Tarihi Enkazda Lazerle 207 Milyon Nokta Ölçümü

Depremde tamamen yikilan Hatay’daki Antakya Ulu Cami’yi ayaga kaldirma çalismalarinda ilk adim atildi.

Asrin felaketinde tamamen yerle bir olan Hatay’daki sembol eserlerden 752 yillik Antakya Ulu Cami’nin ayaga kaldirilmasi için devreye giren Bursa Büyüksehir Belediyesi, saha çalismalarina basladi.

Harita Sube Müdürlügü ekipleri, lazer tarama cihaziyla 207 milyon nokta ölçümü yaparak, mevcut durumun 3 boyutlu modellemesini yapti. Ölçümlerle elde edilen veriler, tarihi caminin aslina uygun olarak restorasyonu için hazirlanacak mimari projelerde kullanilacak.

Türkiye’yi yasa bogan Kahramanmaras merkezli depremlerden en agir yarayi alan Hatay’da sadece binalar degil, asirlik camiler, kaleler, hanlar, kiliseler ve birçok tarihî eser de ya tamamen yikildi ya da büyük zarar gördü. Hatay’in eski camilerinden birisi olan 1271-1272 yillarinda yapildigi sanilan tarihî Antakya Ulu Cami de depremlerin ardindan yikilip, tamamen moloz yiginina döndü. Memlukler döneminde insa edilen, medrese, yazlik camii, sadirvan, iki adet türbe, çesme, imaret ve dükkânlar gibi farkli dönemlerde insa edilmis yapilardan meydana gelen bir külliye niteligindeki Ulu Camii; harimde iki mihrabi bulunmasi açisindan tek eser olma özelligine de sahipti. Depremin ardindan Hatay’da yasamin normale dönmesi için yardimlarin dagitimini üstlenen, seyyar tuvaletleri kuran ve 3 ayri bölgede 2000 konteynerden olusan yasam alanlari hazirlayan Bursa Büyüksehir Belediyesi, Antakya Ulu Camii’nin de restorasyonu isini de üstlendi.

Lazerle ölçüm

Antakya Ulu Camii’nin restorasyonu için Bursa Büyüksehir Belediye Meclisi’nin Mayis ayi oturumunda alinan kararla röleve, restitüsyon ve restorasyon projesi hazirliklarina baslandi. Hazirlanacak projeleri veri altligi olusturmak amaciyla Harita Sube Müdürlügü ekipleri, Antakya Ulu Camii’nin mevcut durumunu tespit etmek için sahada ölçümler yapti. Lazer tarama cihaziyla 207 milyon nokta ölçümü yapan ekipler, ayni zamanda drone çekimleri ile ‘tarihi enkazin’ havadan da modellemesini yapti. Mevcut durumun 3D (3 boyut) tarama ile modellenmesi, nokta bulutu verilerinin üretilmesi ve ortofoto haritasinin hazirlanmasi çalismalari için gerekli veriler toplandi. Üretilen veri Hatay Antakya Ulu Camii’nin röleve, restitüsyon, restorasyon/rekonstrüksiyon, mühendislik projelerinin hazirlanmasi ve aslina uygun rekonstrüksiyon yapimi çalismalarinda kullanilacak.

Ulu Cami kardesligi

Kendisi de Hatay’da devam eden çalismalari sik sik yerinde inceleyen ve daha önce tarihi Antakya Ulu Camii’nin enkazinda tespitler yapan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, “Büyüksehir Belediyesi olarak Antakya Ulu Cami’yi tekrar ayaga kaldirma noktasinda taahhüdümüz olmustu. Mayis ayi meclisinde gerekli kararlari aldik. Röleve, restorasyon ve restitüsyon projeleri hazirlaniyor. Diger taraftan ekiplerimiz ölçüm çalismalariyla enkazda modelleme çalismalarini da tamamladi. Hatay ve Bursa zaten iki kardes sehir. Simdi Ulu Camiler nezdinde de bir kardeslik baslatmis olacagiz. Hatay Ulu Cami, Bursa Ulu Cami’den daha eski. Etrafi da bu vesileyle düzenlenmis olacak. Insallah Hatay Ulu Cami, gelen misafirlerini daha saglikli bir ortamda kabul edecek. Osmanli’yi kuran sehir Bursa’ya bu yakisirdi. Buna araci olmak, vesile olmak benim için de son derece büyük bir mutluluk” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile