AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, "su medeniyeti" olarak da anılan Osmanlı, köprüler, su kanalları, su terazileri ve çeşmeler aracılığıyla suyu insanlarla buluşturdu.
Uzak kaynaklardan şehir merkezlerine künkler, kanallar aracılığıyla su getiren, su yollarını koruyan, suyun ziyan olmasını engelleyen, "Su yolcuları" adı altındaki teşkilatla bu medeniyete önem veren Osmanlı, özellikle başkentlerine dikkat çekici çeşmeler yaptırdı.
Osmanlı'ya yaklaşık bir asır başkentlik yapan Edirne'de, 120 tarihi çeşme bulunuyor. Bu çeşmeler, sponsorlar aracılığıyla onarılarak gelecek nesillere aktarılıyor.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Vali Hasan Duruer'le başlatılan çalışmayı sürdürüyor.
Bir çeşmenin onarımı yaklaşık 10-15 bin liraya mal oluyor.
- Hayırseverler kırmıyor
Vali Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisine ziyarete gelenlere, geleceğe katkıda bulunmaları adına bir çeşme restore ettirmelerini rica ettiğini ve birçok hayırseverin de kendisini kırmadığını söyledi.
Çeşmelerin, medeniyet için önemli yapılar olduğunu ve temizliği, paklığı anlatıp simgelediğini belirten Şahin, şöyle konuştu:
"Edirne'de de çok sayıda tarihi çeşme var. Bunların hepsini ayağa kaldırmak için uğraş veriyoruz. Sponsorların isimlerini de restore ettirdikleri çeşmelerin bir köşesine yazıp onların da tarihe olan katkılarını geleceğe taşımayı hedefliyoruz."
Çeşmelerin restorasyonunu yürüten Turizm AŞ Müdürü Hüseyin Akkaya da Edirne'de kayıtlı 188 tarihi çeşmenin bulunduğunu ancak bunlardan bir bölümünü yıkılmadan günümüze kadar geldiğini söyledi.
Ayakta kalan tüm çeşmelerin onarılacağını belirten Akkaya, şunları kaydetti:
"Sponsorlarla bu işi götürüyoruz. 120 çeşmeyi 2 sene içinde ayağa kaldıracağız. Ecdadımızın bize bıraktığı şehri süsleyen eserler olan çeşmelerin tamamından su akacak. Su akmayan çeşme ilgi çekmez. 400-500 yıllık eserlerin yok olmalarını engelleyeceğiz. Valimizin büyük gayretleri var."
Tarihi Çeşmeler 'Sponsorlarla' Hayat Buluyor
Edirne'de, Osmanlı'dan kalan tarihi çeşmeler sponsorluk yöntemiyle onarılmaya başlandı.