Tarihi Cami, Baraj Suları Altında Kalmaktan Kurtarıldı

ARTVİN - Türkiye'nin, kemer baraj sınıfında en yüksek barajı Artvin Deriner Barajı'nda bir süre önce su tutulmaya başlanmasıyla su altında kalmaması için nakledilen Osmanlı dönemine ait eserler arasındaki yaklaşık150 yıllık Zeytinlik Köyü Camisi'nin, yeni yerleşim yerinde aslına uygun inşası tamamlanmak üzere.

Barajda su tutulmasıyla kent merkezine 50 kilometre mesafedeki Zeytinlik köyü de su altında kaldı. Kültür ve Tabiat Varlıkları kapsamında koruma altındaki tarihi Zeytinlik Köyü Camisi'nin su altında kalmaması için sökülüp, köyün üst kısmında belirlenen alana kurulması çalışmalarına 8 ay önce DSİ Bölge Müdürlüğü ekiplerince başlanmıştı.

Kitabesinde Hicri 1272 yılında Saliha Hanım tarafından yaptırıldığı yazılı olan Zeytinlik Köyü Camisi'nin orijinal görüntüsünün korunması amaçlanıyor. Caminin su altında kalmadan önce sökülen iç kısmında bulunan, dönemin ahşap ve taş işçiliğini yansıtan mihrap, minber, tavan kaplamaları, süslemeler, korkuluklar ve yapıldığı döneme ait bilgiler içeren dış cephedeki taşlar ile dış kapısı, aslına uygun inşa edildi.

Dış ve iç mekanları tamamlanan caminin minare ve çevre düzenlenmesi çalışmaları hızla devam ediyor.

Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması kapsamında olan, yeniden yapımı ve bazı kısımlarının taşınması kararı bulunan Oruçlu Köyü Gümrük Binası, Oruçlu Köyü Camisi ve Zeytinlik Köyü Aşağı Türbe'nin yapımı da aynı proje kapsamında gerçekleştiriliyor.

-"Camimiz eskisinden daha güzel ve sağlıklı yapıya kavuşturuldu"-

Zeytinlik Köyü Muhtarı Yusuf Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Deriner Barajı'nın yapımıyla köyün baraj suları altında kaldığını belirterek, "Köyümüzde bulunan ve 150 yıllık tarihe sahip camimizin sular altında kalmasına gönlümüz elvermedi. DSİ 26. Bölge Müdürlüğünce sökülen camimiz, köyümüzün yeni yerleşim yerine bütün taş ve ahşap kısımları aslına uygun monte edildi" dedi.

Caminin inşasında görevli mühendislerin çok titiz çalışma gerçekleştirdiklerini dile getiren Demirel, "Camimiz eskisinden daha güzel ve sağlıklı yapıya kavuşturuldu. Caminin dış ve iç kısımlarının monte edilmesi tamamlandı. Minare çalışmaları ile caminin çevre düzenlemesi inşaatı ise hızlı şekilde devam ediyor. Tek üzüntümüz ve burukluğumuz ramazan ayında burada namaz kılamayacak olmamız" diye konuştu.

-Cami çevresine sular altında kalan türbelerin minyatürleri yapılacak-

Demirel, Aşağı ve Yukarı Zeytinlik Türbelerinin, baraj sularına gömülmeden önce su altında bozulmaması amacıyla DSİ tarafından onarıldığını ifade ederek, "Zeytinlik Köyü Camisi'nin çevresinde, bu türbelerin aslına uygun minyatürleri yapılacak. Bu da bizleri son derece mutlu etmiştir. Köyümüz, mezarlıklarımız ve anılarımız sular altında kaldı ancak en büyük mutluluğumuz tarihimiz sular altında bırakılmadı. Buradan başta Artvin Valiliğimize, DSİ 26. Bölge Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Hem köyün şehir merkezine yakınlığı hem de tarihi camide görev yapmak isteyen din görevlilerinin kendilerine başvurmasından dolayı son derece memnun olduklarını vurgulayan Demirel, şunları söyledi:

"Her gün telefonla arayarak ve köye gelerek camimize imam hatip olarak atanmak isteyen birçok kişi var. Öyle ki daha önce bu camide görev yapmış ve buradan tayin isteyip ayrılan din görevlileri bile tekrar camimizde görev yapmak için bize ve müftülüğe başvuruyor. Köyümüzün yeni yerleşim yeri henüz kurulmadığı için imamlarımızı ağırlayacak evimiz yok. Kısa sürede köy tüzel kişiliğince bir ev yapıp imamızı burada barındıracağız."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile