 1921’de İzmit’ten çekilirken bir yangın çıkarıldığı ve bunun sonucunda birçok Müslümanın katledildiğini belirtti.

Tağmat, katliamın sadece Yunanlıların geri çekilmesi esnasında değil İzmit’te bulundukları sırasında da yapıldığını, bu bilgilerin yabancı kaynaklar tarafından da kanıtlandığı aktardı. Tağmat, Yunanlıların İzmit’ten çekilirken her tarafı yaktıklarını, Müslüman olmayan halka zarar vermemek adına Gayrimüslimlerin hanelerini haç işareti ile belirlediklerini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile