Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, kurulan laboratuvar ile Tarihi Alanda ele geçirilen ve hali hazırda envanterinde kayıtlı olan taşınır kültür varlıkları ile savaş döneminden kalma malzemelerin restorasyon ve konservasyonlarını gerçekleştirmek üzere faaliyetlere başladı.
Kurulan laboratuvar donanım ve ekipman anlamında pek çok ulusal laboratuvarla aynı seviyede bulunuyor. Laboratuvarda, seramik, cam, demir, bronz, kurşun, gümüş, ahşap gibi pek çok malzeme türünde eserlerin konservasyonları gerçekleştirilebiliyor. Tarihi Alan laboratuvarı, aynı zamanda taşınmaz kültürel değerlerinin de gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol oynayacak.
Laboratuvar hakkında açıklamalarda bulunan Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, “Konservasyon dinamik bir süreçtir. Eserlere yapılacak tek bir müdahale onları sonsuza kadar yaşatmak için yetmez. Periyodik olarak muayene edilmeleri, gözlenmeleri gerekmektedir. Gerektiği takdirde ivedi müdahaleler yapmak, ancak bir eserin gelecek nesillere aktarılmasını sağlar. Bu sebeple kurumumuz bünyesindeki bu laboratuvar eserlerin uzun vadede korunmaları sağlamaktadır. Laboratuvarımıza yoğun korozyon içerisinde gelen bir eser vitrinde temizlenmiş yeniden hayat bulmuş olarak ziyaretçilerin ilgisine sunulmaktadır. Bir metal kalıntısından başka bir şey olmayan bir buluntu, aktif konservasyon süreçlerinden sonra geçmişe ışık tutan bilgiler taşıyan bir esere dönüşebilir. Bu sebeple restorasyon ve konservasyon, arkeoloji, sanat tarihi, tarih gibi bilimler için bir paydaş disiplindir. Bu bilimlerin elini güçlendirecek malzemeler sunar, bu malzemeleri daha okunaklı hale getirir ve gelecek nesillerdeki araştırmacıların da bu donelerden yararlanabilmesi için eserlere hayat verir” dedi.
Tarihi Alan Başkanlığı Laboratuvar Kurdu
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca Çanakkale Muharebelerinden kalan malzemelerin restorasyon ve konservasyonlarını gerçekleştirmek üzere laboratuvar kuruldu.