CEMAL AŞAN/ÖZKAN BİLGİN - Son yıllarda televizyonlarda geçmişe ışık tutan dizilerin yayınlanması, tarihi kıyafetlere olan ilgiyi de artırmaya başladı.
Malazgirt Zaferi'nin 947. yıl dönümü kapsamında Bitlis'in Ahlat ilçesinde stant açan geleneksel kostüm firması Han Sanat, tarihi diziler sayesinde Bilecik'in Sögüt ilçesinde ürettiği kostümleri yurt dışına ihraç ediyor.
Çarho mevkisinde kutlamaların yapıldığı alanda kurdukları stantta, dizilerde oyuncuların giydikleri kıyafetleri sergileyen geleneksel kostüm tasarımcısı Orhan Kocaoğlu, AA muhabirine, dizilerin insanların geçmişe olan ilgilerini artırdığını söyledi.
Bilecik'in Söğüt ilçesinden kutlamalara katılmak için Ahlat'a geldiğini belirten Kocaoğlu, Türklere Anadolu'nun kapılarının açıldığı zaferin yaşandığı yerde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
- "Messi'ye Diriliş kostümü giydirdik"
Kocaoğlu, Türkiye ve dünyada yayımlanan bir çok film, dizi ve reklam için kostüm tasarladıklarını ifade etti.
Deri tasarımcılığı yaptıklarını, Hollywood ve Avrupa piyasasına ürünler gönderdiklerini anlatan Kocaoğlu, yurt dışındaki film şirketlerine de birçok iş yaptıklarını vurguladı.
Diriliş dizisinin işlerinin gelişmesinde çok büyük etkisi olduğunun altını çizen Kocaoğlu, şöyle konuştu:
"Günümüzde eskiye dönüş, eski kıyafetlerin günümüze modernize edilmesiyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Biz de bu işe öncülük yapan firmalardan biriyiz. Yurt içinde ve yurt dışında çalıştığımız projeler oldu. Messi'ye Barcelona'da Diriliş kostümü giydirdik. Reklamı yurt dışında yayınlandı. Araplardan büyük ilgi var. 200 milyon Arap, Diriliş dizisini izliyormuş. Ondan etkilenerek reklamda kullanmak istediler kostümleri. Bizden talep ettiler ve biz de buna karşılık verdik ve gittik Barcelona'da Messi'ye diriliş kostümü giydirdik."
Ünlü futbolcunun kostümü ilk gördüğünde şaşırdığını, "deri zırh" olarak nitelendirdiğini anlatan Kocaoğlu, reklamın yayınlanmasının ardından yurt dışında anlaşmalar yapmaya başladıklarını kaydetti.
- "Börk tasarımı Diriliş ile ortaya çıktı"
Kocaoğlu, dizilerin yurt dışında yayımlanması ve ilgi çekmesiyle kostüm ihracatı yapmaya başladıklarına işaret ederek, şunları söyledi:
"Son dönemlerde Avrupa'ya ihracat yapıyoruz. Sadece Diriliş, Osmanlı, Selçuklu değil Viking kostümleri de yapıyoruz. Avrupa'nın deriyle buluştuğu çağlardaki kostümleri üretiyoruz. Eski dönemle günümüzü harmanlayarak yeni tasarımlar üretip insanların kullanmasını sağlayacak forma getiriyoruz. Görsel medya çok önemli. Günümüzde diziler ayrı bir önem taşıyor. İnsanlar arasında kitap okuyanlar var ama izlemeyi halk olarak daha çok seviyoruz, dünyada da böyle. Türk dizileri dünyanın her yerinde oynuyor. Bunun da bir getirisi var. Dizilerle insanların algıları, yöneldikleri kıyafetler değişiyor. Börk'ün tasarımı Diriliş ile günümüze geldi ve milyon sattı. Dönem işlerine insanlar daha meraklı. Bunun nedeni de diziler."
Tasarımcı Evren Otluoğlu ise Söğüt'te Ertuğrul Gazi Türbesi'nde saygı nöbeti tutan askerlerin kıyafetlerini dikerek bu işe başladıklarını, daha sonraki süreçte ilginin artmasıyla dizi ve filmlere kostüm üretimi yaptıklarını anlattı.
Ahlat'taki kutlama programında açılan standa yoğun ilgi gösteren ziyaretçiler, sergilenen kıyafetleri giyerek fotoğraf çektirdi.
Tarihi Diziler Sayesinde İhracata Başladılar
Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü kapsamında Bitlis'in Ahlat ilçesinde stant açan geleneksel kostüm firması, tarihi diziler sayesinde Bilecik'in Sögüt ilçesinde ürettiği kostümleri yurt dışına ihraç ediyor Geleneksel kostüm tasarımcısı Orhan Kocaoğlu: 'Son dönemlerde Avrupa'ya ihracat yapıyoruz. Sadece Diriliş, Osmanlı, Selçuklu değil Viking kostümleri de yapıyoruz. Avrupa'nın deriyle buluştuğu çağlardaki kostümleri üretiyoruz. Eski dönemle günümüzü harmanlayarak yeni tasarımlar üretip insanların kullanmasını sağlayacak forma getiriyoruz'