Tarihi Binalar Kitaplara Ev Sahipliği Yapıyor

Giresun'da, asırlara tanıklık eden konak ve tarihi kilisede hizmet veren halk ve çocuk kütüphaneleri, ziyaretçilerini adeta kültür ve tarih içinde yolculuğa çıkarıyor İl Kültür ve Turizm Müdürü Gürgenci:'Artık kitap okumanın azaldığı günümüzde, böyle mekanlar okuyucuları kütüphanelere daha çok bağlıyor'.

GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'da asırlar önce konak ve kilise olarak hizmet veren iki bina, halk kütüphanesi ve çocuk kütüphanesi olarak ziyaretçilerine tarihi ve nostaljik bir ortamda kitap okuma keyfi yaşatıyor.

Kendine özgü mimarisiyle ön plana çıkan eski Giresun evlerinden biri olan konak, 2 yıldır 125. Yıl Halk Kütüphanesi olarak kullanılıyor. Yaklaşık 2 asırlık konak, kütüphaneye gelenleri adeta tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Zeytinlik semtinin çok yakınında yer alan Çınarlar mevkisinde, geçmişte Katolik kilisesi olarak kullanılan Çocuk Kütüphanesi ise kültürel farklılıkları tanıma imkanı veriyor. 1800'lü yıllarda inşa edilen bina, 1967'den itibaren Çocuk Kütüphanesi olarak hizmet veriyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, Zeytinlik semtinin kentsel sit alanı içerisinde yer aldığını söyledi.

Geçmişte konak olarak kullanılan bir binanın şu anda halk kütüphanesi olarak hizmet verdiğini aktaran Gürgenci, tarihi alan içindeki kütüphanenin okuyucuların geçmişle bağ kurmaları adına önemli olduğunu vurguladı.

Kemal Gürgenci, okuyucuların tarihi mekan içerisinde kültürel birikim edinmeleri, Giresun'la ilgili bilgilere ulaşabilmelerinin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, kütüphanenin tarihi bir bina içerisinde bulunmasının okuma alışkanlığını da güçlendirdiğini ifade etti.

Şehrin gürültüsünden, kalabalıklığından uzak, gayet nezih bir ortamda araştırmalar yapılıp kitapların zevk içinde okunabildiğine dikkati çeken Gürgenci, 'Artık kitap okumanın azaldığı günümüzde, böyle mekanlar okuyucuları kütüphanelere daha çok bağlıyor. Zaten sayılar da bunu bize gösteriyor.' dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Gürgenci, Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılan binanın ise Katolik kilisesi olduğunu kaydederek, 'O da tarihi eser. Katolik kilise olarak kullanımını tamamladıktan sonra Çocuk Kütüphanesi olarak hizmet veriyor. Orası da tarihi birikimiyle kültürel bir değeri yansıtmaktadır.' ifadesini kullandı.

Her iki kütüphanenin de hem kitapla hem de tarihle tanışma ve kaynaşma fırsatı sağladığını vurgulayan Gürgenci, tarihi birçok olaya şahitlik etmiş bu binaların içerisinde kitap okumanın çok büyük bir zevk olduğunu, okuyucuların da bu zevkle tanıştığını söyledi.

- 'Kütüphane tarihi bir yapı olduğu için merak uyandırıyor'

Halk Kütüphanesinde kitap okuyan öğrencilerden Melike Atamer ise kütüphanenin tarihi bir yapı olduğu için merak uyandırdığını dile getirerek, şöyle konuştu:

'Yani binayı gezmek için gelindiği zaman bile insanlar kitaplara mutlaka göz atıyor. Bu nedenle çok büyük bir artısı var. Burası kütüphane olmadan önce kapalıydı, merak ediyorduk, 'acaba içerisi nasıl' diye. Zeytinlik evleri kendi içerisinde farklı bir kültür oluşturuyor. Şimdi kütüphane olarak açıldığı için merakımız giderilmiş oluyor, kültürümüzü de tanıyoruz kütüphane vasıtasıyla.'

İl Kültür Müdürlüğünün verilerine göre 125. Yıl Kütüphanesinde 20 bin 670 kitap yer alırken, son 6 ay içerisinde kütüphaneyi yaklaşık 6 bin kişi ziyaret etti.

Çocuk Kütüphanesinde ise 12 bin 814 kitap bulunurken, bu kütüphane de son 6 ayda yaklaşık 9 bin çocuğa hizmet verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile