Geyve Han kitabı Geyve Han'da düzenlenen bir kokteyle tanıtıldı. Çarşı fotoğraflarından oluşan fotoğraf sergisi ise büyük ilgi gördü. Kitabın tanıtım törenine Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, BESOB Başkanı Arif Tak ile çok sayıda davetli katıldı. Törende çarşıda 70 yılını dolduran İsmail Konçi, 62 yılını dolduran Necati Yuvakuran ve 55 yılını dolduran Aziz Dertok'a plaket verildi. Yeşil Camii'ne gelir amacıyla yapılan Geyve Han'ın bir geleneği de törende yaşatıldı. Ahi kıyafetli iki kişi esnaftan keseler içinde para topladı, toplanan para Yeşil Cami'nde kullanılmak üzere Başkan Dündar tarafından Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı'ya verildi.
15. yüzyılda Hacı İvaz Paşa tarafından Yeşil Camii'ye gelir getirmesi amacıyla yaptırılan Geyve Han'ın tüm çatı, duvar ve saçakları orjinaline uygun bir şekilde yenilendi. Lonca Hanı olarak da bilinen Geyve Han'ın yaklaşık 100 yıl önce kapatılan Batı kapısı da Osmangazi Belediyesi'nin desteğiyle yeniden açıldı. Bu sayede yapının Cumhuriyet Caddesi ile olan bağlantısı yeniden kuruldu. Böylece Geyve Han hem görsel açıdan muhteşem bir görüntüye kavuşturuldu hem de Cumhuriyet Caddesi ile bağlantının kurulduğu kapı açılarak ekonomik canlılık sağlandı. Osmangazi Belediyesi, şimdi de tarihi yapının; tarihi, kültürel ve sosyo-ekonomik yapısını ortaya koyan özel bir yayını Bursalılarla paylaşıyor. Ömer Faruk Dinçel tarafından yayına hazırlanan Geyve Han Kitabı, Osmangazi Belediyesi'nin Bursa kitaplığına kazandırdığı onlarca eser arasındaki yerini aldı.
Kitapta Geyve Han'ın tarihçesi ve tarihi süreçteki gelişimine yer verildi. Bunun yanı sıra Geyve Han'ın etkileşim içerisinde olduğu Yorgancılar Çarşısı, Gelincik Çarşısı ve Sipahi Çarşısı'na da yer verildi. Hanın çevresinde var olan, günümüze ulaşan ya da ulaşamayan çeşitli yapılar, çarşı ve pazarlarda bu çalışmanın içinde yeri buldu. Kitapta yer verilen bu yapıların ve çarşıların tümü 15. yüzyıl ait.
Hanlar bölgesini de içine alan çarşı bölgesinde birbirinden önemli projeler üzerinde çalışmalar sürüyor. Tamamlanan Tuz Han restorasyonu, Okçular ve Uzun Çarşı üst örtüsü, Tuz Pazarı düzenlemesi, Simkeş Mescidi düzenlemesi, Gökdere Medresesi restorasyonu, Kapalı Çarşı alt çarşısı düzenlemesi gibi önemli çalışmaların ardından Ertaş Çarşısı, Nilüfer Köylü Pazarı, Yorgancılar Çarşısı'nda çalışmalar devam ediyor.
SON RESTORASYON 1958'DE
Tarihi kaynaklara göre 15. yüzyılda Yeşil Camii'ne gelir sağlamak için Hacı İvaz Paşa tarafından yaptırılıp Çelebi Sultan 1. Mehmed'e hediye edilen Geyve Han'ın son restorasyonu 1958 yangınından sonra yapılmış, o günden bu yana kurumsal hiçbir çalışma olmamıştı. Bu sürede yapı sahiplerinin bilinçsiz müdahaleleri nedeniyle bazı bölümlerinde ekleme ve çıkarmalar olmuş, taşıyıcı bazı duvarları da oldukça inceltilmişti.
Üst katında 26, alt katında 30 olmak üzere toplam 56 dükkânın bulunduğu Geyve Han'ın Restorasyon çalışmalarının tamamlamasının ardından bölgede çevre düzenlemesi de yapıldı. Yorgancılar çarşısının projesi hazırlanan, kuruldan onayı alınan ve uygulama ihalesi gerçekleştirilen çalışmasıyla ilgili temel atma töreni ise kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilerek çalışma tamamlanmış olacak.