Tarihi Değirmen Restorasyonuna İlk Kazma Vuruldu

Tarihi Değirmen Restorasyonuna İlk Kazma Vuruldu

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, belediye öncülüğünde yapılan çalışmalarla, ilçedeki tarihi ve kültürel kimliklerin kazanılması ve yeniden kullanıma sokulmasına ilişkin restorasyon hamlesi tüm hızıyla devam ediyor

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, belediye öncülüğünde yapılan çalışmalarla, ilçedeki tarihi ve kültürel kimliklerin kazanılması ve yeniden kullanıma sokulmasına ilişkin restorasyon hamlesi tüm hızıyla devam ediyor.
Ayvalık Belediyesi'nin girişimleriyle ilçede bulunan 1820 adet tarihi binanın sahiplerine öncülük edilerek başlatılan ilçedeki tarihi ve kültürel değerlerin korunması, hasarlı olanların yeniden kazanılması için başlatılan hummalı çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Belediye'nin bu kapsamdaki çalışmalarına destek vermek isteyen 'OZG Enerji' adındaki bir firma Alibey Adası'nda bulunan ve 1850'li yıllarda yunanlılar tarafından inşa edildiği tahmin edilen Aşıklar Tepesi mevkiindeki tarihi değirmenin tüm masraflarını karşılamak üzere restorasyonunu üstlendiği öğrenildi.
Önceki gün tarihi değirmenin restorasyonunda ilk çalışmaların başlamasına yönelik yapılan törende, sembolik ilk kazmayı Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen vurdu. Törene, Türközen'in yanı sıra, Ayvalık Belediye Meclis Üyeleri, 'OZG Enerji' firması yetkilileri ve restorasyon alanında çalışmalarda bulunacak ekip üyeleri katıldı. Törende konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, "Enerji firmasının hiçbir ücret talep etmeden bu değirmenin restorasyonunu üstlenmesi bizim açımızdan son derece memnuniyet vericidir. Firma bu restorasyonu 6 aylık bir süre içinde yaparak, tarihi değirmeni yenilenmiş bir şekilde belediyemize devredecekler. Firmanın Ayvalık Belediyesi'nden hiçbir talepleri yok. Rüzgâr enerjisi sektöründe faaliyet gösteren bu firma, sadece kendilerinin sembolü olacağını düşündükleri için bu tarihi ve eski ortak kültür mirası olan yel değirmenini kurtarabilmek için bu çalışmayı yapıyor" diye konuştu.

"DEĞİRMEN, BÖLGENİN EN GÜZEL SEYİR TEPESİNDE"
Tarihi yel değirmenini bulunduğu tepenin Ayvalık'ın en güzel seyir alanlarından biri olduğunu kaydeden Türközen, "Biz belediye yönetimi olarak böylesi birçok yeri belediyemize tahsis ettirdik. Şimdi bu tahsis edilen yerleri sırayla restore ettirip, buraları hem kültürel hem de turizme yönelik kullanmak istiyorduk. Firma yetkilileri de bu konuda bizlere destek olarak bu restorasyon çalışmasının tüm masrafını karşılamasından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.
Cunda olarak da adlandırılan Alibey Adası'nda geçmişte 4 tane yel değirmeninin faaliyette olduğunu vurgulayan Türközen, "Bu tarihi değirmenlerden birini Necdet Kent Kütüphanesi olarak restore edildi ve şu an bu amaçta kullanılıyor. Şu an çalışması başlayacak olanla birlikte adada 2 tane daha değirmeni restore ettirmenin peşindeyiz. Ayvalık merkezde bu tarihi yel değirmenlerinden 14 ya da 15 tane daha olduğunu tespit ettik. Tespit ettiğimiz değirmenlerin pek çoğu Ayvalık Belediyesi'nin tapulu arazilerinin içinde olduğunu gördük. Bundan sonraki etapta Bursa Anıtlar Kuruluna bu değirmenlerin restorasyonu için gerekli yasal başvuruları yapacak, kazı izni alacağız. Bunların ardından da restorasyonlara başlamayı arzuluyoruz" dedi.
Kültür Bakanlığı'na bu restorasyonlara ekonomik destek talebinde bulunmadıklarını kaydeden Türközen, hazineye ait araziler içerisinde bulunan bu tür tarihi ve kültürel değerler içinde tahsis taleplerinin de olduğunu belirtti. İlçede bulunan kültürel mirasların genelde mahalle arasında bulunmasının restore edilen tarihi eserlerin hizmete sunulmasıyla mahalle içerisindeki insanlara da yansıyacak kültür ve sanat etkinliklerinde fayda sağlayabileceğini kaydeden başkan Hasan Bülent Türközen, "Mesela Ayazma Kilisesi'ni sergi amaçlı kullanıyoruz. Ayvalık'ın kültür ve sanat alanında Ege'nin merkezi haline gelmesi gerekiyor. Bizde bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

"AYVALIK'TA TİCARİ BİR FAALİYETİMİZ YOK"
Törende konuşan girma yetkilisi Gürel Özyiğit de, firma olarak son 10 yıldır yenilenebilir enerji kaynakları üzerine yaptıkları çalışmalara yoğunlaştıklarını kaydederek, "Rüzgâr santrallerimiz sonrasında sosyal sorumluluklarımızı yeniden gözden geçirerek, ülkemizin tarihi ve kültür mirasları olan yel değirmenlerini restore ettirerek bu sorumluluğumuzu yerine getirmeyi ilke edindik. Bu amaçla Ege bölgesinde yapmış olduğumuz araştırmalar sırasında Ayvalık Belediyesi'nin bize sıcak yaklaşımı ve ilgiden dolayı Alibey Adasında bulunan bu yel değirmenini restore etmeye karar verdik" diye konuşarak, yel değirmeni restorasyonu dışında Ayvalık'ta herhangi bir ticari faaliyetlerinin bulunmadığını vurguladı.
Arkeolog Suzan Özyiğit ise yaptığı konuşmada, Ayvalık'ta 4 yıldır faaliyette olduğu bir restorasyon firmasının bulunduğunu belirterek, "OZG Firması benim aileme ait bir firmadır. Her şeyden önce bir Ayvalık'lı olarak, ilçemizde bulunan atıl durumdaki yel değirmenlerini, rüzgar enerjisi santralleri kuran bir firma olarak, sektörün simgesi olması amacıyla bu çalışmayı yapmayı uygun gördük. Bu amaçla hareket ettiğimizde elimizde hazır bir proje bulabileceğimizi bilmiyorduk. Ayvalık Belediyesinde bu değirmenlere ait hazır projeyi bulunca hemen harekete geçtik. Sayın Türközen, ileriyi gören bir insan. Hazineye ait eski binaları belediyeye tahsis edebilmek için çaba gösteriyor. Bu çalışmaları hiç kimse bilmiyor" dedi.
Yapacakları restorasyon öncesinde mevcut alanda bulunan tarihi binaların şeklini görmek istediklerini belirten Özyiğit, "Bu amaçla öncelikle alanda bulunan tarihi binayı ortaya çıkararak, yerinden görmek istiyoruz. Bu çalışmanın ardından da tarihi yel değirmenini orijinaline uygun halde restore ederek, bu alanda açık hava kültür merkezi de olmak üzere seçeneklerimizi ortaya koyarak restorasyon çalışmalarımızı tamamlayacağız" şeklinde konuştu.
Tören sonrasında sembolik olarak yel değirmeni restorasyonuna ilk kazmayı vuran Türközen, daha sonra restorasyonu yapan ekip ve belediye meclisi üyeleriyle birlikte objektiflere hatıra pozu verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile