Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesi, İMO İl Temsilciliği ve BEÜ ortaklığıyla Sağlık Meslek Yüksekokulunun konferans salonunda düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan, amaçlarının gelecek yıl Erzurum'da yapılacak "Tarihi Eserlerin Korunması ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Sempozyumu"na katkı sağlamak olduğunu söyledi.
Ersan, kentlerin insan hayatının odağındaki fiziki ve sosyal mekanlar, kimlikler olduğunu belirterek, kentlerdeki değişikliklerin insanları yakından ilgilendirdiğini vurguladı.
Ersan, şöyle devam etti:
"Kentlerin kimliklerinin kaybolması, o kentte yaşayanları hayal kırıklığına uğratır. Kentlerimiz, buraları yöneten yerel yöneticilerin ufkuyla şekillenmektedir. Tarihte bu, hep böyle olmuştur. Bitlis, 10 bin yıllık tarihe sahiptir. Neolitik çağdan izler bulmak mümkündür. Bu çalıştay kamuoyunda bilinç oluşturulması ve açığa çıkarılması için düzenlenmek istenmiştir. İMO olarak tarihi eserleri korumak, sahiplik duygusunu arttırmak, mimarları, mühendisleri ve akademisyenleri aynı zeminde bir araya getirmek amacındayız.
Tarihi eserlerimiz, depremler, özensizlik, yeterince kaynak aktarılamaması nedeniyle yok olup gitmektedir. Ülke olarak bu bilinç oluşturulamamıştır. Hayırsız evlat olmamak adına bu eserleri geleceğe aktarmak, en büyük görevimizdir. Medeniyetlerin soyut taraflarını taşıdığı müddetçe yapılar da bunu resmetmektedir."
Çalıştayda 3 konu başlığında tarihi eserlerin envanterinin çıkarılması ve geleceğe aktarılması için tartışma grupları oluşturulacağına işaret eden Ersan, ortaya çıkarılacak sonuç bildirgesinin çok önem taşıdığını dile getirdi.
- Vali Vekili Altun
Bitlis'in tarih açısından önemli değerler taşıdığını aktaran Vali Vekili Salih Altun da "Bu bölge, Mezopotamya ve Kafkaslar arasında geçiş noktası olduğu için birçok medeniyetin dikkatini çekmiş. Medeniyetlerin burada yaşayarak inşa ettiği çeşitli eserler günümüze kadar gelmiştir. Gençliği yetiştirirken bu topraklarda yaşayan ecdadı gençliğin hafızasına kodlamamız gerekir. Bu şekilde koruma kültürünü yaratırız" ifadesini kullandı.
Kentin tarihi dokusunun korunması için her türlü desteği verebileceklerini ifade eden Bitlis Belediye Başkan Yardımcısı Nevin Daşdemir Dağkıran da son yıllarda çok sık restorasyon çalışması yapıldığını, bu çalışmaların kötü olduğunu ileri sürdü.
Bitlis Kalesi'ni örnek gösteren ve bu gibi konuların dikkate alınması gerektiğini savunan Dağkıran, kentin açık hava müzesine dönüştürülmesi konusunda yeni görüş ve öneriler beklediklerinin altını çizdi.
Çalıştay, yarın sona erecek.
'Tarihi Eserlerin Korunması ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı'
"Tarihi Eserlerin Korunması ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı", Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) başladı.