Kurtuluş mahallesindeki butafor atölyesinde strafor ile çeşitli sanatsal eserler ortaya çıkaran ustalar, tarihi adeta tekrar gün yüzüne çıkarıyor. Üzerine işlenen çeşitli kimyasal maddelerle ömrü uzatılan strafor maddesi, işlenecek yüzey haline getirildikten sonra seçilen eser buraya yapılıyor. Tarihi pek çok eserin yapıldığı atölyede Nemrut Kral Başları, Peribacaları, Aslan Çeşmesi ve Yunan Aşk Tanrısı Eros gibi eserler dekoratif amaçlı üretiliyor. Bununla beraber Selçuklu dönemine ait savaş gereçleri ve Frig dönemine ait çeşitli eserlerin de üretimi yapılıyor.
Yaklaşık 10 yıldır butafor işle uğraştıklarını, son 5 yıldır İstanbul-Taksim Meydanı ve Cumhuriyet Anıtı’nın Eskişehir’deki imitasyon imalatıyla iş şeklinin biraz daha değişmeye başladığını söyleyen butafor ustası ve atölye sahibi Kadir Özdemir, “Biraz daha sanatsal işlerle uğraşmaya başladık. Reprodüksiyonlar yapmaya başladık ve film, tiyatro sahne dekorları adına Eskişehir’de şuanda tek başımıza ilerlemekteyiz” ifadelerini kullandı.
“STRAFORU ASLINDA STRAFORLUKTAN ÇIKARTIP KULLANILABİLİR YÜZEY HALİNE GETİRİYORUZ”
Özdemir, çalışanlarla beraber bu konunun uzmanı arkadaşlarla çalıştıklarını ve sahnede kullanılabilecek her türlü dekoru, kostümleri dahil yapabilecek bir firmaya sahip olduklarını belirterek, “Sektörümüzde çok farklı iş kollarına hitap etmekteyiz. Tercih sebebi olmamızın birinci nedeni ekonomik olması, ikinci nedeni ise, her türlü grafiksel çalışmanın çizimleri ya da mimari çizimleri çok rahatlıkla imal ediyor olmamız. Ömürlerinin ömürsüz olması sağlıyoruz. Ömürsüz hale getirmemizin en büyük nedeni üzerinde çeşitli kimyasal kaplamalar yaparak straforu aslında straforluktan çıkartıp kullanılabilir yüzey haline getirmemizdir” şeklinde konuştu.
“MÜŞTERİLERİN HAYAL GÜCÜYLE SINIRLI ÇOK TASARIMLAR YAPABİLİYORUZ”
İnsanların kendi evleri için dekor yaptıklarını söyleyen Özdemir, “Evlerde yine dekor adına birçok isteklerimiz mevcut. Bu dekor malzemeleri de müşterilerin hayal gücüyle sınırlı çok tasarımlar yapabiliyoruz. Eğer müşteri bize bıraktıysa mimarlarımız, iç mimarlarımız ya da grafik tasarımcı arkadaşlarımız müşterilerimize hizmet sunarak, bunların tasarımlarını yaparak bizim imal etmemizi sağlamaktalar. Bunun içerisinde bir koltuk tasarımı da olabilir, bir avize imalatı olabilir ya da duvarlarına herhangi bir kaplama, şömine gibi imitasyon olarak üretilebilecek her türlü malzemeyi çok ekonomik vaziyette üretebiliriz” diye konuştu.
“TAMAMI STRAFORDAN REPRODÜKSİYON ÇALIŞMALARDIR”
Öte yandan bazı iş yerlerinin kendilerine tarihi eserlerin yapılması için müracaat ettiklerini ifade eden Butafor Ustası Kadir Özdemir, “Bir takım reprodüksiyon siparişlerimiz de oluyor. Bu görünen ürünlerin tamamı strafordan reprodüksiyon çalışmalardır. Buradaki müşterimizin isteği ile beraber Frig ve Selçuklu dönemlerine ait buluntuların, Arasların birebir kopyalarını, bulundukları haliyle kopyalarını bizden rica etti ve biz bunları da imal ettik. Reprodüksiyon çalışmalarındaki en büyük referansımız burasıdır, buradaki ürünlerimizdir. Bu tür tarihi eser çalışmalar illa ki reprodüksiyon çalışmalar şart değil Anadolu Üniversitesi’ne bir konser dekoru yapmıştık. Bu konser dekorunda dönemlere ait bir takım türkülere ait dönemsel dekora ihtiyacımız vardı. Orada da Nemrut kral başlarını kullanmamız gerekti” dedi.
Ayrıca Özdemir, ürünleri seramik, çamur gibi maddelerden de yapılabileceğini, ancak straforun maliyet bakımından en ekonomik olduğunu vurguladı.
Tarih Straforla Yeniden Hayat Buluyor
Eskişehir’de strafor ile birçok eserin birebir imitasyonlarını yapan ustalar, tarihi adeta yeniden canlandırıyor.