Tarihi Eser Dolandiricilari Baltayi Tasa Vurdu

Tarihi Eser Dolandiricilari Baltayi Tasa Vurdu

Antalya’da yasayan Uluslararasi Strateji Kalkindirma Arastirma Dernegi (USKAD) Genel Baskani Cemil Karabayram’a telefonla ulasan iki dolandirici, Iran’dan getirdiklerini söyledikleri 79 yillik tabloyu noter onayli sahte tabloyu 20 milyon liraya satmaya kalkinca baltayi tasa vurdu. Klasik sanatlar uzmani da olan Karabayram, "Bu tabloyla ilgili Iran’dan bir belge üretmisler, noterli ve orijinal olduguna dair. Profesyonelce hazirlanmis tam bir organize is, senaryo hazir, av bekliyorlar, ben yakalamasaydim bunlar mutlaka birilerini aglarina düsüreceklerdi" dedi.

Antalya Valiligi Kültür Varliklari Birim Sorumlusu ve USKAD Genel Baskani Cemil Karabayram’a geçtigimiz günlerde Van’dan ulasan 2 kisi, ellerinde tarihi tablo oldugunu ve devretmek istediklerini aktardi. Tabloya 20 milyon deger koyan süpheliler, eserin orijinal oldugunu kanitlamak için de Karabayram’in cep telefonuna haberlesme agi üzerinden tablonun videosunu gönderdi. Ayni zamanda klasik sanatlar uzmani olan Cemil Karabayram, sahislarin dolandirici oldugunu anladi ve kendi planini devreye soktu. Dolandiricilardan daha fazla bilgi ve görsel isteyen Karabayram, süphelilerin tablonun 20’nci yüzyilda yasayan Fransiz ressam Henri Matisse’ye ait oldugunu ve eserin Iran’dan geldigini söylemeleri üzerine, konuyu arastirdi. Yillardir tarihi eserler üzerine çalismalar yapan Karabayram, söz konusu tablonun 2018 yilinda Alanya’da, orijinal gibi satis yapilmak istenirken ele geçirildigini ve sahte oldugunu belirledi. Bunun üzerine Karabayram, elde ettigi tüm verileri Van Il Emniyet Müdürlügü’ne bildirdi.

"Iyi niyetli insanlari dolandiriyorlar"

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan USKAD Genel Baskani ve Antalya Valiligi Kültür Varliklari Birim Yetkilisi Cemil Karabayram, 2018 yilinda 20’nci yüzyilda yasayan Fransiz ressam Henri Matisse’ye aitmis gibi sahte bir tablonun Alanya’ya getirildigini hatirlatarak, "Alanya Ilçe Emniyet Müdürlügü tarafindan bu süpheliler yakalaniyor. Haber tablo gerçekmis gibi çikiyor. Süpheliler, sahte tablo da ilgili kurumlar tarafindan kendilerine iade edilince birçok vatandasi dolandirma yoluna gidiyorlar. Birkaç ay önce de konu bana gelmis ve Van Il Emniyet Müdürlügüne bildirmistim. Bu konulara çok duyarliyim. Konu yakin zamanda yine gelince yine bildirim yaptim. Bu kisiler basin araciligiyla gerçek bir algi operasyonu yapip, daha sonra iyi niyetli insanlari tuzaklarina düsürmeye basliyorlar" dedi.



"20 milyon istediler"

Birkaç gün önce haberlesme uygulamasi üzerinden kendisine bir mesaj geldigini anlatan Karabayram, "Iste ellerinde bir tablo oldugunu ve kuruma devretmek istedigini söylüyorlar. Alici bulmak istediklerini söylüyorlar. Konu bana geldi, tablonun bakinca orijinal olmadigini anladim. Sahte bir tabloyu 20 milyon gibi bir paraya satma girisiminde bulunmuslar. Biz hepimiz çok duyarli olmamiz. Birincisi bir tablonun orijinali ile sahtesi arasinda ciddi farkliliklari vardir. Özel incelemeler yapmak gerekir. Belirli uzmanlar gördügü zaman anlarlar. Konuyu ilgili birimlere bildirdik. Van Cumhuriyet Bassavciligi konuyla ilgileniyor, bu arkadaslar nitelikli dolandiricilik yapmaktadir. Mesajlari Van emniyetine bildirdim. Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, ciddi çalismalara imza atmistir. Kaçirilan eserlerin ülkemize geri getirilmesi ve yapilan çalismalar önemlidir" diye konustu.



"Aglarina düsüreceklerdi"

Dolandiricilarin gerçekmis gibi sahte eserlerle iyi niyetli insanlari tuzagina düsürebildigini ifade eden Karabayram, "Para sizdiriyorlar. Otel masrafindan, yeme içme her türlü masrafini size karsilatiyorlar. Çok zengin olacaksiniz gibi bir hayalle sizi pesinizden kosturup her seyi yapabilirler. Dolandiricilar çok profesyonel çalismislar. Bu tabloyla ilgili bir belge üretmisler, Iran’dan, noterli ve orijinal olduguna dair. Profesyonelce hazirlanmis tam bir organize is. Girisi, gelismesi, sonucu belli. Senaryo hazir, av bekliyorlar. Ben yakalamasaydim bunlar mutlaka birilerini aglarina düsüreceklerdi. Emniyetimiz gerekli islemleri yapar. Alanya’dan yakalandigi dönemde bugüne kadar kimleri dolandirdiklari ortaya çikarilsin. Ivedilikle bu tür çetelerin çökertilmesi lazim" açiklamasinda bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile