Uğurluel, Adıyaman Üniversitesi Tiyatro Topluluğu'nca düzenlenen ''Kanuni Sultan Süleyman ve Harem Yaşantısı'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, Osmanlı İmparatorluğu'nun sanat ve yönetim anlayışı, Harem hayatı, Hürrem Sultan, Kanuni'nin Fransa kralına yazdığı mektup ve vasiyetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kanuni Sultan Süleyman'a neden ''Kanuni'' dendiğini anlatan Uğurluel, şunları kaydetti:
''Padişah, pek çok kanun koyarak bunları doğru şekilde uyguladığı için bu unvanı almıştı. Bugün Türkiye'de insanlarımız yanılgıya düşüyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, sarayda dekolte kıyafetlerle dolaşmazdı. Bu tür giyime ancak Fransız saraylarında rastlanır. Hafsa Sultan, Kanuni sefere çıktığı zaman gece kalkıp dua ederdi. Hürrem Sultan'ın ise altı çocuğu vardı, gelirinin tamamını hayra bağışlardı.''
Kanuni'nin 46 yıllık ömrü Topkapı Sarayı'nda bir oda geçtiğini vurgulayan Uğurluel, O'nu büyük yapan şeyin başarı karşısında şımarmaması, ''ne oldum delisi'' olmaması ve kendini hesaba çekmesi olduğunu ifade etti.
Konferansın ardından Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Kara, Uğurluel'e çiçek verdi. Uğurluel daha sonra, Eğitim Fakültesi fuaye alanında kitap ve CD'lerini imzaladı.
Muhabir: Hakan Furkan / Adem Yılmaz
Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
Tarihçi Uğurluel'in Açıklaması
Tarihçi Talha Uğurluel, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın, sarayda dekolte kıyafetlerle dolaşmadığını söyledi.