‘Tarihe Gülümseyen Mersin’ Önemli Aşamaya Geldi

‘Tarihe Gülümseyen Mersin’ Önemli Aşamaya Geldi

İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Tarihe Gülümseyen İçel” sloganı ile başlatılan restorasyon çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindiğini söyledi.

Güzeloğlu, çalışmaların yapıldığı alanda lük sahibi olan vatandaşlardan Valilik ile işbirliği yapmalarını istedi.

‘Koruma Amaçlı İmar Planı ve Kentsel Tasarım Projesi’ Üst Kurul ve Danışma Kurulu toplantısı, İçel Valisi Güzeloğlu başkanlığında yapıldı. Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Üst Kurul Başkanı Güzeloğlu’nun yanı sıra İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ile Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk’ün de yer aldığı Üst Kurul ve 7 kişiden oluşan Danışma Kurulu üyeleri katıldı.

Toplantıda, İçel tarihinde önemli yer tutan binaların restore edilerek turizme ve günlük kullanıma kazandırılması çerçevesinde başlatılan çalışmalar ele alındı.

Toplantıda, bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Güzeloğlu, ‘Tarihe Gülümseyen İçel’ sloganıyla başlatılan restorasyon çalışmalarında önemli aşamalar kaydedildiğini bildirdi. Çalışmalarda İçel’in tarihi kent kimliği ve tarihi dokusunun ön plana çıkarılmak istendiğine vurgu yapan Güzeloğlu, “Başlatılan süreç, Tren İstasyonu’ndan Kültür Merkezi’ne kadar olan bölümü kapsayan alanın, kentin tarihi dokusunun bugüne yansıtılarak her yönüyle değerlendirilmesine dönük proje, hedef ve düzenlemeleri içeriyor” dedi.

Bu çalışmayı yapmaktaki amaçlarını, “Toplumsal hayatın arttığı, 1800’lü yılların sonundan itibaren ticaret kavramının İçel’le buluştuğu, karşılıklı mal ve hizmetin alınıp satıldığı, buna bağlı olarak yönetim, yargı, güvenlik hizmetlerinin sunulduğu ve kentin kalbi olarak nitelendirilen alanda yapmak istediğimiz çalışmalardaki amacımız, söz konusu alanın kenti anlatması ve il geçmişinin geleceğe yansıtılmasıdır” diye açıklayan Güzeloğlu, bu çerçevede restorasyon çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Çalışmalar kapsamında eski Valilik binasında başlatılan restorasyon çalışmalarının çok hızlı bir şekilde sürdüğünü aktaran Güzeloğlu, “Geçmiş yıllarda Ziraat Bankası şubesi olarak faaliyet gösteren binamızın proje ve ihale süreci tamamlanarak çalışmalara başlandı. Kültür Müdürlüğü eski binası ile SİT alanı içerisinde bulunan kilisenin arka kısmındaki eğitim amaçlı kullanılan avlulu yapının ihalesi Eylül ayı içerisinde gerçekleştirilecek. Tüm bu çalışmaların en geç 2013 yılı ortalarına kadar tamamlanması öngörülüyor. Öte yandan, istasyonun karşısında yer alan 2 tarihi yapının, 3 Ocak İlköğretim Okulu’nun, Kasaplar Çarşısı’nın, yine bu alanda yer alan Azak Han’ın geçmişten bugüne kalan altyapısını kullanmak istiyoruz” diye konuştu.

İçel’in turist alan bir kent konumunda olduğuna işaret eden Güzeloğlu, kentin turizm noktasında daha önemli zenginlikleri barındırdığına dikkat çekti. Bir günlük değil, bir haftalık turların odağı olabilecek zenginliklere sahip İçel’de amaçlarının açık olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, şöyle devam etti: “İlimizdeki tarihi yapıları tekrar ayağa kaldırma noktasında son derece hızlı yol alma kararlılığındayız. 2013 Akdeniz Oyunları dahil bütün uluslararası ilişkilerde marka değeri artan İçel, dünya ölçeğindeki tanınırlığı da giderek artan bir kenttir. Tarihi geçmişe saygı göstermek ve yapısal eserlerin ekonomik bir değer olarak geleceğe aktarılması sorumluluğunu eş zamanlı yürütmek istiyoruz. Başlatılan bu süreçte kamuoyuna da önemli görevler düşmektedir. Özel mülkiyete konu işyerlerinden binalara, yapılara ve alanlara kadar herkesin elinden geleni yapmasını, bu anlamda Valiliğimizle işbirliğine geçmesini istiyorum.”

RESTORASYON BİNALARINDA İNCELEME
Toplantının ardından Vali Güzeloğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan, Akdeniz Belediye Başkanı Türk ve Danışma Kurulu üyeleri, proje kapsamında restorasyon çalışmalarının başlatıldığı binalarda incelemelerde bulundu. Kısa bir süre öncesine kadar İl Sağlık Müdürlüğü olarak kullanılan eski Valilik binasının 1925 yılından sonra büyük bir onarım geçirdiğinin belirtildiği incelemelerde, söz konusu binanın 2’nci katına ulaşımın rahat sağlanabilmesi amacıyla engelli asansörü yapılacağı kaydedildi. Binanın denizle kucaklaşmasının öngörüldüğü projenin tamamlanma tarihinin ise 26 Ocak 2013 olduğu aktarıldı. Çalışmanın ardından eski Valilik binasının İçel’in geçmiş yönetim ve merkez kimliğini pekiştiren bir görünüme kavuşacağı vurgulandı.

Daha sonra mevcut Valilik binasının yan tarafında bulunan Ziraat Bankası eski binasında inceleme yapan Güzeloğlu’na, yapının alt kısmının 1800’lü yıllarda antrepo olarak kullanıldığı bilgisi verilerken, 1960’lı yıllarda yapılan betonarme kolonların yerine aslına uygun kemerlerin inşa edileceği bildirildi.

Binanın bankacılık işlemlerinin yapıldığı üst katı ise restorasyon tamamlandığında kabul ve buluşma gibi etkinliklere ev sahipliği yapacak. Tarihi yapının yan tarafında bulunan ve geçmiş yıllarda kömürlük olarak kullanılan kısmın ise 120 kişilik konferans salonu olarak hizmet vereceği ifade edildi. Bahsi geçen 4 projenin 7 milyon TL’ye mal olacağı da açıklandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile