Tarihçi Yazar Yurtsever Açiklamasi 'Toplu Göç Ve Soykirim Haritasi Bulundu'

Tarihçi Yazar Yurtsever Açiklamasi 'Toplu Göç Ve Soykirim Haritasi Bulundu'

Adanali Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever, Osmanli arsivinden Türklerin toplu göç ve Ermeniler tarafindan soykirima ugradigini gösteren haritalarin ortaya çiktigini söyledi

Yurtsever her yil 24 Nisan geldiginde Ermenilerin, Türklerin kendilerine “sözde soykirim” yaptigi iddialarini duyduklarini ancak bunlarin gerçegi yansitmadigini söyleyerek, “Osmanli Arsivinde bulunan yaklasik 200 milyon belgenin tasnif, tanimlama, özetleme ve internet ortaminda bilim adamlarina açilmasindan sonra HRT.H. 404 kod numarasinda kayitli bulunan ‘Mültecilerin göç ve yerlesim yerleri’ konulu harita üzerinde yaptigim arastirmalar sonucu, 1916 ve 1916 yillarinda Rus isgali altinda bulunan Dogu Anadolu’dan, Ankara, Konya, Adana, Urfa ve Diyarbakir’a dogru kitle göçlerinin ok isaretleri ile gösterildiginin farkina vardim. Rus ordusu ve isbirligi yapan Ermeni komitacilarin Sivas yakinlarina kadar gelmeleri üzerine topraklarini terk ederek göç etmek durumunda kalan yüzbinlerce Türk insaninin acil yerlesim, barinma ve saglik istasyonlari kurulmasi da harita üzerinde isaretlerle gösteriliyordu. Bahsi geçen harita 1915 yili ve sonrasinda Kafkasya’da ve Anadolu’da Türk halkinin toplu göç ve yerlesimi, ayni zamanda isgal ortaminda da katliamlarin yasandiginin belgesi idi. Özetle bu harita 1915 yilinda Türklere soykirim yapildiginin belgesidir” dedi.

Yurtsever, söyle devam etti:

“Bahsi geçen haritadaki Türklerin göç ve yerlesimi ile ilgili Osmanli Arsivindeki dosyalar üzerinde de yaptigim arastirmalarda, Rus isgal bölgesinden ayrilarak Anadolu içlerine gelenlerin sayisi 1916 yili sonlarinda 700 bine ulasmisti. Anadolu 4 iskan bölgesine ayrilmis ve bu bölgelerde kurulan barinma merkezlerinde insanlarin acil ihtiyaçlarinin karsilanmasina çalisilmisti. Yakin zamana kadar Ermeni diaspora ve isbirligi yapan çevrelerin 1915 Olaylarini Ermenilere yapilan soykirim olarak tanitmalari tarihin tek yanli olarak yorumlanmasi ve çarpitilmasidir. Osmanli arsivinde buldugum Türklerin toplu göç ve yerlesim haritasini bütün dünya tarihçilerinin bilgisine sunuyorum.”

Osmanli arsivinde bulunan on binlerce belge 1915-1918 yillari arasinda Ermeni komitacilarin sivil Türk yurttaslarina karsi yaptigi kitlesel katliamlari ve “soykirim” hakkinda ayrintili bilgiler verdigini anlatan Yurtsever, “Yasanan olaylarin tarihi süreci göz önüne alindiginda. -1915 yili Nisan ve Mayis aylarinda sayilari 30 bini bulan Osmanli yurttasi Ermeni silahli gruplar siniri geçerek Rus ordusunda görev aldi. 1915 yili yaz aylarinda Rus isgal sahasi ve Van vilayeti genelinde Türk sivillerin toplu göç olaylari, isgal sahasinda katliam olaylari yasandi. Rus ordusunun Brest-Litovsk Anlasmasi geregi Dogu Anadolu’dan çekilmeleri esnasinda Erzincan, Erzurum, Van ve Kars yöresinde binlerce sehir, köy ve mezrada genis kapsamli kitlesel katliamlar gerçeklesti. Olay yerine gelen Osmanli memurlari soykirim raporlarina hayatlarini kaybedenlerin listelerini eklediler. Hayatlarini kaybedenlerin sayisi 500 bine ulasiyordu. Sonuç olarak sunu söylemek isterim: Osmanli Arsivi’nde bulunan Türklerin toplu göç, yerlesim haritasinin hikayesini bilmeden 1915 ve sonrasi yasanan soykirim olaylarini açiklamak mümkün olamaz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile